Lista de control pentru rezolvarea problemelor legate de reţea
Paravanul de protecţie al imprimantei blochează comunicarea cu imprimanta
Comunicarea cu imprimanta se pierde când conectarea se face prin Reţea privată virtuală (VPN)
Înainte de a începe rezolvarea problemelor la imprimanta fără fir, verificaţi următoarele:
Asiguraţi-vă că:
Imprimanta, computerul şi punctul de acces (routerul fără fir) sunt conectate la reţeaua electrică şi sunt pornite.
Reţeaua fără fir funcţionează corect.
Încercaţi să accesaţi alte computere din reţeaua fără fir. Dacă reţeaua are acces la Internet, încercaţi să vă conectaţi la Internet printr-o conexiune fără fir.
Driverul imprimantei este instalat pe computerul de pe care efectuaţi o activitate.
Este selectat portul corect al imprimantei.
Adresa IP, gateway-ul şi masca de reţea sunt corecte pentru reţeaua dvs.
Imprimaţi o pagină de configurare pentru reţea de la imprimantă pentru a verifica setările reţelei.
Toate comutatoarele, huburile şi toate celelalte dispozitive de conectare sunt pornite.
Asiguraţi-vă că:
Cablul Ethernet şi conectorii nu sunt deterioraţi.
Verificaţi dacă nu există deteriorări evidente la ambele capete ale conectorilor. Dacă este posibil, utilizaţi un cablu nou.
Cablul Ethernet este ferm conectat la imprimantă şi la distribuitorul de reţea sau la conexiunea de perete.
Asiguraţi-vă că:
SSID este corect.
Imprimaţi o pagină de configurare pentru reţea de la imprimantă pentru a verifica setările reţelei.
Setările de securitate pentru reţeaua fără fir sunt corecte.
Conectaţi-vă la punctul de acces şi verificaţi setările de securitate.
Dacă nu sunteţi sigur de corectitudinea informaţiilor de securitate, executaţi din nou configurarea caracteristicilor fără fir.
Computerul şi imprimanta sunt în aria de acoperire a reţelei fără fir.
Computerul şi imprimanta sunt ambele conectate la aceeaşi reţea fără fir.
Imprimanta este situată la depărtare faţă de obstacole sau dispozitive electronice care pot interfera cu semnalul fără fir.
Asiguraţi-vă că imprimanta şi punctul de acces fără fir nu sunt separate de stâlpi, pereţi sau coloane de susţinere care conţin metal sau beton.
Cu semnalul fără fir pot să interfereze multe dispozitive, inclusiv dispozitive pentru monitorizarea copiilor mici, motoare, telefoane fără fir, camere de sisteme de securitate, alte reţele fără fir şi unele dispozitive Bluetooth.
Computerul nu este conectat la o VPN.
Paravanul de protecţie de pe computer este actualizat la cea mai recentă versiune şi permite software-ului imprimantei să comunice cu reţeaua.
Încercaţi următoarele soluţii, în ordinea de apariţie, până când butonul Continue (Continuare) devine activ şi disponibil:
Porturile USB sunt marcate cu .
Asiguraţi-vă că butonul este aprins. Dacă tocmai aţi pornit imprimanta, poate fi necesar să deconectaţi cablul USB şi apoi să îl reconectaţi.
Testaţi portul USB conectând alte dispozitive la acesta. Dacă puteţi utiliza cu succes alte dispozitive prin acel port, portul este funcţional.
Note:
Încercaţi să utilizaţi un alt cablu USB. Dacă utilizaţi un cablu mai lung de 3 m, încercaţi să utilizaţi un cablu mai scurt.
Notă: Huburile USB, cablurile prelungitoare, replicatoarele de porturi şi staţiile de andocare pot crea probleme de conexiune. Încercaţi să deconectaţi aceste dispozitive, astfel încât imprimanta să fie conectată direct la computer. |
Comparaţi modelul de imprimantă marcat pe CD cu modelul de imprimantă marcat pe imprimantă. Numerele trebuie să fie identice sau să fie din aceeaşi serie.
Dacă nu sunteţi sigur, căutaţi o versiune a software-ului de imprimantă pe site-ul Web Lexmark. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi Ghidul utilizatorului pentru imprimantă.
Opriţi imprimanta.
Notă: Asiguraţi-vă că imprimanta nu este în modul Repaus. Ţineţi apăsat pe ![]() |
Deconectaţi cablul de tensiune de la priza de perete şi scoateţi-l din sursa de tensiune.
După un minut, reconectaţi cablul de tensiune la sursa de tensiune, apoi conectaţi-l la priza de perete.
Porniţi imprimanta.
Închideţi programul de instalare.
Scoateţi CD-ul, apoi reporniţi computerul.
Introduceţi CD-ul, apoi executaţi din nou programul de instalare.
Deschideţi Device Manager (Manager dispozitive) pentru a verifica dacă există activitate atunci când un dispozitiv USB este conectat la un port USB:
Faceţi clic pe sau pe Start şi pe Run (Executare).
În caseta Start Search (Pornire căutare) sau Run (Executare), tastaţi
.Apăsaţi pe Enter sau faceţi clic pe OK.
Urmăriţi fereastra Device Manager (Manager dispozitive) în timp ce conectaţi un cablu USB sau un alt dispozitiv la portul USB. Fereastra se reîmprospătează când Device Manager (Manager dispozitive) recunoaşte conexiunea USB.
Dacă există activitate semnalată în Managerul de dispozitive, dar niciuna dintre soluţiile anterioare nu a funcţionat, apelaţi Asistenţa pentru clienţi.
Dacă nu se înregistrează nicio activitate la Device Manager (Manager dispozitive), este posibil să existe o problemă la computer şi la suportul pentru USB al acestuia. Pentru ca instalarea să funcţioneze, computerul trebuie să recunoască conexiunea USB.
Este posibil ca setările paravanului de protecţie să fi blocat conectarea imprimantei la computer.
Dacă pe computer este instalat un paravan de protecţie (firewall), procedaţi astfel:
Opriţi paravanul de protecţie al computerului.
Actualizaţi paravanul de protecţie de pe computer la cea mai recentă versiune şi permiteţi software-ului imprimantei să comunice prin reţea.
Pentru informaţii suplimentare despre dezactivarea şi actualizarea paravanului de protecţie, consultaţi paginile de ajutor ale sistemului de operare.
Veţi pierde conexiunea la imprimanta fără fir din reţeaua locală când conectarea se face prin cele mai multe dintre Reţelele private virtuale (VPN).
Majoritatea Reţelelor private virtuale permit utilizatorilor să comunice numai cu reţeaua VPN respectivă şi nu cu o altă reţea în acelaşi timp. Deconectaţi de la VPN înainte de a instala driverul pe computer sau înainte de a executa configurarea reţelei fără fir pe computer.
Pentru a verifica dacă momentan computerul este conectat o reţea VPN, deschideţi software-ul de client VPN şi verificaţi conexiunile VPN. Dacă nu aveţi un software de client VPN instalat, verificaţi manual conexiunile, utilizând clientul VPN din Windows.
Dacă doriţi să aveţi posibilitatea de a vă conecta la reţeaua locală şi în acelaşi timp la o reţea VPN, solicitaţi-i persoanei care asigură asistenţa sistemului pentru VPN să permită împărţirea tunelelor. Reţineţi că unele organizaţii nu permit împărţirea tunelelor din cauza problemelor tehnice şi de securitate.
Dacă doriţi să vă conectaţi doar la o reţea VPN, documentele pe care doriţi să le imprimaţi vor fi imprimate numai după încheierea sesiunii VPN. Dacă doriţi să continuaţi imprimarea în timp ce sunteţi conectat la o reţea VPN, conectaţi imprimanta la computer utilizând un cablu USB. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi Ghidul utilizatorului.
Restabilirea setărilor de caracteristici fără fir la setările implicite din fabrică
La imprimarea fără fir apare mesajul „Communication not available” (Comunicaţie indisponibilă)
Rezolvarea problemelor cu comunicaţiile fără fir intermitente
De la panoul de control al imprimantei, navigaţi la:
>Setup (Configurare) >
>Restore Factory Defaults (Revenire la setările implicite din fabrică) >
Apăsaţi pe butonul săgeată în sus sau în jos pentru a defila până la .
