Rezolvarea problemelor legate de calitatea culorilor

Această secţiune răspunde la câteva întrebări de bază legate de culori şi descrie modul în care pot fi utilizate anumite caracteristici din meniul Calitate al panoului de control al imprimantei pentru rezolvarea problemelor tipice legate de culori.

Înregistrare incorectă a culorilor

Culoarea depăşeşte zona corespunzătoare sau se suprapune peste altă zonă de culoare.

Sunt mai multe soluţii posibile. Încercaţi una sau mai multe dintre următoarele variante:

Scoateţi şi instalaţi din nou cartuşele de toner

Îndepărtaţi cartuşele de toner specificate şi reinstalaţi-le.


Calibraţi culoarea

Imprimanta va calibra culorile în mod automat, de câte ori detectează un nou kit de imagistică. Dacă un cartuş este înlocuit, aveţi posibilitatea să calibraţi culorile manual:

  1. De la panoul de control al imprimantei, apăsaţi pe .

  2. Din meniul Admin (Administrare), apăsaţi pe butoanele săgeată până când apare Settings (Setări), apoi apăsaţi pe .

  3. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când apare Quality menu (Meniu calitate), apoi apăsaţi pe .

  4. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când apare Color Adjust (Reglare culori), apoi apăsaţi pe .

    Apare mesajul Calibrating (Calibrare).

Notă: Dacă nu aţi rezolvat problema, calibraţi culoarea din nou.

Întrebări frecvente despre imprimarea color

Ce este culoarea RGB?

Lumina de culoare roşie, verde şi albastră pot fi combinată în diverse proporţii pentru a crea o gamă largă de culori pe care le putem observa în natură. De exemplu, roşul şi verdele pot fi combinate pentru a crea culoarea galbenă. Televizoarele şi monitoarele calculatoarelor creează culorile în acest mod. Culoarea RGB este o modalitate de descriere a culorilor prin cantităţile de roşu, verde sau albastru necesare pentru a produce o anumită culoare.

Ce este culoarea CMYK?

Cernelurile sau tonerele cyan, magenta, galbene şi negre pot fi imprimate în diverse cantităţi, pentru a produce o gamă largă de culori observate în natură. De exemplu, cyan şi galben pot fi combinate pentru a crea verdele. Maşinile de tipărit, imprimantele cu jet de cerneală şi imprimantele laser color creează culorile în acest mod. Culoarea CMYK este o modalitate de descriere a culorilor cyan, magenta, galben şi negru necesare pentru reproducerea unei anumite culori.

Cum sunt specificate culorile într-un document care trebuie imprimat?

Programele software specifică, de regulă, culorile utilizate într-un document folosind combinaţii RGB sau CMYK. În plus, acestea permit utilizatorilor să modifice culoarea fiecărui obiect dintr-un document. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi subiectele secţiunii de asistenţă din programul software.

Cum ştie imprimanta ce culori trebuie imprimate?

Când un utilizator imprimă un document, imprimanta primeşte informaţii care descriu tipul şi coloarea fiecărui obiect. Informaţiile despre culori sunt transmise prin intermediul tabelelor pentru conversia culorilor, care interpretează culoarea sub forma cantităţilor de toner cyan, magenta, galben şi negru necesare pentru crearea culorii dorite. Informaţiile despre obiect determină aplicarea tabelelor pentru conversia culorilor. De exemplu, este posibilă aplicarea unui anumit tip de tabel pentru conversia culorilor pentru text şi a altui tabel pentru conversia culorilor pentru fotografii.

Trebuie să folosesc software de imprimantă pentru emulare PostScript sau PCL? Ce setări trebuie să folosesc pentru culori optime?

Pentru o calitate optimă a culorilor, este recomandat driver-ul PostScript. Setările prestabilite ale driver-ului PostScript asigură o calitate a culorilor preferabilă pentru majoritatea operaţiilor de tipărire.

De ce culorile tipărite nu corespund culorilor pe care le văd pe ecranul calculatorului?

