Utilizaţi tipul corect de hârtie pentru a preveni producerea blocajelor şi pentru a vă asigura că nu apar probleme la imprimare.
Utilizaţi întotdeauna hârtie nouă, nedeteriorată.
Înainte de a încărca hârtia, verificaţi care este faţa pe care se recomandă imprimarea. De obicei, această informaţie este indicată pe ambalaj.
Nu utilizaţi hârtie care a fost tăiată sau decupată manual.
Nu amestecaţi hârtii de diferite dimensiuni, tipuri sau greutăţi în aceeaşi tavă, deoarece pot apărea blocaje de hârtie.
Nu utilizaţi hârtie cretată decât dacă este destinată imprimării electrofotografice.
Pentru mai multe informaţii, consultaţi Ghidul pentru hârtie şi suporturile de imprimare speciale .
Următoarele caracteristici ale hârtiei afectează calitatea şi fiabilitatea imprimării. Luaţi în calcul următorii factori înainte de imprimare:
Tăvile pot alimenta hârtie de diferite greutăţi. Hârtia mai uşoară de 60 g/m 2 (16 lb) poate să nu fie suficient de rigidă pentru a permite alimentarea corectă şi poate cauza blocaje. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi secţiunea „Greutăţi acceptate pentru hârtie”.
Încreţirea se referă la tendinţa hârtiei de a se încreţi la margini. Încreţirea excesivă poate perturba alimentarea cu hârtie. Ondularea poate apărea după trecerea hârtiei prin imprimantă, unde este expusă la temperaturi înalte. Depozitarea hârtiei despachetate la temperaturi ridicate sau scăzute sau în medii umede ori uscate poate determina ondularea hârtiei înainte de imprimare şi poate crea probleme la alimentare.
Gradul de netezime a hârtiei afectează direct calitatea de imprimare. Dacă hârtia este prea aspră, tonerul nu poate fuziona corect. Dacă hârtia este prea fină, pot apărea probleme legate de alimentare sau de calitatea imprimării. Vă recomandăm utilizarea de hârtie cu 50 de puncte Sheffield.
Cantitatea de umiditate din hârtie afectează atât calitatea imprimării, cât şi capacitatea imprimantei de a alimenta corect hârtia. Lăsaţi hârtia în ambalajul original până când o utilizaţi. Expunerea hârtiei la modificări ale umidităţii îi poate afecta performanţa.
Înainte de imprimare, depozitaţi hârtia în ambalajul original timp de 24-48 de ore. Mediul în care este depozitată hârtia trebuie să fie identic cu cel al imprimantei. Extindeţi această perioadă cu câteva zile în cazul în care mediul de depozitare sau de transport diferă foarte mult de cel în care se află imprimanta. De asemenea, hârtia groasă poate necesita o perioadă de pregătire mai îndelungată.
Direcţia fibrei se referă la alinierea fibrelor unei coli de hârtie. Există două tipuri de hârtie: cu fibră lungă pe lungul paginii sau cu fibră scurtă pe latul paginii. Pentru direcţia recomandată a fibrelor, consultaţi secţiunea „Greutăţi acceptate pentru hârtie”.
Majoritatea tipurilor de hârtie xerografică de înaltă calitate sunt produse în proporţie de 100 % din celuloză din lemn tratată chimic. Acest conţinut oferă o mai mare stabilitate a hârtiei, diminuând numărul de probleme la alimentare şi îmbunătăţind calitatea imprimării. Hârtia care conţine fibre precum cele din bumbac poate afecta negativ manipularea hârtiei.
Nu se recomandă utilizarea următoarelor tipuri de hârtie cu imprimanta:
Hârtia tratată chimic utilizată pentru efectuarea copiilor fără indigo. Aceasta este cunoscută și ca hârtie fără carbon, hârtie de copiere fără carbon (CCP) sau hârtie care nu necesită carbon (NCR).
Hârtia preimprimată cu substanțe chimice care pot contamina imprimanta.
Hârtia preimprimată care poate fi afectată de temperatura din cuptorul imprimantei.
Hârtia preimprimată care necesită o registrație (locația precisă de imprimare pe pagină) mai mare de ±2,3 mm (±0,09 inch). De exemplu, formularele cu recunoaștere optică a caracterelor (OCR).
În unele cazuri, registrația poate fi reglată cu o aplicație software pentru imprimarea reușită pe aceste formulare.
