Ved å velge riktig papir eller annet utskriftsmateriale, reduserer du risikoen for at det oppstår problemer med utskriften. Skriv ut en prøve på papiret eller spesialpapiret du vurderer før du kjøper store mengder av det.
Papiregenskapene nedenfor påvirker utskriftskvalitet og pålitelighet. Ta hensyn til disse egenskapene når du vurderer nytt papir.
Skriverskuffene kan automatisk mate smalbanepapir med en flatevekt på opptil 90 g/m2. Flerbruksmateren kan automatisk mate smalbanepapir med en flatevekt på opptil 163 g/m2. Papir med en vekt på under 60 g/m2 (16 lb) er kanskje ikke stivt nok til å trekkes inn ordentlig, og kan forårsake papirstopp. Du får best utskriftskvalitet med papir som veier 75 g/m2. Hvis papiret er mindre enn 182 x 257 mm (7,2 x 10,1 tommer), anbefaler vi papir med en vekt på 90 g/m2 eller mer.
Merk: Tosidig utskrift støttes bare for papir med en vekt på 60 til 90 g/m2 (16–24 lb bankpostpapir). |
Krøll er tendensen papiret har til å bli krøllet i kantene. For mye krøll kan føre til problemer med papirinntrekkingen. Krøll kan oppstå etter at papir har passert gjennom skriveren, der det utsettes for høye temperaturer. Hvis du oppbevarer papiret uten at det er pakket inn, i varme, fuktige, kalde eller tørre omgivelser, kan det bidra til at papiret krøller seg før det brukes til utskrift, og du risikerer problemer med inntrekkingen.
Papirets glatthet påvirker utskriftskvaliteten direkte. Hvis papiret er for grovt, fikseres ikke toneren skikkelig til papiret. Hvis papiret er for glatt, kan det føre til problemer med mating og utskriftskvalitet. Bruk alltid papir med mellom 100 og 300 Sheffield-punkter. En glatthet mellom 150 og 250 Sheffield-punkter gir den beste utskriftskvaliteten.
Fuktmengden i papiret påvirker både utskriftskvaliteten og skriverens evne til å trekke inn papiret på riktig måte. La papiret ligge i originalemballasjen til du skal bruke det. Da utsettes ikke papiret for fuktighetsendringer som kan redusere kvaliteten.
Oppbevar papiret i originalemballasjen i det samme miljøet som skriveren i 24 til 48 timer før det skal brukes. Utvid tiden med to dager hvis oppbevarings- eller transportmiljøet er svært ulikt skrivermiljøet. Det kan også hende at tykt papir trenger en lengre behandlingsperiode.
Fiberretningen henviser til retningen på papirfibrene på et papirark. Papiret er enten smalbane, der fibrene løper langs papirets lengde, eller bredbane, der fibrene løper langs papirets bredde.
Vi anbefaler smalbanepapir for papir med en flatevekt på 60–90 g/m2.
Kopipapir av høy kvalitet er som oftest fremstilt av 100 % kjemisk behandlet tremasse. Innholdet gir papiret en høy grad av stabilitet, noe som fører til færre problemer med papirinntrekkingen og bedre utskriftskvalitet. Papir som inneholder fiber fra for eksempel bomull, kan ha negativ innvirkning på papirhåndteringen.
Følgende papirtyper anbefales ikke for bruk i skriveren:
Kjemisk behandlet papir som brukes til å kopiere uten karbonpapir, også kjent som karbonfritt papir, karbonfritt kopipapir (CCP) eller NCR-papir ("no carbon required").
Fortrykt papir som er produsert med kjemikalier som kan smitte av i skriveren.
Fortrykt papir som kan påvirkes av temperaturen i fikseringsenheten.
Fortrykt papir som krever registrering (nøyaktig utskriftsplassering på siden) større enn ±2,5 mm (±010 tommer), som OCR-skjemaer (Optical Character Recognition).
I noen tilfeller kan du justere registreringen ved hjelp av et program, for å skrive ut på disse skjemaene:
Bestrøket papir (utviskbart bankpostpapir), syntetisk papir, termisk (varmefølsomt) papir.
Papir med ujevne kanter eller grov struktur, eller krøllet papir.
Resirkulert papir som ikke kan brukes i henhold til EN12281:2002 (Europa).
Papir som er lettere enn 60 g/m2.
Skjemaer eller dokumenter som består av flere deler.
Ved å bruke riktig papir kan du forhindre papirstopp og sikre problemfri utskrift.
Slik unngår du papirstopp og dårlig utskriftskvalitet:
Bruk alltid nytt, feilfritt papir.
Før du legger i papir, må du vite hva som er den anbefalte utskriftssiden på papiret. Denne informasjonen finner du vanligvis på emballasjen til papiret.
Ikke bruk papir som er klippet eller beskåret for hånd.
Ikke bland flere papirstørrelser, -typer eller papir med forskjellig vekt i samme skuff. Det kan forårsake papirstopp.
Ikke bruk bestrøket papir med mindre det er spesielt utviklet for elektrofotografisk utskrift.
Følg disse retningslinjene når du skal velge fortrykte skjemaer og brevpapir:
Bruk smalbanepapir for papir som har en flatevekt på 60 til 90 g/m2 (16 til 24 lb).
Bruk bare skjemaer og brevpapir som er trykt i offset eller dyptrykk.
Unngå papir med grov eller sterkt profilert overflate.
