Oikean paperin tai muun materiaalin valitseminen vähentää tulostusongelmia. Kokeile tulostuslaatua ensin haluamasi paperin tai erikoismateriaalin näytekappaleeseen, ennen kuin ostat suuren määrän materiaalia.
Seuraavat paperin ominaisuudet vaikuttavat tulostuslaatuun ja -varmuuteen. Mieti näitä seikkoja, kun harkitset uusien paperilajien hankintaa.
Tulostinlokerot voivat ottaa automaattisesti pitkäsyisiä papereita, joiden paino on 176 g/m2. Monikäyttösyöttöaukko voi ottaa automaattisesti pitkäsyisiä papereita, joiden paino on 176 g/m2. Laite ei välttämättä ota alle 60 g/m2:n painoisia papereita oikein, koska paperi ei ole tarpeeksi tukevaa. Tämä voi aiheuttaa tukoksia. Paras tulos saavutetaan pitkäsyisellä paperilla, jonka paino on 75-g/m2. Jos paperin koko on alle 182 x 257 mm , käytä paperia, jonka paino on vähintään 90 g/m2.
Huomautus: Kaksipuoliseen tulostukseen voi käyttää ainoastaan pitkäsyisiä papereita, joiden paino on 60–105 g/m2. |
Käpristymisellä tarkoitetaan paperin reunojen taipumista. Liiallinen käpristyminen voi aiheuttaa paperinsyöttöhäiriöitä. Käpristymistä esiintyy yleensä, kun paperi kulkee tulostimen läpi, sillä tulostimessa paperi on alttiina korkeille lämpötiloille. Paperin säilyttäminen suojaamattomana kuumissa, kosteissa, kylmissä ja kuivissa tiloissa (jopa paperilokeroissa) voi lisätä paperin käpristymistä ennen tulostusta ja aiheuttaa syöttöhäiriöitä.
Paperin tasaisuus vaikuttaa tulostuslaatuun suoraan. Jos paperi on liian karkeaa, väriaine ei kiinnity siihen oikein. Liian sileä paperi voi aiheuttaa syöttöhäiriöitä tai tulostuslaatuongelmia. Paperin tasaisuuden on oltava 100–300 Sheffield-pistettä; 150–250 Sheffield-pisteen tasaisuus tuottaa kuitenkin parhaan mahdollisen tulostuslaadun.
Paperin kosteuspitoisuus vaikuttaa sekä tulostuslaatuun että paperinsyöttöön. Säilytä paperia alkuperäisessä pakkauksessaan käyttöön asti. Tämä vähentää paperin kosteuspitoisuuden muutoksia, jotka voivat huonontaa paperin ominaisuuksia.
Säilytä paperia alkuperäisessä pakkauksessa samassa lämpötilassa kuin tulostinta 24–48 tuntia ennen tulostamista. Pidennä valmisteluaikaa useita vuorokausia, jos säilytys- tai kuljetusympäristö poikkeaa tulostimen ympäristöstä huomattavasti. Lisäksi paksun paperin valmisteleminen voi kestää tavallista kauemmin.
Syisyys viittaa paperin kuitujen suuntaan paperiarkissa. Syyt ovat joko pitkiä, jolloin ne kulkevat paperin pituussuunnassa, tai lyhyitä, jolloin ne kulkevat paperin leveyssuunnassa.
Jos haluat käyttää paperia, jonka paino on 60–90 g/m2, käytä mieluiten pitkäsyistä paperia.
Useimmat hyvälaatuiset kopiopaperit on tehty 100-prosenttisesta sellukuidusta. Tällainen paperi on tasalaatuista, jolloin paperinsyöttöhäiriöitä on vähän ja tulostuslaatu on hyvä. Jos paperissa on esimerkiksi puuvillakuituja, paperinkäsittelyominaisuudet voivat huonontua.
Kun käytät oikeaa paperia, vältät tukokset ja takaat sujuvan tulostamisen.
Voit välttää paperitukokset ja huonon tulostuslaadun seuraavasti:
Käytä aina uutta ja vahingoittumatonta paperia.
Selvitä paperin suositeltu tulostuspuoli ennen paperin lisäämistä tulostimeen. Nämä tiedot löytyvät yleensä paperipakkauksesta.
