Lösa problem med färgkvaliteten

I det här avsnittet besvaras en del vanliga färgrelaterade frågor samt hur du kan använda vissa av funktionerna på kvalitetsmenyn till att lösa vanliga färgproblem.

Vanliga frågor om färgutskrift

Vad är RGB-färg?

Rött, grönt och blått ljus kan blandas för att skapa många av de färger som finns i naturen. Exempelvis kan rött och grönt kombineras till gult. Det är så färger skapas i TV-apparater och datorbildskärmar. RGB-färg är en metod för att beskriva färger utifrån den mängd rött, grönt och blått som behövs för att återge en viss färg.

Vad är CMYK-färg?

Bläck och toner i cyan, magenta, gult och svart (även kallade CMYK-färger) kan skrivas ut i olika mängd för att skapa många av de färger som finns i naturen. Exempelvis kan cyan och gult kombineras till grönt. Det är så färger skapas i tryckpressar, bläckstråleskrivare och färglaser-/LED-skrivare. CMYK-färg är en metod för att beskriva färger utifrån den mängd cyan, magenta, gult och svart som krävs för att återge en viss färg.

Hur anges färgen i ett dokument som ska skrivas ut?

I program anges dokumentfärgen vanligen med RGB- eller CMYK-färgkombinationer. Dessutom kan användarna ofta justera färgen på objekten i ett dokument. Mer information finns i programmets hjälpavsnitt.

Hur vet skrivaren vilken färg som ska skrivas ut?

När en användare skriver ut ett dokument skickas information om varje typ av objekt och dess färg till skrivaren. Färginformationen skickas genom färgkonverteringstabeller som översätter färgen till den mängd cyan, magenta, gul och svart toner som krävs för att ge önskad färg. Objekttypsinformationen gör att olika färgkonverteringstabeller kan användas för olika typer av objekt. Exempelvis går det att använda en typ av färgkonverteringstabell för text samtidigt som en annan tabell används för fotografier.

Ska jag använda skrivarprogram med PostScript- eller PCL-emulering? Vilka inställningar ska jag använda för att få bäst färger?

PostScript-drivrutinen rekommenderas för bäst färgkvalitet. Standardinställningarna i PostScript-drivrutinen ger god färgkvalitet för de flesta utskrifter.

Varför motsvarar inte de utskrivna färgerna de färger som visas på datorskärmen?

Med de färgkonverteringstabeller som används i läget för automatisk färgkorrigering matchar de utskrivna färgerna vanligtvis färgerna på standardbildskärmar. Det kan emellertid förekomma skillnader mellan skrivare och skärmar, och många färger påverkas av skärmskillnader och ljusförhållanden. Rekommendationer för hur man löser vissa färgmatchningsproblem finns under frågan "Hur kan jag matcha en viss färg (till exempel färgen i företagets logotyp)?"

Den utskrivna sidan verkar tonad. Kan jag justera färgen något?

Ibland ser en utskriven sida ut att vara tonad (allting ser till exempel för rött ut). Detta kan bero på omgivningen, papperstypen, ljusförhållandena eller helt enkelt användarens inställningar. Om du vill ändra färgtonen kan du justera inställningen för färgbalans. Färgbalansfunktionen ger användaren möjlighet att göra mindre justeringar av den mängd toner som används i varje färgplan. Genom att välja positiva (eller negativa) värden för cyan, magenta, gult och svart på menyn Färgbalans kan du få en liten ökning (eller minskning) av den mängd toner som används för den valda färgen. Om du till exempel tror att den utskrivna sidan kommer att bli för röd kan du förbättra färgen genom att minska inställningarna för magenta och gult.

Mina OH-filmer ser mörka ut när jag projicerar dem. Kan jag göra något för att förbättra färgerna?

Det här problemet uppstår oftast när man projicerar OH-filmer med reflekterande OH-projektorer. För att få bästa kvalitet på projicerade färger bör du använda transmissiva OH-projektorer. Om du måste använda en reflekterande projektor kan du göra utskriften ljusare genom att ändra inställningen för Tonersvärta till 1, 2 eller 3.

Kom ihåg att använda rekommenderad OH-film. Mer information om pappers- och materialspecifikationer finns i användarhandboken på CD-skivan med programvara och dokumentation.

Vad är manuell färgkorrigering?

De färgkonverteringstabeller som tillämpas på varje objekt när du använder standardinställningen för automatisk färgkorrigering ger färger som matchar ganska väl för de flesta dokument. Men om du vill kan du använda en annan färgtabellsmatchning. Den här anpassningen görs med hjälp av menyn Manuell färg och inställningen Manuell färgkorrigering.

Den manuella färgkorrigeringen gäller RGB- och CMYK-färgkonverteringstabellernas anpassning som de definierats på menyn Manuell färg.