Tabelele pentru conversia culorilor folosite în modul de corecţie automată a culorilor aproximează de regulă culorile folosite pe un monitor de calculator standard. Totuşi, din cauza diferenţelor tehnologice dintre imprimante şi monitoare, există multe culori care pot fi, de asemenea, afectate în funcţie de monitor şi de condiţiile de iluminare. Pentru recomandări privind modul în care paginile cu mostre de culori scoase de imprimantă vă pot ajuta la rezolvarea anumitor probleme de corespondenţă între culori, consultaţi întrebarea, “Cum pot corela o anumită culoare (cum ar fi sigla unei companii)?”

Pagina imprimată are o anumită tentă. Pot regla culorile?

Uneori o pagină imprimată poate apărea cu o anumită tentă (de exemplu, tot ce este imprimat pare să fie prea roşu). Aceasta poate fi din cauza condiţiilor de mediu, a tipului de hârtie, a condiţiilor de iluminare sau a preferinţelor utilizatorului. În aceste cazuri, reglaţi setarea Balans culori, pentru a crea o culoare mai aproape de cea preferată. Balansul culorilor permite utilizatorului să efectueze reglaje fine ale cantităţii de toner utilizate în fiecare plan de culoare. Selectarea unor valori pozitive sau negative pentru cyan, magenta, galben şi negru (din meniul Balans culori), va mări sau micşora uşor cantitatea de toner folosită pentru culoarea selectată. De exemplu, dacă o pagină tipărită are o tentă roşie, micşorarea cantităţilor de magenta şi galben ar putea îmbunătăţi balansul culorilor.

Foliile transparente par întunecate când sunt proiectate. Ce pot face pentru a îmbunătăţi culorile?

Această problemă apare de cele mai multe ori la folosirea retroproiectoarelor cu reflexie. Pentru a obţine o calitate optimă a imaginii proiectate, sunt recomandate retroproiectoarele cu transmisie. Dacă trebuie utilizat un proiector cu reflexie, reglarea setării Luminozitate toner la 1, 2 sau 3 va mări luminozitatea foliei transparente. Asiguraţi-vă că folosiţi tipul de folii transparente recomandat.

Ce este corectarea manuală a culorilor?

Dacă opţiunea de corectare manuală a culorilor este activată, imprimanta foloseşte tabelele pentru conversia culorilor selectate de utilizator pentru a procesa obiectele. Totuşi, opţiunea Corectare culori trebuie setată la Manual sau, în caz contrar, nu vor fi implementate conversii de culori definite de utilizator. Setările de corectare manuală a culorilor sunt specifice tipului de obiect de tipărit (text, grafică sau imagini) şi modului în care culoarea obiectului este specificată în programul software (combinaţii RGB sau CMYK).

Note:

  • Opţiunea Corectare manuală a culorilor nu este utilă dacă programul software nu specifică culorile folosind combinaţii RGB sau CMYK. De asemenea, nu este eficientă în situaţiile în care programul software sau sistemul de operare al calculatorului controlează reglajele pentru culori.
  • Tabelele pentru conversia culorilor - aplicate fiecărui obiect dacă opţiunea Color Correction (Corectare culori) este setată la Auto - generează culori preferate pentru majoritatea documentelor.

Pentru a aplica manual un alt tabel pentru conversia culorilor:

  1. Din meniul Calitate, selectaţi Color Correction (Selectare culori), apoi selectaţi Manual.

  2. Din meniul Calitate, selectaţi Manual Color (Culoare manuală), apoi selectaţi tabelul corespunzător pentru conversia culorilor, pentru tipul respectiv de obiect.

Meniul Manual Color (Culoare manuală)

Tip obiect

Tabele pentru conversia culorilor

Imagine RGB

Text RGB

Grafică RGB

  • Intens - Produce culori mai luminoase, mai saturate şi poate fi aplicată tuturor formatelor de culoare de intrare.

  • Afişaj sRGB - Produce un rezultat care aproximează culorile afişate pe un monitor de calculator. Utilizarea tonerului negru este optimizată pentru tipărirea fotografiilor.

  • Afişaj - Negru intens - Produce un rezultat care aproximează culorile afişate pe un monitor de calculator. Utilizează numai toner negru pentru a crea toate nivelurile de gri neutre.

  • sRGB intens - Oferă o saturaţie sporită a culorilor pentru corectarea culorilor Afişaj sRGB. Utilizarea negrului este optimizată pentru tipărirea graficii de afaceri.

