Težave s kakovostjo barv

Spreminjanje barv v natisu

 1. Na začetnem zaslonu se dotaknite možnosti Nastavitve > Natisni > Kakovost > Napredna obdelava slik > Popravljanje barv.

 2. V meniju Popravljanje barv se dotaknite možnosti Ročno > Vsebina popravljanja barv.

 3. Izberite ustrezno nastavitev za pretvarjanje barv.

  Vrsta predmeta

  Tabele za pretvarjanje barv

  Slika RGB

  Besedilo RGB

  Grafika RGB

  • Živahno – omogoča svetlejše, bolj nasičene barve in se lahko uporablja za vse dohodne oblike barvnega zapisa.

  • Zaslon sRGB – zagotavlja rezultat z barvami, ki so zelo podobne kot na računalniškem zaslonu. Poraba črnega tonerja je optimirana za tiskanje fotografij.

  • Zaslon – prava črna – zagotavlja rezultat z barvami, ki so zelo podobne kot na računalniškem zaslonu. Ta nastavitev uporablja samo črni toner za vse ravni nevtralne sive.

  • Živahno sRGB – zagotavlja močnejšo nasičenost barv za popravljanje barv za Zaslon sRGB. Poraba črnega tonerja je optimirana za tiskanje poslovne grafike.

  • Izklop

  Slika CMYK

  Besedilo CMYK

  Grafika CMYK

  • US CMYK – omogoča popravljanje barv, s katerimi se približa barvnemu izhodu, ki ga določajo specifikacije SWOP.

  • Euro CMYK – omogoča popravljanje barv, s katerimi se približa barvnemu izhodu Euroscale.

  • Živo CMYK – poveča nasičenost barv v nastavitvi za popravljanje barv US CMYK.

  • Izklop


Pogosta vprašanja glede barvnega tiskanja

Kaj je barvni model RGB?

Z barvnim modelom RGB (Red, Green, Blue) se opišejo barve, pri čemer se navede količina rdeče, zelene ali modre, ki se uporabi za ustvarjanje določene barve. Lahko se dodajo različne količine rdeče, zelene in modre svetlobe za širok razpon barv, ki jih vidimo v naravi. Računalniški zasloni, skenerji in digitalni fotoaparati uporabljajo to metodo za prikaz barv.

Kaj je barvni model CMYK?

Z barvnim modelom CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key (Black)) se opišejo barve, pri čemer se navede količina cijan, magente, rumene in črne, ki se uporabi za ustvarjanje določene barve. Cijan, magenta, rumeni in črni tonerji ali črnila se lahko natisnejo v različnih količinah za širok razpon barv, ki jih vidimo v naravi. Preše za tiskanje, brizgalni tiskalniki in barvni laserski tiskalniki ustvarjajo barve na ta način.

Kako se določi barva v dokumentu, ki se bo natisnil?

Programska oprema se uporablja za določanje in spreminjanje barv v dokumentu z barvnimi kombinacijami RGB ali CMYK. Za več informacij si oglejte teme pomoči programa.

Kako tiskalnik ve, katero barvno natisniti?

Pri tiskanju dokumenta se podatki o vrsti in barvi vsakega predmeta pošljejo tiskalniku, pri čemer se posredujejo tudi tabelam za pretvarjanje barv. Barva se pretvori v ustrezne količine cijan, magente, rumene in črne, ki se uporabijo za ustvarjanje želene barve. Podatki o predmetu določijo uporabo tabel za pretvarjanje barv. Na primer, uporabi se lahko ena vrsta tabele za pretvarjanje barv za besedilo, medtem ko se za fotografije uporabi druga tabela za pretvarjanje barv.

Kaj je ročno popravljanje barv?

Ko je omogočeno ročno popravljanje barv, tiskalnik pri obdelavi predmetov uporabi tabele za pretvarjanje barv, ki jih izbere uporabnik. Nastavitve za ročno popravljanje barv so določene za vrsto predmeta, ki se tiska (besedilo, grafike ali slike). Prav tako je odvisno tudi od tega, kako je določena barva predmeta v programu (kombinaciji RGB ali CMYK). Za ročno uporabo druge tabele za pretvarjanje barv si oglejte Spreminjanje barv v natisu.

Če program ne določa barv s kombinacijo RGB ali CMYK, ročno popravljanje barv ni uporabno. Prav tako ni učinkovito, če programska oprema ali operacijski sistem računalnika upravlja s prilagoditvijo barv. Nastavitev popravljanja barv na samodejno v večini primerov ustvari prednostne barve za dokumente.

Kako lahko zagotovim ujemanje z določeno barvo (kot je logotip)?

V meniju tiskalnika Kakovost je na voljo devet vrst naborov z vzorci barv. Ti nabori so na voljo tudi na strani vdelanega spletnega strežnika z vzorci barv. Pri izboru katerega koli nabora vzorcev se ustvarijo natisi z več stranmi, sestavljeni iz barvnih palet. Vsaka paleta vsebuje kombinacijo CMYK ali RGB, odvisno od izbrane tabele. Zadevna barva vsake palete se pridobi tako, da se posreduje kombinaciji CMYK ali RGB, označeni na paleti, prek izbrane tabele za pretvarjanje barv.

S proučevanjem naborov z vzorci barv lahko opredelite paleto z barvo, ki je najbližja barvi, za katero želite, da se ujema. Barvna kombinacija, označena na paleti, se lahko nato uporabi za spreminjanje barve predmeta v programu. Za več informacij si oglejte teme pomoči programa. Ročno popravljanje barv je morda potrebno, da se uporabi izbrana tabela za pretvarjanje barv za posamezen predmet.

Izbor, kateri nabor z vzorci barv uporabiti za posamezno težavo pri ujemanju barv, je odvisen od:

 • uporabljene nastavitve za popravljanje barv (samodejno, izklopljeno ali ročno)

 • vrste predmeta, ki se tiska (besedilo, grafike ali slike)

 • kako je barva predmeta določena v programu (kombinaciji RGB ali CMYK)

Če program ne določa barv s kombinacijama RGB ali CMYK, strani z vzorci barv niso uporabne. Poleg tega nekateri programi prilagodijo kombinaciji RGB ali CMYK, določeni v programu, prek upravljanja z barvami. V teh primerih se natisnjena barva morda ne ujema popolnoma s stranmi z vzorci barv.

Natisi so rahlo pobarvani

Dejanje

Da

Ne

1. korak

Izvedite Barvno prilagajanje.

 1. Na začetnem zaslonu se dotaknite možnosti Nastavitve > Natisni > Kakovost > Napredna obdelava slik > Barvno prilagajanje.

 2. Natisnite dokument.


Ali je natis videti obarvan?

Pojdite na 2. korak.

Težava je odpravljena.

2. korak

Izvedite Ravnovesje barv.

 1. Na začetnem zaslonu se dotaknite možnosti Nastavitve > Natisni > Kakovost > Napredna obdelava slik > Ravnovesje barv.

 2. Prilagodite nastavitve.

 3. Natisnite dokument.


Ali je natis videti obarvan?

Obrnite se na podporo strankam.

Težava je odpravljena.