Hârtia cretată (care poate fi ștearsă), hârtia sintetică sau hârtia termică.
Hârtia cu margini rugoase, cu textură aspră sau foarte pronunțată sau hârtia ondulată.
Hârtie care nu respectă standardul EN12281:2002 (european).
Hârtia cu greutate mai mică de 60 g/m 2 (16 lb).
Formulare sau documente compuse din mai multe părți.
Lexmark acționează pentru a reduce impactul hârtiei asupra mediului, oferind clienților variante atunci când vine vorba de imprimare. O modalitate prin care obținem acest obiectiv este testarea produselor pentru a ne asigura că poate fi utilizată hârtie reciclată – în special, hârtie produsă cu 30%, 50% și 100% conținut reciclat post consum. Așteptarea noastră este ca hârtia reciclată să performeze la fel de bine ca hârtia nouă pe imprimantele noastre. Deși nu există niciun standard oficial pentru utilizarea hârtiei în echipamente de birou, Lexmark utilizează standardul european EN 12281 ca standard de proprietăți minime. Pentru a asigura o testare exhaustivă, hârtia de test include 100% hârtie reciclată din America de Nord, Europa și Asia, iar testele sunt efectuate la o umiditate relativă de 8–80%. Testarea include imprimarea față-verso. Se poate utiliza hârtie de birou care utilizează conținut regenerabil, reciclat sau fără clor.
Utilizaţi aceste indicaţii pentru depozitarea hârtiei, pentru a preîntâmpina crearea blocajelor şi obţinerea unei calităţi inegale de imprimare:
Păstraţi hârtia în ambalajul original, în acelaşi mediu cu imprimanta cu 24 – 48 de ore înainte de imprimare.
Extindeţi această perioadă cu câteva zile în cazul în care mediul de depozitare sau de transport diferă foarte mult de cel în care se află imprimanta. De asemenea, hârtia groasă poate necesita o perioadă de pregătire mai îndelungată.
Pentru rezultate optime, depozitaţi hârtia în locuri în care temperatura este de 21 °C (70 °F) şi umiditatea relativă este de 40 %.
Majoritatea producătorilor recomandă imprimarea în medii cu o temperatură cuprinsă între 18 şi 24 °C (65 şi 75 °F) cu umiditatea relativă cuprinsă între 40 şi 60 %.
Depozitaţi hârtia în cutii de carton, pe un palet sau pe un raft, nu pe podea.
Depozitaţi pachete individuale pe o suprafaţă plană.
Nu depozitaţi alte obiecte deasupra pachetelor individuale de hârtie.
Scoateţi hârtia din cutia de carton sau din ambalaj doar atunci când sunteţi pregătit să o încărcaţi în imprimantă. Cartonul sau ambalajul ajută la păstrarea hârtiei curată, uscată şi dreaptă.
Folosiţi hârtie cu fibră lungă.
Utilizaţi numai formulare şi hârtie cu antet imprimate printr-un proces de gravare sau litografiere offset.
Evitaţi hârtia cu suprafaţă aspră sau textură pronunţată.
Utilizaţi cerneluri care nu sunt afectate de răşinile din toner. În general, cernelurile pe bază de ulei sau de oxidare satisfac aceste cerinţe; cernelurile pe bază de latex pot să nu le îndeplinească.
Imprimaţi mostre pe formularele preimprimate şi pe hârtia cu antet înainte de a achiziţiona cantităţi mari. Astfel, puteţi stabili dacă cerneala din formularele preimprimate sau hârtia cu antet afectează calitatea imprimării.
Dacă nu sunteţi sigur, contactaţi furnizorul de hârtie.
Atunci când imprimaţi pe hârtie cu antet, încărcaţi hârtia cu orientarea corectă pentru imprimanta dvs. Pentru mai multe informaţii, consultaţi Ghidul pentru hârtie şi suporturile de imprimare speciale .
Note:
Tavă de 520 de coli, tavă de 520 de coli cu dulap, tavă de 3 x 520 de coli şi tăvi în tandem de 2520 de coli |
Alimentator multifuncţional |
Tavă pentru plicuri |
Sertar opţional de 2000 de coli |
---|---|---|---|
60-256 g/m 2 (12-68 lb) |
60-216 g/m 2 (12-57 lb) |
75-90 g/m 2 (20-24 lb) |
60-216 g/m 2 (12-57 lb) |
Note: