Tulostimessa on erilaisia muistilajeja, joihin voidaan tallentaa laitteen ja verkon asetukset, upotettujen ratkaisujen tiedot ja käyttäjätiedot. Muistilajit sekä niihin tallennettavien tietojen lajit kuvataan alla.
Siirrettävä muisti – laite käyttää vakiomuotoista työmuistia (RAM), johon käyttäjätiedot puskuroidaan väliaikaisesti yksinkertaisten tulostus- ja kopiointitöiden aikana.
Pysyvä muisti – laitteessa voi olla kahdenlaista pysyvää muistia: EEPROM ja NAND (flash-muisti). Kumpaakin tyyppiä käytetään käyttöjärjestelmän, laitteen asetusten, verkon tietojen, skannerin ja kirjanmerkkien asetusten sekä upotettujen ratkaisujen tallentamiseen.
Kiintolevymuisti – joihinkin laitteisiin on asennettu kiintolevy. Tulostimen kiintolevy on suunniteltu laitekohtaista toimintaa varten, eikä siihen voi tallentaa pitkäaikaisesti tietoja, jotka eivät liity tulostamiseen. Käyttäjät eivät voi hakea tietoja kiintolevyltä, luoda kansioita, luoda levy- tai verkkotiedostojen jakoja tai käyttää FTP-tietoja suoraan asiakaslaitteesta. Kiintolevy voi säilyttää puskuroituja käyttäjätietoja, kun kyseessä on monimutkainen skannaus-, tulostus-, kopiointi- tai faksaustyö. Lisäksi kiintolevyllä voi olla lomake- ja fonttitietoja.
Tulostimen muistilaitteiden sisällön tyhjentäminen voi olla tarpeen useissa tilanteissa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi
tulostimen poistaminen käytöstä
tulostimen kiintolevy on vaihdettava
tulostin siirretään toiselle osastolle tai toiseen paikkaan
tulostinta huolletaan organisaation ulkopuolella
tulostin lähetetään toimitilojen ulkopuolelle huoltoa varten
tulostin myydään toiseen organisaatioon
Huomautus: Kaikkiin tulostimiin ei ole asennettu kiintolevyä. |
Korkeaa suojausta vaativissa ympäristöissä voi olla tarpeen ryhtyä lisätoimiin sen varmistamiseksi, että tulostimen kiintolevylle tallennettuja luottamuksellisia tietoja voi käyttää sen jälkeen, kun tulostin (tai sen kiintolevy) on poistettu toimitiloista. Vaikka useimmat tiedot voidaan poistaa sähköisesti, myös seuraavia toimenpiteitä kannattaa harkita ennen tulostimen tai kiintolevyn hävittämistä:
Magnetoinnin poisto – tyhjentää kiintolevylle tallennetut tiedot magneettisella kentällä
Musertaminen – painaa kiintolevyn kasaan komponenttien fyysistä rikkomista varten, jotta tietoja ei voi lukea
Murskaaminen – hajottaa kiintolevyn pieniksi metallipaloiksi
Huomautus: Vaikka useimmat tiedot voidaan poistaa sähköisesti, muistilaitteen fyysinen tuhoaminen on ainoa tapa taata, että kaikki tiedot on poistettu kokonaan. |