Älä käytä käsin leikattua tai rajattua materiaalia.
Älä käytä samassa pinossa eri kokoisia, painoisia tai tyyppisiä papereita. Tämä aiheuttaa tukoksia.
Älä käytä pinnoitettuja papereita, ellei niitä ole nimenomaan tarkoitettu LED-tulostukseen.
Noudata seuraavia ohjeita, kun valitset esipainettuja lomakkeita tai kirjelomakkeita:
Käytä pitkäsyistä paperia, kun paperi painaa 60–90-g/m2.
Käytä vain sellaisia lomakkeita ja kirjelomakkeita, jotka on painettu kivipainossa tai kaiverretulla telalla.
Vältä paperia, jossa on karkea tai hyvin kuvioitu pinta.
Käytä vain sellaista mustetta, johon väriaineen sisältämä hartsi ei vaikuta. Hapetettu tai öljypohjainen muste tavallisesti täyttää nämä vaatimukset, lateksimuste yleensä ei.
Jos olet epävarma, ota yhteys paperin toimittajaan.
Lexmark ottaa ympäristöasiat huomioon ja tukee (elektrograafisiin) lasertulostimiin tarkoitetun uusiopaperin käyttämistä.
Vaikka yleisesti ottaen ei voida sanoa, että kaikki uusiopaperi syöttyy hyvin, Lexmark testaa jatkuvasti maailmanlaajuisilla markkinoilla tarjolla olevia määrämittaisia uusiopaperista valmistettuja kopiopapereita. Tämä tieteellinen testaus tehdään tarkasti ja ohjeiden mukaisesti. Testauksessa huomioidaan monta asiaa sekä erikseen että kokonaisuuden kannalta, esimerkiksi seuraavat seikat:
Kulutusjätteen määrä (Lexmark testaa jopa 100 % kulutusjätettä.)
Lämpötila- ja kosteusolosuhteet (Testaushuoneissa simuloidaan erilaisia ilmastoja.)
Kosteuspitoisuus (Yritystoiminnassa käytettävien paperien kosteuspitoisuuden pitää olla alhainen: 4–5 %.)
Taivutuslujuus ja oikeanlainen jäykkyys aikaansaavat sen, että paperi syötetään tulostimeen optimaalisesti.
Paksuus (vaikuttaa siihen, kuinka paljon alustalle voidaan asettaa paperia)
Pinnan karheus (mitataan Sheffield-yksiköinä, vaikuttaa tulosteen selkeyteen ja siihen, kuinka hyvin väriaine kiinnittyy paperiin)
Pinnan kitka (määrittää, kuinka helposti arkit irtoavat toisistaan)
Kuitusuunta ja formaatio (vaikuttaa kiertymiseen, mikä vaikuttaa myös siihen, miten paperi käyttäytyy liikkuessaan tulostimessa)
Kirkkaus ja koostumus (näkö ja tuntu)
Uusiopaperit ovat parempia kuin aikaisemmin; paperissa olevan kierrätysaineksen määrä vaikuttaa kuitenkin siihen, miten hyvin vierasta ainetta voidaan hallita. Ja vaikka uusiopaperin käyttö onkin yksi hyvä tapa tulostaa ympäristöystävällisellä tavalla, uusiopaperit eivät ole täydellisiä. Painovärin poistamiseen ja lisäaineiden kuten väriaineiden ja "liiman" käsittelyyn tarvittava energia tuottaa usein enemmän hiilipäästöjä kuin normaali paperin valmistus. Uusiopaperin käyttö mahdollistaa kuitenkin sen, että resurssien hoitaminen tapahtuu kokonaisuutena paremmin.
Lexmark on kiinnostunut paperin vastuullisesta käyttämisestä yleisellä tasolla tuotteidensa elinkaariarviointien perusteella. Yritys on tilannut useita elinkaariarviointeja saadakseen paremman käsityksen tulostimien ympäristövaikutuksista. Arvioinneissa todettiin, että laitteen koko käyttöiän aikana (suunnitteluvaiheesta käytöstä poistoon saakka) paperi on suurin hiilipäästöjen aiheuttaja (jopa 80 %). Tämä johtuu paperin valmistukseen liittyvistä energiaa kuluttavista valmistusprosesseista.