Apăsaţi pe butonul săgeată la stânga sau la dreapta pentru a defila până la .
Imprimanta reporneşte automat după restabilirea caracteristicilor fără fir la valorile implicite din fabrică.
Când vi se solicită să setaţi setările iniţiale ale imprimantei, efectuaţi selecţiile utilizând butoanele de pe panoul de control al imprimantei.
Pe afişaj apare
.Dacă aţi avut probleme în timpul instalării sau dacă imprimanta nu apare în folderul de imprimante ori ca opţiune la trimiterea unei lucrări de imprimare, încercaţi să dezinstalaţi şi să reinstalaţi software-ul.
Înainte de a reinstala software-ul, verificaţi lista de control pentru rezolvarea problemelor, apoi procedaţi astfel:
Aşteptaţi un minut, pentru ca imprimanta şi computerul să restabilească conexiunea. Aceasta poate reîmprospăta uneori conexiunile în reţea şi poate rezolva problemele de conectivitate.
Când sunteţi conectat la o altă reţea printr-o conexiune VPN, nu puteţi să accesaţi imprimanta prin reţeaua fără fir. Încheiaţi sesiunea VPN şi încercaţi din nou să imprimaţi.
Anumite caracteristici ale imprimantei nu sunt disponibile când Demo Mode (Mod demonstrativ) este activat.
De la panoul de control al imprimantei, navigaţi la:
>Setup (Configurare) >
>Demo Mode (Mod demonstrativ) >
>Off (Dezactivat) >
Dacă punctul de acces utilizează securitatea WEP, cheia WEP trebuie să fie compusă din:
Exact 10 sau 26 de caractere hexazecimale. Caracterele hexazecimale sunt A-F, a-f şi 0-9.
sau
Exact 5 sau 13 caractere ASCII. Caracterele ASCII sunt literele, numerele şi simbolurile care se găsesc pe o tastatură. Caracterele ASCII dintr-o cheie WEP sunt sensibile la literele mari şi mici.
Dacă punctul de acces utilizează securitatea WPA sau WPA2, cheia/codul de acces WPA/WPA2 prepartajat(ă) trebuie să fie compus(ă) din:
Exact 64 de caractere hexazecimale. Caracterele hexazecimale sunt A-F, a-f şi 0-9.
sau
De la 8 la 63 de caractere ASCII. Caracterele ASCII sunt literele, numerele şi simbolurile care se găsesc pe o tastatură. Caracterele ASCII dintr-un cod WPA sunt sensibile la literele mari şi mici.
Notă: Dacă nu cunoaşteţi aceste informaţii, consultaţi documentaţia care a însoţit punctul de acces fără fir sau contactaţi persoana care asigură asistenţa sistemului. |
Dispozitivele de bandă largă, fără fir din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, precum LiveBox, AliceBox, N9UF Box, FreeBox sau Club Internet, pot necesita apăsarea unui buton de asociere/înregistrare la adăugarea imprimantei în reţeaua fără fir.
Dacă utilizaţi un astfel de dispozitiv şi aveţi nevoie de informaţii suplimentare, consultaţi documentaţia livrată cu acesta sau contactaţi furnizorul de servicii de internet (ISP).
Pot exista interferenţe temporare cauzate de alte dispozitive electronice, cum ar fi cuptoarele cu microunde sau alte tipuri de aparatură electrocasnică, telefoane fără fir, dispozitive pentru monitorizarea copiilor mici şi camere video ale sistemelor de securitate. Asiguraţi-vă că punctul de acces nu se află prea aproape de aceste dispozitive.
Raza de acţiune a reţelei fără fir depinde de mulţi factori, inclusiv de caracteristicile adaptoarelor punctului de acces fără fir şi ale reţelei. Dacă întâmpinaţi probleme la imprimare, încercaţi să lăsaţi o distanţă de maximum 30 metri între computer şi imprimantă.
Imprimaţi pagina de configurare pentru reţea şi verificaţi calitatea semnalului. Dacă aceasta apare ca fiind bună sau excelentă, atunci există un alt factor care cauzează problema.
