Värilaatuongelmien ratkaiseminen

Tässä osassa annetaan vastauksia joihinkin väriin liittyviin peruskysymyksiin ja selostetaan, miten joitakin Asetukset-kohdan Laatu-valikon vaihtoehtoja voidaan käyttää tavallisten väriin liittyvien ongelmien ratkaisemiseen.

Värin kohdistusvirhe

Väri on siirtynyt oikean alueen ulkopuolelle tai toisen värialueen päälle.

Seuraavassa on esitelty mahdollisia ratkaisutapoja. Kokeile seuraavia vaihtoehtoja:

Irrota värikasetit ja asenna ne sitten takaisin paikalleen

Irrota värikasetit ja asenna ne sitten takaisin paikalleen.


Kalibroi värit

Tulostin kalibroi värit automaattisesti, kun se havaitsee uuden kuvayksikön. Kun vaihdat värikasetin, voit kalibroida värit manuaalisesti:

  1. Paina tulostimen ohjauspaneelin -painiketta.

  2. Kun olet kohdassa Järjestelmänvalvojan valikko, paina nuolinäppäimiä, kunnes näyttöön tulee teksti Asetukset, ja paina sitten painiketta .

  3. Paina nuolinäppäimiä, kunnes näyttöön tulee teksti Laatuvalikko, ja paina sitten painiketta .

  4. Paina nuolinäppäimiä, kunnes näyttöön tulee teksti Värinsäätö, ja paina sitten painiketta .

    Näyttöön tulee ilmoitus Kalibroidaan.

Huomautus: Jos ongelma ei poistunut, kalibroi väri uudelleen.

Väritulostuksen usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on RGB-väri?

Punaista, vihreää ja sinistä valoa voidaan sekoittaa erisuuruisina määrinä toisiinsa, jolloin saadaan aikaan suuri määrä luonnossa esiintyviä värejä. Esimerkiksi yhdistämällä punaista ja vihreää saadaan keltaista. Televisioiden ja tietokonenäyttöjen värit saadaan aikaan tällä menetelmällä. RGB-väri on värien kuvausmenetelmä, joka osoittaa, kuinka paljon punaista, vihreää ja sinistä tarvitaan tietyn värin tuottamiseen.

Mikä on CMYK-väri?

Syaania, magentaa, keltaista ja mustaa mustetta tai väriainetta voidaan tulostaa erisuuruisina määrinä, jolloin saadaan aikaan suuri määrä luonnossa esiintyviä värejä. Esimerkiksi yhdistämällä syaania ja keltaista saadaan aikaan vihreää väriä. Painokoneet, mustesuihkutulostimet ja laserväritulostimet tuottavat värit tällä tavalla. CMYK-väri on värien kuvausmenetelmä, joka osoittaa, kuinka paljon syaania, magentaa, keltaista ja mustaa tarvitaan tietyn värin tuottamiseen.

Miten väri määritetään tulostettavassa asiakirjassa?

Sovellusohjelmissa asiakirjan värit määritetään tavallisesti käyttämällä RGB- tai CMYK-väriyhdistelmiä. Lisäksi käyttäjä voi niissä muuttaa asiakirjan jokaisen objektin väriä. Lisätietoja on sovelluksen ohjeessa.

Miten tulostin tietää, mitä väriä sen on tulostettava?

Kun käyttäjä tulostaa asiakirjan, jokaisen objektin tyyppiä ja väriä koskeva tieto lähetetään tulostimeen. Väritieto kulkee värinmuuntotaulukoiden avulla, jotka muuntavat värin sopiviksi määriksi syaania, magentaa, keltaista ja mustaa väriainetta, joita tarvitaan halutun värin tuottamiseen. Objektityyppitiedot määrittävät värinmuuntotaulukoiden käytön. Voidaan esimerkiksi käyttää yhtä värinmuuntotaulukkoa tekstiin ja jotain toista värinmuuntotaulukkoa valokuviin.

Käytänkö tulostimen PostScript- vai PCL-emulointiohjelmistoa? Mitä asetuksia on käytettävä, jotta väri olisi mahdollisimman hyvä?

On erittäin suositeltavaa käyttää PostScript-ohjainta parhaan värinlaadun takaamiseksi. PostScript-ohjaimen oletusasetukset tuottavat halutunlaisen värinlaadun useimmissa tulosteissa.

Miksi tulosteessa oleva väri ei vastaa tietokoneen näytössä näkyvää väriä?