Lexmark pyrkii tämän vuoksi kouluttamaan asiakkaitaan ja kumppaneitaan paperin aiheuttamien vaikutusten vähentämisessä. Uusiopaperin käyttäminen on yksi keino. Liiallisen ja tarpeettoman paperin kulutuksen välttäminen on toinen keino. Lexmark pystyy auttamaan asiakkaitaan vähentämään tulostamisesta ja kopioinnista aiheutuvaa jätettä. Tämän lisäksi yritys kannustaa asiakkaitaan ostamaan paperia sellaisilta jälleenmyyjiltä, jotka osoittavat olevansa sitoutuneita metsien kestävään hoitoon ja käyttöön.
Lexmark ei tue mitään tiettyjä tavarantoimittajia, vaikka se ylläpitää paperitehtaiden tuoteluetteloa erityisiä käyttötarkoituksia varten. Seuraavien paperinvalintaan liittyvien ohjeiden avulla voidaan kuitenkin vähentää tulostamisen ympäristövaikutuksia:
Minimoi paperinkulutus.
Valitse tuote puukuidun alkuperän mukaan. Osta tuotteita tavarantoimittajilta, joilla on jokin sertifikaatti, kuten Forestry Stewardship Council (FSC) -sertifikaatti tai The Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) -sertifikaatti. Nämä sertifikaatit takaavat, että paperinvalmistaja käyttää sellaisilta metsäyhtiöiltä peräisin olevaa puumassaa, jotka noudattavat ympäristöllisesti ja sosiaalisesti vastuullisia metsänhoito- ja ennallistamiskäytäntöjä.
Käytä tulostustöissä niihin parhaiten soveltuvaa paperia: tavallista 75 tai 80 g/m2 sertifioitua paperia, kevyttä paperia tai uusiopaperia.
Testitulokset osoittavat, että seuraavat paperityypit aiheuttavat riskejä lasertulostimissa käytettyinä:
kemiallisesti käsitellyt paperit, joilla tehdään kopioita ilman hiilipaperia; näitä kutsutaan myös itsejäljentäviksi papereiksi
esipainettuja papereita, joiden valmistuksessa on käytetty kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa tulostinta
esipainetut paperit, joihin voi vaikuttaa tulostimen kiinnitysyksikön lämpötila
esipainetut paperit, jotka edellyttävät yli ± 2,3 mm:n (± 0,9 tuuman) kohdistustarkkuutta (tarkkaa tulostuskohtaa sivulla), kuten OCR-lomakkeet. Joissakin tapauksissa kohdistusta voi säätää sovellusohjelmassa, jolloin näiden lomakkeiden tulostus onnistuu.
pinnoitetut paperit, synteettiset paperit, lämpöpaperit
karkeareunaiset tai käpristyneet paperit tai paperit, joiden pinta on karkea tai paljon kuvioitu
uusiopaperit, jotka eivät ole EN12281:2002-standardin (Eurooppa) mukaisia
paperi, jonka paino on alle 60 g/m2
Moniosaiset lomakkeet tai asiakirjat
Lisätietoja Lexmarkista on osoitteessa www.lexmark.com. Yleisiä kestävään kehitykseen liittyviä tietoja on kohdassa Sitoutuminen ympäristöön.
Noudattamalla paperin säilytysohjeita voit estää tukoksia ja epätasaista tulostuslaatua:
Saat parhaan tuloksen säilyttämällä paperia tilassa, jonka lämpötila on 21 °C ja suhteellinen ilmankosteus on 40 %. Useimmat tarrojen valmistajat suosittelevat, että tulostusympäristön lämpötila on 18–24 °C ja suhteellinen kosteus 40–60 %.
Säilytä paperia sen omassa laatikossa, mieluummin kuljetuslavalla tai hyllyllä kuin lattialla.
Säilytä yksittäisiä pakkauksia tasaisella alustalla.
Älä aseta mitään paperipakettien päälle.
Poista paperi laatikosta tai pakkauksesta vasta, kun olet valmis lisäämään sen tulostimeen. Laatikko ja pakkaus auttavat pitämään paperin puhtaana, kuivana ja suorana.