Dacă utilizaţi filtrarea adreselor MAC (Media Access Control) pentru a limita accesul la reţeaua dvs. fără fir, atunci trebuie să adăugaţi adresa MAC a imprimantei la lista de adrese cărora li se permite să se conecteze la punctul de acces.
Dacă setaţi punctul de acces pentru a emite un număr limitat de adrese IP, trebuie să modificaţi setarea pentru ca imprimanta să fie adăugată.
Notă: Dacă nu ştiţi cum să efectuaţi aceste modificări, atunci consultaţi documentaţia care a însoţit punctul de acces sau contactaţi persoana care a configurat reţeaua fără fir. |
Verificaţi dacă aveţi acces la Internet deschizând browserul Web şi accesând orice site.
Dacă există alte computere sau resurse pe reţeaua fără fir, verificaţi pentru a vedea dacă se pot accesa de pe computerul dvs.
Dacă imprimanta nu este conectată la aceeaşi reţea fără fir ca şi computerul, atunci nu veţi putea să imprimaţi fără fir. SSID-ul imprimantei trebuie să se potrivească cu SSID-ul computerului, dacă acesta este conectat deja la reţeaua fără fir.
Obţineţi SSID-ul reţelei la care este conectat computerul.
Tastaţi adresa IP a punctului de acces în câmpul de adresă din browserul Web.
Dacă nu cunoaşteţi adresa IP a punctului de acces, procedaţi astfel:
Faceţi clic pe sau pe Start, apoi faceţi clic pe Executare.
În caseta de dialog Start Search (Pornire căutare) sau Run (Executare), tastaţi
.Apăsaţi pe Enter sau faceţi clic pe OK.
Tastaţi
, apoi apăsaţi pe Enter. Verificaţi secţiunea Wireless Network Connections (Conexiuni de reţea fără fir):Intrarea „Default Gateway (Gateway implicit)” reprezintă, de obicei, punctul de acces.
Adresa IP apare ca patru seturi de numere separate prin puncte, cum ar fi 192.168.2.134.
Când vi se solicită, tastaţi numele de utilizator şi parola pentru punctul de acces.
Faceţi clic pe OK.
În secţiunea Wireless settings (Setări pentru caracteristici fără fir), căutaţi SSID-ul.
Notaţi SSID-ul.
Notă: Asiguraţi-vă că l-aţi copiat exact, inclusiv literele mari şi mici. |
Obţineţi SSID-ul reţelei la care este conectată imprimanta:
Imprimaţi o pagină de configurare în reţea a imprimantei.
În secţiunea Wireless (Fără fir), căutaţi
.Comparaţi SSID-ul computerului cu SSID-ul imprimantei.
Dacă SSID-urile sunt aceleaşi, atunci computerul şi imprimanta sunt conectate la aceeaşi reţea fără fir.
Dacă SSID-urile nu sunt aceleaşi, executaţi din nou utilitarul pentru a configura imprimanta în reţeaua fără fir utilizată de computer.
Din meniul Apple, navigaţi la:
System Preferences (Preferinţe sistem) >Network (Reţea) >AirPort
sau
System Preferences (Preferinţe sistem) >Network (Reţea) >Wi-Fi
SSID-ul reţelei la care este conectat computerul este afişat în meniul pop-up Network Name (Nume reţea).
Notaţi SSID-ul.
Din Finder (Selector), navigaţi la:
Applications (Aplicaţii) >Internet Connect (Conectare la Internet) >AirPort
SSID-ul reţelei la care este conectat computerul este afişat în meniul pop-up Network (Reţea).
Notaţi SSID-ul.
Tastaţi adresa IP a punctului de acces în câmpul de adresă din browserul Web şi continuaţi cu pasul 2.
Dacă nu cunoaşteţi adresa IP a punctului de acces, procedaţi astfel:
Din meniul Apple, navigaţi la:
System Preferences (Preferinţe sistem) >Network (Reţea) >AirPort
sau
System Preferences (Preferinţe sistem) >Network (Reţea) >Wi-Fi
Faceţi clic pe Advanced (Complex) sau pe Configure (Configurare).
Faceţi clic pe TCP/IP.
Intrarea Router reprezintă, de obicei, punctul de acces.
Când vi se solicită, tastaţi numele şi parola utilizatorului, apoi faceţi clic pe OK.
În secţiunea Wireless settings (Setări pentru caracteristici fără fir), căutaţi SSID-ul.
Notaţi SSID-ul, tipul de securitate şi cheia WEP sau cheia/codul de acces WPA/WPA2 prepartajat(ă), dacă sunt afişate.
Note:
Imprimanta acceptă numai imprimare fără fir prin staţii de bază AirPort pentru Mac OS X versiunea 10.5 sau o versiune ulterioară.
Este posibil ca în timpul instalării să vedeţi un mesaj care indică faptul că imprimata nu are instalat un server de imprimare fără fir. Dacă sunteţi sigur că imprimanta este capabilă să imprime fără fir, încercaţi următoarele:
Asiguraţi-vă că indicatorul luminos este aprins.
Încercaţi una sau mai multe dintre următoarele variante:
Dacă utilizaţi un laptop şi aveţi activate setările de economisire a energiei, la încercarea de imprimare fără fir este posibil ca pe ecranul computerului să vedeţi mesajul „Communication not available (Comunicaţie indisponibilă)”. Aceasta poate să survină dacă unitatea hard a laptopului nu este alimentată.
Dacă vedeţi acest mesaj, aşteptaţi câteva secunde, apoi reîncercaţi să imprimaţi. Laptopul şi imprimanta necesită câteva secunde pentru a porni din nou şi a se reconecta la reţeaua fără fir.
Dacă vedeţi din nou acest mesaj după ce aţi aşteptat suficient de mult pentru ca imprimanta şi laptopul să se conecteze la reţea, poate fi o problemă cu reţeaua fără fir.
Asiguraţi-vă că atât laptopul cât şi imprimanta au primit adrese IP:
Faceţi clic pe sau pe Start, apoi faceţi clic pe Executare.
În caseta de dialog Start Search (Pornire căutare) sau Run (Executare), tastaţi
.Apăsaţi pe Enter sau faceţi clic pe OK.
Tastaţi
, apoi apăsaţi pe Enter.Adresa IP apare ca patru seturi de numere separate prin puncte, cum ar fi 192.168.0.100.
Din meniul Apple, navigaţi la:
About This Mac (Despre acest Mac) >More Info (Mai multe informaţii)
Din panoul Contents (Cuprins), alegeţi Network (Reţea).
Dacă sunteţi conectat printr-o reţea fără fir, alegeţi AirPort din lista Active Services (Servicii active).
Intrarea Router reprezintă, de obicei, punctul de acces.
Imprimaţi o pagină de configurare în reţea a imprimantei.
În secţiunea TCP/IP, căutaţi
.Consultaţi setările imprimantei.
De la panoul de control al imprimantei, navigaţi la:
>Setup (Configurare) >
>Network Setup (Configurare reţea) >
>Wireless 802.11 b/g/n >
>Network Connection Setup (Configurare conexiune reţea) >
>TCP/IP >
>IP Address (Adresă IP) >
sau
>Setup (Configurare) >
>Network Setup (Configurare reţea) >
>Ethernet 10/100 >
>Network Connection Setup (Configurare conexiune reţea) >
>TCP/IP >
>IP Address (Adresă IP) >
Dacă imprimanta sau laptopul nu au adrese IP sau au adrese de tipul 169.254.x.y (unde x şi y sunt oricare două numere între 0 şi 255), alegeţi una dintre următoarele variante:
Opriţi dispozitivul care nu are o adresă IP validă (laptopul, imprimanta sau amândouă).
Porniţi dispozitivul şi verificaţi din nou adresele IP.
Dacă imprimanta sau laptopul tot nu primeşte o adresă IP validă, există o problemă cu reţeaua fără fir. Încercaţi următoarele:
Asiguraţi-vă că punctul de acces (routerul fără fir) este pornit şi funcţionează.
Scoateţi orice obiect care ar putea bloca semnalul.