Yleensä värinmuuntotaulukot, joita käytetään automaattisessa värinkorjaustilassa, arvioivat vakiotietokonenäytön värit. Tulostinten ja näyttöjen keskenään erilaisen tekniikan vuoksi moniin väreihin vaikuttavat kuitenkin myös esimerkiksi näyttöjen erot ja valaistusolosuhteet. Lisätietoja tulostimen värinäytesivujen käyttämisestä tiettyjen värintäsmäysongelmien ratkaisemiseen on kohdassa Miten saan jonkin tietyn värin (esimerkiksi yrityksen logo) vastaamaan tulostimen tulostamaa väriä?

Tulostettu sivu näyttää sävytetyltä. Voinko säätää väriä?

Joskus tulostettu sivu näyttää sävytetyltä (esimerkiksi kaikki näyttää liian punaiselta). Tämä voi johtua ympäristötekijöistä, paperilajista, valaistusoloista tai käyttäjän mieltymyksistä. Tällöin voit korjata värejä säätämällä Color Balance (Väritasapaino) -asetusta. Color Balance (Väritasapaino) -asetuksen avulla käyttäjä voi hienosäätää kussakin värissä käytettävän väriaineen määrää. Kun Color Balance (Väritasapaino) -valikossa valitaan positiivisia arvoja syaanille, magentalle, keltaiselle ja mustalle, valitun värin väriaineen määrä lisääntyy vähän. Kun valitaan negatiivisia arvoja, väriaineen määrä vähenee. Jos tulostettu sivu on esimerkiksi punertava, väritasapainoa voidaan ehkä parantaa vähentämällä sekä magentan että keltaisen määrää.

Värilliset kalvot näyttävät tummilta heijastettaessa. Voinko tehdä mitään värin parantamiseksi?

Tämä ongelma on hyvin yleinen, kun kalvoja näytetään heijastukseen perustuvilla piirtoheittimillä. Jotta värinlaatu olisi paras mahdollinen, on suositeltavaa käyttää siirtoheittimiä. Jos on käytettävä heijastukseen perustuvaa piirtoheitintä, kalvoa voidaan vaalentaa Toner Darkness (Tummuuden säätö) -asetuksella 1, 2 tai 3. Tulosta ainoastaan suositelluille värillisille kalvoille.

Mitä on manuaalinen värinkorjaus?

Kun manuaalinen värinkorjaus on käytössä, tulostin käsittelee kohteita käyttäjän valitsemien värinmuuntotaulukoiden avulla. Color Correction (Värinkorjaus) -asetuksen on kuitenkin oltava Manual (Manuaalinen), tai käyttäjän määrittämää värinmuuntoa ei käytetä. Manuaaliset värinkorjausasetukset määräytyvät tulostuskohteen tyypin mukaan (teksti, grafiikka tai kuvat) ja sen mukaan, miten kohteen väri on määritetty sovelluksessa (RGB- tai CMYK-yhdistelmät).

Huomautuksia:

  • Manuaalisesta värinkorjauksesta ei ole hyötyä, jos sovellusohjelma ei määritä värejä RGB- tai CMYK-yhdistelmillä. Siitä ei ole hyötyä myöskään siinä tapauksessa, että värien säätöä hallitaan sovelluksen tai tietokoneen käyttöjärjestelmän avulla.
  • Värinmuuntotaulukoiden — joita käytetään kuhunkin kohteeseen, kun Color Correction (Värinkorjaus) -asetus on Auto (Automaattinen) — avulla saadaan parhaat värit useimpiin asiakirjoihin.

Eri värinmuuntotaulukon käyttäminen manuaalisesti:

  1. Valitse Quality (Laatu) -valikosta Color Correction (Värinkorjaus) ja Manual (Manuaalinen).

  2. Valitse Quality (Laatu) -valikosta Manual Color (Värinsäätö käsin) ja sen jälkeen asianmukainen värinmuuntotaulukko kohdetyyppiä varten.

Manual Color (Värinsäätö käsin) -valikko

Kohteen tyyppi

Värinmuuntotaulukot

RGB-kuva

RGB-teksti

RGB-grafiikka

  • Vivid (Kirkas) — tuottaa tavallista kirkkaammat ja kylläisemmät värit, voidaan käyttää kaikkien tulevien värimuotojen yhteydessä.

  • sRGB Display (sRGB-näyttö) — tuottaa värit, jotka muistuttavat tietokoneen näytön värejä. Mustan värin käyttö on optimoitu valokuvien tulostusta varten.

  • Display—True Black (Näyttö—Tod. musta) — tuottaa värit, jotka muistuttavat tietokoneen näytön värejä. Luo kaikki neutraalit harmaasävyt ainoastaan mustalla musteella.

  • sRGB Vivid (Tarkka sRGB) — tuottaa erityisen värikylläiset värit sRGB-näyttö-värinkorjauksen yhteydessä. Mustan värin käyttö on optimoitu yritysgrafiikan tulostamista varten.

  • Off (Ei käytössä) — värinkorjaus ei ole käytössä.

CMYK-kuva

CMYK-teksti

CMYK-grafiikka

  • US CMYK — tulostin käyttää värinmuuntotaulukkoa, joka jäljittelee SWOP (Specifications for Web Offset Publishing) -väritulostusta.

  • Euro CMYK — tulostin käyttää värinmuuntotaulukkoa, joka jäljittelee EuroScale-väritulostusta.

  • Vivid CMYK (Tarkka CMYK) — tulostaa värit täyteläisinä käytettäessä US CMYK -värinmuuntotaulukkoa.

  • Off (Ei käytössä) — värinkorjaus ei ole käytössä.


Miten saan jonkin tietyn värin (esimerkiksi yrityksen logon värin) vastaamaan tulostimen tulostamaa väriä?

Tulostimen Quality (Laatu) -valikossa on valittavissa yhdeksän värinäytesarjaa. Ne ovat käytettävissä myös upotetun Web-palvelimen Color Samples (Värinäytteet) -sivulla. Valitsemalla esimerkkisarja voidaan tulostaa useita sivuja, jotka koostuvat sadoista värillisistä ruuduista. Jokaisen ruudun kohdalla on joko CMYK- tai RGB-yhdistelmä sen mukaan, mikä taulukko on valittu. Kussakin ruudussa tarkasteltavana oleva väri on saatu aikaan siten, että ruudun kohdalla oleva CMYK- tai RGB-yhdistelmä on viety valitun värinmuuntotaulukon läpi.

Tutkimalla värinäytesarjoja käyttäjä voi määrittää, minkä ruudun väri on lähimpänä haluttua väriä. Ruudun kohdalla olevaa väriyhdistelmää voidaan sitten käyttää objektin värin muuntamiseen sovellusohjelmassa. Lisätietoja on sovelluksen ohjeessa. Manual color correction (Manuaalinen värinkorjaus) -asetus voi olla tarpeen, jotta valittua värinmuuntotaulukkoa voidaan käyttää objektille.

Tietyn värin etsintäongelman ratkaisemisessa käytettävät värinäytesarjat määräytyvät käytettävän Color Correction (Värinkorjaus) -asetuksen (Auto (Autom.), Off (Ei käytössä) tai Manual (Käsinsäätö)) mukaan, tulostustyön tyypin (teksti, grafiikka tai kuvat) mukaan sekä sen mukaan, mitä väriyhdistelmäasetusta sovellusohjelma käyttää (RGB- tai CMYK-yhdistelmät). Kun tulostimen Color Correction (Värinkorjaus) -asetus on Off (Ei käytössä), värit tulostetaan tulostustyön tietojen mukaan. Värejä ei muunneta.

Huomautus: Color Samples (Väriesimerkit) -sivuista ei ole hyötyä, jos sovellusohjelma ei määritä värejä RGB- tai CMYK-yhdistelmillä. Lisäksi joissakin tilanteissa sovellusohjelma tai tietokoneen käyttöjärjestelmä säätää sovelluksessa määritetyt RGB- tai CMYK-yhdistelmät värienhallinnan kautta. Näin saatu tulostusväri ei aina vastaa tarkasti väriesimerkkisivujen väriä.

Mitä yksityiskohtaiset värinäytteet ovat, ja miten niitä käytetään?

Yksityiskohtaiset värinäytesarjat ovat käytettävissä ainoastaan verkkotulostimen upotetussa Web-palvelimessa. Yksityiskohtainen värinäytesarja sisältää sävyjä (värillisiä ruutuja), jotka muistuttavat käyttäjän määrittämää RGB- tai CMYK-arvoa. Sarjan värien samankaltaisuus määräytyy sen mukaan, mikä arvo on annettu RGB- tai CMYK-tarkkuusruutuun.

Yksityiskohtaisen värinäytesarjan avaaminen upotetussa Web-palvelimessa:

  1. Avaa Web-selain.

  2. Kirjoita osoiteriville verkkotulostimen IP-osoite.

  3. Valitse Configuration (Määritykset).

  4. Valitse Color Samples (Värinäytteet).

  5. Valitsemalla Detailed Options (Yksityiskoht. asetukset) voit rajoittaa sarjan yhteen värialueeseen.

  6. Kun Detailed Options (Yksityiskohtaiset asetukset) -sivu tulee näyttöön, valitse värinmuuntotaulukko.

  7. Anna RGB- tai CMYK-värin numero.

  8. Anna tarkkuusarvo väliltä 1–255.

    Huomautus: Värinäytealue on sitä suppeampi, mitä lähempänä ykköstä tarkkuusarvo on.
  9. Voit tulostaa yksityiskohtaisen värinäytesarjan valitsemalla Print (Tulosta).