Kartong

Kartong er et fast, stivt materiale som varierer avhengig av hvordan det blir produsert. Retningen på papirfibrene (fiberretningen), fuktighetsinnhold, tykkelse, struktur og andre egenskaper kan ha betydelig innvirkning på utskriften. Fortrykk, perforering, bretting og andre funksjoner som er vanlige for skjemaer, kan også påvirke utskriften. For eksempel kan fortrykking føre med seg tungtflytende, flyktige komponenter som må tåle den høye temperaturen som brukes i laserutskrift. Perforering og bretting kan føre til nesting eller sammenfiltring, som igjen kan føre til fastkjørt papir og dobbel arkmating.

Vi anbefaler vanligvis en ettlags konstruksjon av 100 prosent kjemisk behandlet tremasse med velinoverflate. Før du kjøper inn store mengder med kartong, må du sørge for å teste eksempler på utskriftsmateriale i skriveren.

Retningslinjer for kartong

Kartongegenskaper

Vekt

Vekten av kartong har betydelig innvirkning på utskriftskvaliteten og påliteligheten til papiret. Se Basisvekt hvis du vil ha mer informasjon.

Ikke alle skrivere kan skrive ut på omslagskartong. Omslagsark er vanligvis tykkere og kan ikke foreta svingene i skriverens papirbane, noe som resulterer i papirstopp og mateproblemer. Også når du bruker en laserskriver, blir toner trukket ned på papiret gjennom en elektrisk ladning. Hvis papiret er for tykt, og det er kanskje ikke nok spenning til å trekke toner til papiret riktig, kan det føre til dårlig utskriftskvalitet.

Avhengig av skrivermodellen kan materiale tykkere enn 0,30 mm (0,012 tommer) føre til problemer med påliteligheten, og materiale tykkere enn 0,17 mm (0,007 tommer) kan redusere utskriftskvaliteten. Ta kontakt med forhandleren for å finne vekten til kartongen du bruker for øyeblikket.

Hvis du vil ha mer informasjon om hvilken kartongvekt skriveren støtter, kan du se de enkelte skriverspesifikasjonene i dette dokumentet.

Fiberretning

Fiberretningen henviser til retningen på papirfibrene på et papirark. Papiret er enten bredbane, der fibrene løper langs papirets bredde, eller smalbane, der fibrene løper langs papirets lengde.

Fiberretningen bidrar til stivhet for kartong og påvirker matepåliteligheten. Den anbefalte fiberretningen er avhengig av kartongens vekt og om skriveren mater papiret med kortsiden først eller langsiden først. For lettere kartong anbefaler vi smalbanepapir for å redusere potensielle problemer med krølling. Krølling kan gjøre det vanskeligere for skjemaet å bevege seg sikkert gjennom skriveren.

De fleste skrivere mater papir med kortsiden først. Hvis skriveren støtter store papirstørrelser, for eksempel 11 x 17 tommer eller A3, kan det trekke inn enkelte papirstørrelser med langsiden først. Det er mer informasjon i dokumentasjonen som fulgte med skriveren din.

For materialer som mates inn med kortsiden først

Bredbane anbefales for papir som er tyngre enn 135 g/m 2 .

Smalbane anbefales for papir som er lettere enn 135 g/m 2 .


For materialer som mates inn med langsiden først

Smalbane anbefales for papir som er tyngre enn 135 g/m 2 .

Bredbane anbefales for papir som er lettere enn 135 g/m 2 .


Hvis du vil ha mer informasjon om anbefalt fiberretning for kartong, kan du se Skriverspesifikk papirstøtte .

Belegg

Overflatetekstur og belegg på kartong påvirker tonerfeste (fikseringsgrad), utskriftskvalitet og pålitelighet betydelig. Vi anbefaler velinoverflate for å oppnå best mulig utskriftsresultat. Vi anbefaler ikke glanset belegg og glatte overflater eller overflater som etterligner overflate med vannmerke (glanset papir, ikke glanset kartong, er akseptabelt for enkelte skrivere). Papirets glatthet påvirker også utskriftskvaliteten. Hvis papiret er for grovt, fikseres ikke toneren skikkelig til papiret. Hvis papiret er for glatt, kan det påvirke matepåliteligheten. Vi anbefaler at glattheten er fra 50 til 300 Sheffield-punkter (50 Sheffield er optimalt) for fargelaserskrivere. For svart-hvitt-laserskrivere anbefaler vi 150–250 Sheffield-punkter. Bruk av utskriftsmateriale høyere enn 300 Sheffield kan føre til dårligere utskrift.

Hvis du vil ha mer informasjon om Sheffield-anbefalinger for enkeltskrivere, kan du se Skriverspesifikk papirstøtte .

Offsetpulver

Vi anbefaler ikke bruk av offsetpulver eller andre fremmedlegemer for raskere tørking. Offsetpulver brukes av trykkerier for å hindre at utskriftene kleber seg sammen. Pulver sprutes vanligvis på den utskrevne siden rett før den kommer til stableenheten på trykkpressen. Dette pulveret gir et mellomlag mellom to ark med papir, noe som hindrer at blekk overføres fra ett ark til et annet.