Opriţi temporar toate dispozitivele fără fir din reţea care nu sunt necesare şi întrerupeţi orice activitate care presupune utilizarea intensivă a reţelei, cum ar fi transferul unor fişiere mari sau jocurile în reţea. Dacă reţeaua este prea ocupată, este posibil ca imprimanta să nu primească adresa IP în timpul pe care îl are la dispoziţie.
Asiguraţi-vă că serverul DHCP, care poate fi, de asemenea, routerul dvs. fără fir, funcţionează şi că este configurat să atribuie adrese IP. Dacă nu sunteţi sigur cum să procedaţi, consultaţi manualul livrat cu routerul fără fir.
Dacă atât imprimanta, cât şi computerul au adrese IP valide, iar reţeaua funcţionează corect, continuaţi depanarea.
Notă: Această soluţie se aplică numai pentru utilizatorii de Windows. |
Faceţi clic pe sau pe Start, apoi faceţi clic pe Executare.
În caseta de dialog Start Search (Pornire căutare) sau Run (Executare), introduceţi
(control imprimante, dacă sistemul de operare este în limba română).Apăsaţi pe Enter sau faceţi clic pe OK.
Faceţi clic cu butonul din dreapta pe imprimantă şi selectaţi din meniu Properties (Proprietăţi) sau Printer properties (Proprietăţi imprimantă).
Faceţi clic pe fila Ports (Porturi), apoi identificaţi portul selectat.
Portul selectat are un semn de selectare alături de el, în coloana Port.
Dacă în coloana Description (Descriere) a portului selectat se indică faptul că este un port USB, defilaţi în listă şi selectaţi portul care are Printer Port (Port imprimantă) în coloana Description (Descriere). Verificaţi modelul de imprimantă din coloana Imprimante, pentru a vă asigura că selectaţi portul de imprimantă corect.
Faceţi clic pe OK, apoi încercaţi din nou să imprimaţi.
Notă: Această soluţie se aplică numai pentru utilizatorii de Windows. |
Faceţi clic pe sau pe Start, apoi faceţi clic pe Executare.
În caseta de dialog Start Search (Pornire căutare) sau Run (Executare), introduceţi
(control imprimante, dacă sistemul de operare este în limba română).Apăsaţi pe Enter sau faceţi clic pe OK.
Faceţi clic cu butonul din dreapta pe imprimantă şi selectaţi din meniu Properties (Proprietăţi) sau Printer properties (Proprietăţi imprimantă).
Faceţi clic pe fila Ports (Porturi).
Bifaţi caseta de lângă Enable bidirectional support (Activare suport bidirecţional) în cazul în care nu este deja bifată.
Faceţi clic pe Apply (Se aplică) >OK, apoi încercaţi din nou să imprimaţi.
Aţi putea observa că imprimanta funcţionează pentru o scurtă perioadă de timp, apoi se opreşte, deşi aparent nu s-a modificat nimic în reţeaua dvs. fără fir.
Există diferite probleme care pot întrerupe comunicaţiile în reţea, iar uneori apar mai multe probleme simultan. Încercaţi una sau mai multe dintre următoarele variante:
Majoritatea Reţelelor private virtuale (VPN) permit utilizatorilor să comunice numai cu reţeaua VPN respectivă şi nu cu o altă reţea în acelaşi timp. Deconectaţi de la VPN înainte de a instala driverul pe computer sau înainte de a executa configurarea reţelei fără fir pe computer.
Pentru a verifica dacă computerul este conectat în acel moment la un VPN, deschideţi software-ul de client VPN şi verificaţi conexiunile VPN. Dacă nu aveţi un software de client VPN instalat, verificaţi manual conexiunile, utilizând clientul VPN din Windows.
Dacă doriţi să aveţi posibilitatea de a vă conecta la reţeaua locală şi în acelaşi timp la o reţea VPN, solicitaţi-i persoanei care asigură asistenţa sistemului pentru VPN să permită împărţirea tunelelor. Reţineţi că unele organizaţii nu permit împărţirea tunelelor din cauza problemelor tehnice şi de securitate.
Aşteptaţi un minut, pentru ca imprimanta şi computerul să restabilească conexiunea. Aceasta poate reîmprospăta uneori conexiunile în reţea şi poate rezolva problemele de conectivitate.
Dacă o reţea fără fir este prea ocupată, computerul şi imprimanta pot avea dificultăţi de comunicare între ele. Printre motivele congestiei unei reţele fără fir se numără:
Transferul unor fişiere mari în reţea
Jocurile în reţea
Aplicaţiile de schimb de fişiere peer-to-peer
Transmiterea în flux a fişierelor video
Prea multe computere în reţeaua fără fir simultan
Dispozitivele electrocasnice obişnuite pot să interfereze cu comunicaţiile prin reţelele fără fir. Telefoanele fără fir (dar nu şi telefoanele celulare), cuptoarele cu microunde, dispozitivele pentru monitorizarea copiilor mici, aproape toate dispozitivele de bucătărie, echipamentele de supraveghere fără fir, reţelele fără fir învecinate şi orice alte dispozitive care conţin un motor pot interfera cu comunicaţiile prin reţelele fără fir.
Încercaţi să porniţi o potenţială sursă de interferenţă şi vedeţi dacă aceasta este cauza problemei. Dacă se întâmplă aşa, separaţi reţeaua fără fir de dispozitivul respectiv.
Uneori, puteţi elimina interferenţele care provin de la surse necunoscute schimbând canalul utilizat de punctul de acces pentru difuzare. Există trei canale distincte pe un router. Consultaţi documentaţia care a însoţit routerul pentru a stabili care sunt cele trei canale care se aplică. Alte canale sunt oferite ca opţiuni, dar acestea se suprapun. Dacă routerul este configurat să utilizeze setări prestabilite, modificaţi setarea de canal pentru a utiliza un canal distinct diferit. Dacă nu sunteţi sigur cum anume să schimbaţi canalul, consultaţi documentaţia livrată cu punctul de acces.
Numeroase reţele fără fir utilizează SSID-ul pe care routerul a fost iniţial configurat să îl utilizeze din fabricaţie. Utilizarea SSID-ului prestabilit poate cauza probleme atunci când în aceeaşi zonă funcţionează mai multe reţele cu acelaşi SSID. Imprimanta sau computerul pot încerca să se ataşeze la o reţea greşită, deşi vor părea că încearcă să se conecteze la reţeaua corectă.
Pentru a evita acest tip de interferenţă, schimbaţi SSID-ul prestabilit de la punctul de acces. Dacă nu sunteţi sigur cum anume să schimbaţi SSID-ul, consultaţi documentaţia livrată cu punctul de acces.
Notă: Dacă schimbaţi SSID-ul pentru punctul de acces, trebuie să faceţi acest lucru şi pentru toate celelalte dispozitive care accesează reţeaua fără fir. |
Majoritatea reţelelor fără fir utilizează un server DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol - Protocol de configurare dinamică a gazdei), încorporat în routerul fără fir, pentru a atribui adrese IP pentru clienţii din reţeaua fără fir. Adresele DHCP sunt atribuite atunci când sunt necesare - de exemplu, atunci când la reţeaua fără fir este adăugat un dispozitiv nou sau când acesta este pornit. Dispozitivele fără fir trebuie să trimită o solicitare spre router şi să primească drept răspuns o adresă IP pentru a putea funcţiona în reţea. Deoarece routerul fără fir realizează multe alte sarcini în afară de atribuirea adreselor, e posibil ca uneori acesta să nu răspundă suficient de rapid prin trimiterea unei adrese. Dispozitivul care trimite solicitarea uneori renunţă înainte de a primi o adresă.
Pentru a rezolva problema, încercaţi atribuirea unor adrese IP statice pentru dispozitivele din reţea.
Pentru a atribui o adresă IP statică imprimantei:
Finalizaţi configurarea caracteristicilor fără fir, permiţând imprimantei să primească o adresă DHCP de la un server DHCP din reţea.
Imprimaţi o pagină de configurare pentru reţea pentru a vedea ce adresă IP este asociată curent imprimantei.
Deschideţi un browser de Web, apoi tastaţi adresa IP a imprimantei în câmpul de adresă. Apăsaţi Enter.
Faceţi clic pe Settings (Setări) >Network/Ports (Reţea/Porturi) >TCP/IP >Set static IP address (Setare adresă IP statică).