  • Dezactivat - Nu este implementată nicio corectare a culorilor.

Imagine CMYK

Text CMYK

Grafică CMYK

  • CMYK SUA - Aplică corectarea culorilor pentru a aproxima rezultatul color SWOP (Specifications for Web Offset Publishing).

  • CMYK Europa - Aplică corectarea culorilor a aproxima rezultatul color EuroScale.

  • CMYK intens - Creşte saturarea culorilor pentru setarea de corectare a culorilor CMYK SUA.

  • Dezactivat - Nu este implementată nicio corectare a culorilor.


Cum pot corela o anumită culoare (cum ar fi culoarea siglei unei companii)?

Din meniul Calitate al imprimantei, sunt disponibile nouă tipuri de seturi de mostre de culori. De asemenea, acestea sunt disponibile din pagina Mostre culori a serverului EWS. Selectarea oricărui set de mostre generează un rezultat pe mai multe pagini, care constă în sute de casete colorate. În fiecare casetă se află o combinaţie CMYK sau RGB, în funcţie de tabelul selectat. Culoarea pe care o puteţi observa în fiecare casetă se obţine prin trecerea combinaţiei CMYK sau RGB marcate pe casetă prin tabelul de conversie pentru culoarea selectată.

Examinând seturile de mostre de culori, un utilizator poate identifica o casetă a cărei culoare este cea mai apropiată de culoarea dorită. Combinaţia de culori indicată pe casetă poate fi ulterior utilizată pentru modificarea culorii obiectului dintr-un program software. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi subiectele secţiunii Ajutor din programul software. Corectarea manuală a culorilor poate fi necesară pentru utilizarea tabelului pentru conversia culorilor selectat pentru un anumit obiect.

Selectarea setului de mostre de culori care va fi folosit pentru o anumită problemă de corelare a culorilor depinde de setarea utilizată pentru opţiunea Corectare culori (Automat, Dezactivat sau Manual), tipul de obiect care este imprimat (text, grafică sau imagini) şi modul în care culoarea obiectului este specificată în programul software (combinaţii RGB sau CMYK). Când setarea Color Correction (Corectare culori) a imprimantei este setată la valoarea Off (Dezactivat), culoarea se bazează pe informaţiile privind operaţia de tipărire; nu este implementată nici o conversie a culorilor.

Notă: Paginile cu mostre de culori nu sunt utile dacă programul software nu specifică culorile folosind combinaţii RGB sau CMYK. În plus, există anumite situaţii în care programul software sau sistemul de operare al calculatorului reglează combinaţiile RGB sau CMYK specificate în program prin intermediul managementului culorilor. Culorile rezultate la imprimare pot să nu corespundă exact celor din paginile cu mostre de culori.

Ce sunt mostrele de culori detaliate şi cum le pot accesa?

Seturile de mostre de culori detaliate sunt disponibile numai prin intermediul serverului EWS a unei imprimante de reţea. Un set de mostre de culori detaliate conţine o gamă de nuanţe (afişate sub formă de casete colorate) similare unei valori RGB sau CMYK definite de utilizator. Asemănarea dintre culorile din set depinde de valoarea introdusă în caseta de incrementare RGB sau CMYK.

Pentru a accesa un set de mostre de culori detaliate de pe serverul EWS:

  1. Deschideţi un browser Web.

  2. În bara adresei, introduceţi adresa IP a imprimantei din reţea.

  3. Faceţi clic pe Configuration (Configurare).

  4. Faceţi clic pe Color Samples (Mostre culori).

  5. Faceţi clic pe Detailed Options (Opţiuni detaliate) pentru a restrânge setul la o gamă de culori.

  6. Când apare pagina Detailed Options (Opţiuni detaliate), selectaţi un tabel pentru conversia culorilor.

  7. Introduceţi numărul culorii RGB sau CMYK.

  8. Introduceţi o valoare de incrementare între 1-255.

    Notă: Cu cât valoarea este mai apropiată de 1, cu atât gama de mostre de culori va fi mai mică.
  9. Faceţi clic pe Print (Imprimare) pentru a imprima setul de mostre de culori detaliate.