Du kan välja vilken som helst av de olika färgkonverteringstabellerna för RGB eller CMYK:

Färgkonverteringstabell

Inställningar

RGB

  • sRGB-bildskärm

  • Bildskärm – äkta svart

  • sRGB – Skarp

  • Skarp

  • Av

CMYK

  • US CMYK

  • Euro CMYK

  • Skarp CMYK

  • Av


Obs! Den manuella färgkorrigeringsinställningen är inte användbar om programmet inte definierar färger som RGB- eller CMYK-kombinationer. Den är inte heller effektiv i situationer där programmet eller datorns operativsystem styr färgjusteringen.

Hur matchar jag en viss färg (till exempel i en logotyp)?

Ibland kan du behöva matcha den utskrivna färgen för ett visst objekt till en viss färg. Du måste kanske matcha färgen i en företagslogotyp till exempel. Trots att det kan uppstå situationer när skrivaren inte kan återge den önskade färgen exakt, bör du kunna hitta en tillräckligt bra färg för de flesta situationer.

Med hjälp av alternativen på färgexempelmenyn kan du få användbar information som kan lösa den här typen av färgmatchningsproblem. De nio värdena för färgexempel motsvarar de färgkonverteringstabeller som finns för skrivaren. Genom att välja något av alternativen skapar du en flersidig utskrift som består av hundratals färgrutor. Beroende på vilken tabell du väljer har varje färgruta en motsvarande CMYK- eller RGB-kombination. Färgen för varje ruta är resultatet av motsvarande CMYK- eller RGB-kombination för den valda färgkonverteringstabellen.

Du kan använda färgexempelsidorna till att välja den färgruta som bäst matchar den färg du vill använda. Rutans färgkombination kan sedan användas för att modifiera objektets färg i programmet. Anvisningarna hittar du i programmets hjälpfunktion. Du kan behöva använda manuell färgkorrigering för att använda den valda färgkonverteringstabellen för ett visst objekt.

Vilka sidor med färgexempel som du ska använda för ett visst färgmatchningsproblem beror på inställningarna för Färgkorrigering (Auto, Av eller Manuell), typen av objekt som ska skrivas ut (text, grafik eller bilder) och hur objektets färg anges i programmet (RGB- eller CMYK-kombinationer). Om du ställer in skrivarens färgkorrigeringsinställning på Av kommer färgen att baseras på informationen i dokumentet och ingen färgkorrigering kommer att användas.

Obs! Sidorna med exempelfärger är inte användbara om programmet inte definierar färger som RGB- eller CMYK-kombinationer. Dessutom finns det situationer där de RGB- eller CMYK-kombinationer du har angett i programmet justeras med hjälp av färghantering i programmet eller operativsystemet. Den resulterande utskrivna färgen kanske inte motsvarar färgexempelsidorna exakt.

Med hjälp av följande tabell kan du identifiera vilka färgexempelsidor som kan användas för färgmatchning.

Färgspecificering och objekt som ska skrivas ut

Färgkorrigeringsinställning

Exempelsidor som kan användas

RGB – Text

Automatisk

sRGB – Skarp

Manuell

Manuell färg RGB-text

RGB – Grafik

Automatisk

sRGB – Skarp

Manuell

Manuell färg RGB-grafik

RGB – Bild

Automatisk

sRGB-bildskärm

Manuell

Manuell färg RGB-bild

CMYK – Text

Automatisk

US CMYK eller Euro CMYK

Manuell

Manuell färg CMYK-text

CMYK – Grafik

Automatisk

US CMYK

Manuell

Manuell färg CMYK-grafik

CMYK – Bild

Automatisk

US CMYK

Manuell

Manuell färg CMYK-bild


Vad är detaljerade färgexempel och hur kan jag få tillgång till dem?

De här sidorna förutsätter användning av den inbyggda webbservern. Den inbyggda webbservern är en uppsättning sidor lagrade i nätverksskrivarens fasta programvara. Du öppnar sidorna genom att skriva in nätverksskrivarens IP-adress i en webbläsare. Klicka på Konfigurationsmenyn och sedan på Detaljerade färgexempel.

Mer information om hur man använder den inbyggda webbservern finns i användarhandboken på CD-skivan med programvara och dokumentation.

Detaljerade färgexempel är sidor som är snarlika standardsidorna med färgexempel på kontrollpanelens Kvalitetsmeny. Standardfärgexemplen via den här metoden har ett stegvärde på 10 % för rött, grönt och blått. Om du hittar ett värde på den utskrivna sidan som nästan matchar, men vill kontrollera andra närliggande färger, kan du använda de detaljerade färgexemplen för att ange det önskade färgvärdet och ett mer specifikt stegvärde. På det här sättet kan du skriva ut flera sidor med färgrutor som ligger nära en viss färg.

Det finns nio konverteringstabeller med följande tre alternativ:

  • Skriv ut – Standardsidorna skrivs ut

  • Detaljerad – Du kan ange rött, grönt och blått individuellt och ett specifikt stegvärde

  • Återställ – Du kan ta bort den befintliga informationen och ange nya värden

Du kan upprepa processen för färgkonverteringstabellerna Cyan (C), Magenta (M), Gul (Y) och Svart (K). De här värdena kallas med ett gemensamt namn för CMYK-färger. Standardstegvärdet är 10 % för svart och 20 % var för cyan, magenta och gult.