Bruk papir som er trykt med varmebestandig trykkfarge utviklet spesielt for bruk i kopieringsmaskiner. Trykkfargen må tåle temperaturer på opptil 230 °C uten å smelte eller avgi farlige gasser. Bruk trykkfarge som ikke blir påvirket av harpiksen i toneren. Oksidert eller oljebasert trykkfarge bør oppfylle disse kravene. Det kan hende at lateksbasert trykkfarge ikke oppfyller dem. Kontakt papirleverandøren hvis du er i tvil.
Fortrykt papir, for eksempel brevpapir, må tåle temperaturer på opptil 230 °C uten å smelte eller avgi farlige gasser.
Lexmark er et selskap som er opptatt av miljøet og støtter derfor bruk av resirkulert papir produsert spesielt for bruk i laserskrivere.
Siden det ikke uten videre er mulig å hevde at skriveren vil bruke alle typer resirkulert papir like godt, tester Lexmark hele tiden det som finnes av resirkulert kopipapir på verdensmarkedet. De vitenskapelige undersøkelsene foregår på en omhyggelig og disiplinert måte. Mange faktorer er tatt i betraktning, både separat og som som en helet, blant annet følgende:
Mengden av forbruksavfall (Lexmark tester opptil 100 % av alt forbruksavfall).
Temperatur- og fuktighetsforhold (i testlokalene simuleres klima fra hele verden).
Fuktinnhold (forretningspapir bør ha lavt fuktinnhold: 4–5%.)
Bøyemotstand og riktig stivhet betyr at papiret mates gjennom skriveren på en optimal måte.
Tykkelse (har innvirkning på hvor mye som kan legges i en skuff)
Overflateruhet (målt i Sheffield-enheter, har innvirkning på klarhet og hvor godt toneren festes til papiret)
Overflatefriksjon (avgjør hvor godt ark skilles fra hverandre)
Fiberretning og formasjon (har innvirkning på krølling, noe som også har betydning for hvordan papiret beveger seg gjennom skriveren)
Lysstyrke og struktur (utseende og følelse)
Resirkulert papir har aldri vært bedre enn det er nå, men mengden av resirkulert innhold i et papir har innvirkning på graden av kontroll over fremmedlegemer. Selv om det er miljøvennlig å bruke resirkulert papir til utskrifter, er det likevel ikke fullkomment. Den energien som kreves til avsverting og håndtering av tilsetningsstoffer som fargestoffer og "lim", avgir ofte mer CO2-utslipp enn det vanlig papirproduksjon gjør. Bruk av resirkulert papir gir imidlertid generelt bedre ressurshåndtering.
Lexmark er opptatt av at papir brukes på en ansvarlig måte, på grunnlag av en livssyklusvurdering av produktene. For å få en bedre forståelse av hvilken virkning skrivere har på miljøet bestilte selskapet en rekke livssyklusvurderinger. Vurderingene viste at papir var den viktigste kilden til CO2-utslipp (opptil 80 %) i løpet av levetiden til en enhet (fra design til slutten på levetiden). Dette skyldes de energikrevende produksjonsprosessene som er forbundet med papirproduksjon.
Derfor prøver Lexmark å opplyse kunder og partnere om hvordan de miljøskadelige virkningene av papirforbruk kan reduseres. Å bruke resirkulert papir er én måte. En annen måte er å eliminere unødvendig og overdreven papirforbruk. Lexmark har det som skal til for å hjelpe kundene med å redusere utskrifts- og kopiavfall. I tillegg oppmuntrer selskapet til at man kjøper papir fra leverandører som viser i praksis at de støtter bærekraftig skogbruk.
Lexmark anbefaler ikke bestemte leverandører, selv om vi vedlikeholder en produktliste for spesielle bruksområder. Følgende retningslinjer angående valg av papir vil imidlertid bidra til å redusere de miljøskadelige virkningene av utskriftene:
Reduser papirforbruket.
Vær kresen når det gjelder hvor trefiberet kommer fra. Kjøp fra leverandører som har sertifiseringer, for eksempel Forestry Stewardship Council (FSC) eller The Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Disse sertifiseringene garanterer at papirprodusenten bruker tremasse fra skogbruksvirksomheter som er miljøvennlige og sosialt ansvarlige i sin skogsforvaltning og skogsforbedring.
Velg riktig papirtype for det du skal skrive ut: Vanlig 75 eller 80 g/m2 sertifisert papir, papir med lavere vekt eller resirkulert papir.
Testresultatene viser at det er risikabelt å bruke følgende papirtyper i laserskrivere:
Kjemisk behandlet papir som brukes til kopiering uten karbonpapir, også kjent som karbonfritt papir
Fortrykt papir som er produsert med kjemikalier som kan smitte av i skriveren.
Fortrykt papir som kan påvirkes av temperaturen i fikseringsenheten.
Fortrykt papir som krever registrering (nøyaktig plassering på siden) større enn ±2,3 mm (±0,9 tommer), som OCR-skjemaer (Optical Character Recognition). I noen tilfeller kan du justere registreringen ved hjelp av et program, for å skrive ut på disse skjemaene:
Bestrøket papir (utviskbart bankpostpapir), syntetisk papir, termisk (varmefølsomt) papir.
Papir med ujevne kanter eller grov struktur, eller krøllet papir.
Resirkulert papir som ikke kan brukes i henhold til EN12281:2002 (Europa).
Papir som er lettere enn 60 g/m2.
Skjemaer eller dokumenter som består av flere deler
Hvis du vil ha mer informasjon om Lexmark, kan du gå til www.lexmark.com. Generell informasjon om bærekraft finner du ved å klikke på koblingen Environmental Sustainability (Miljømessig bærekraft).