În câmpul Address (Adresă), tastaţi adresa IP pe care doriţi să o atribuiţi imprimantei, apoi faceţi clic pe Submit (Remitere).
Pentru a verifica dacă adresa IP este actualizată, tastaţi adresa IP statică în câmpul de adresă al browserului şi vedeţi dacă se reîncarcă serverul Embedded Web Server. Pentru informaţii suplimentare privind atribuirea adreselor IP statice, consultaţi documentaţia livrată cu routerul şi documentaţia sistemului de operare.
Unele routere fără fir au defecte confirmate de documentaţie, care au fost identificate şi rezolvate de către fabricant. Vizitaţi site-ul Web al firmei care a fabricat routerul. Verificaţi actualizările de firmware şi existenţa altor sfaturi din partea fabricantului. Dacă nu sunteţi sigur cum anume să accesaţi site-ul Web al producătorului, consultaţi documentaţia livrată cu routerul fără fir.
Dacă aveţi probleme de imprimare de pe un anumit computer, verificaţi site-ul Web al firmei producătoare a plăcii adaptorului de reţea fără fir din respectivul computer. Este posibil să fie disponibil un driver actualizat care să rezolve problema.
Deşi este posibil să puneţi împreună cu succes dispozitive 802.11b, 802.11g şi 802.11n în aceeaşi reţea, dispozitivele mai rapide vor împiedica uneori comunicarea dispozitivelor mai lente.
Încercaţi să porniţi numai dispozitivele de reţea de acelaşi tip şi vedeţi dacă se îmbunătăţesc comunicaţiile în reţea. Dacă aceasta rezolvă problema, vă recomandăm să faceţi upgrade dispozitivelor mai vechi cu adaptoare de reţea fără fir mai recente.
Dacă routerul dvs. are câţiva ani vechime, e posibil să nu fie pe deplin compatibil cu dispozitivele de reţea mai recente din reţeaua dvs. Luaţi în considerare achiziţionarea unui router mai nou, care să respecte în totalitate specificaţiile 802.11 IEEE.
Verificaţi cablul Ethernet şi conectorii Ethernet de la fiecare capăt, pentru a vedea dacă există defecţiuni evidente.
Conectaţi ferm un capăt al cablului Ethernet în imprimantă. Conectaţi ferm celălalt capăt al cablului Ethernet la distribuitorul de reţea sau la conexiunea de perete.
Încercaţi să utilizaţi un alt cablu. Defecţiunile cablului pot să nu fie evidente.
Asiguraţi-vă că imprimanta este conectată la o sursă de alimentare şi că este pornită.
Încercaţi să accesaţi alte computere din reţea.
Asiguraţi-vă că toate switch-urile, huburile şi toate celelalte dispozitive de conectare sunt pornite.
Imprimaţi o pagină de configurare pentru reţea de la imprimantă şi verificaţi cele ce urmează. Pentru instrucţiuni despre cum se imprimă o pagină de configurare pentru reţea, consultaţi secţiunea „Lucrul în reţea” din Ghidul utilizatorului.
Verificaţi că adresa IP este corectă pentru reţeaua dvs.
Verificaţi că gateway-ul este corect.
Verificaţi că masca de reţea este aceeaşi cu masca de reţea utilizată pentru alte computere şi imprimante din reţea.
Verificaţi cablul Ethernet şi conectorii Ethernet de la fiecare capăt, pentru a vedea dacă există defecţiuni evidente.
Conectaţi ferm un capăt al cablului Ethernet în imprimantă. Conectaţi ferm celălalt capăt al cablului Ethernet la distribuitorul de reţea sau la conexiunea de perete.
Încercaţi să utilizaţi un alt cablu. Defecţiunile cablului pot să nu fie evidente.
Asiguraţi-vă că imprimanta este conectată la o sursă de alimentare şi că este pornită.
Încercaţi să accesaţi alte computere din reţea.
Asiguraţi-vă că toate switch-urile, huburile şi toate celelalte dispozitive de conectare sunt pornite.
Consultaţi secţiunea „Reinstalarea software-ului de imprimantă” din Ghidul utilizatorului.