Minimizarea impactului imprimantei asupra mediului

Compania Lexmark este angajată în acţiunile de protejare a mediului şi îmbunătăţeşte continuu imprimantele sale pentru a reduce impactul acestora asupra mediului. Proiectăm având în vedere mediul înconjurător, ne alegem ambalajele astfel încât să reducem cantitatea acestora şi oferim programe de colectare şi reciclare. Pentru mai multe informaţii, consultaţi:

Selectând anumite setări sau activităţi cu imprimanta, aveţi posibilitatea să reduceţi şi mai mult impactul acesteia. Acest capitol descrie setările şi activităţile care pot conduce la rezultate sporite de protejare a mediului.

Economia de hârtie şi toner

Studiile arată că 80% dintre emisiile de bioxid de carbon generate de o imprimantă sunt legate de utilizarea hârtiei. Puteţi să reduceţi în mod semnificativ emisiile de bioxid de carbon utilizând hârtie reciclată şi următoarele sugestii pentru imprimare, cum ar fi imprimarea pe ambele feţe ale hârtiei şi imprimarea mai multor pagini pe aceeaşi parte a unei singure coli de hârtie.

Pentru informaţii despre modul în care puteţi economisi imediat hârtie şi energie, consultaţi Utilizarea modului Economic.

Utilizarea hârtiei reciclate şi a altor hârtii de birou

Fiind o companie preocupată de mediu, Lexmark încurajează utilizarea hârtiei reciclate, produsă special pentru imprimantele laser (electrofotografice).

Deşi nu se poate face o afirmaţie general valabilă, conform căreia hârtia reciclată de toate tipurile se va alimenta corect, Lexmark testează în mod constant hârtie reciclată, reprocesată în hârtie de copiator, disponibilă pe piaţa globală. Această testare ştiinţifică este efectuată în mod riguros şi disciplinat. Sunt luaţi în considerare numeroşi factori, atât separat, cât şi integral, inclusiv cei ce urmează:

Hârtia reciclată este mai bună ca oricând; cu toate acestea, cantitatea de conţinut reciclat dintr-o hârtie afectează gradul de control asupra materiei străine. Dar, deşi hârtia reciclată este o bună modalitate de a imprima într-un mod ecologic, aceasta nu este perfectă. Energia necesară pentru eliminarea cernelii şi pentru tratarea aditivilor, cum ar fi coloranţii şi "lipiciul", generează adeseori mai multe emisii de carbon decât producţia de hârtie normală. Cu toate acestea, utilizarea hârtiei reciclate permite o mai bună administrare generală a resurselor.

Lexmark se preocupă de utilizarea responsabilă a hârtiei în general, pe baza evaluărilor ciclurilor de viaţă ale produselor sale. Pentru a înţelege mai bine impactul imprimantelor asupra mediului, compania a solicitat efectuarea unui număr de evaluări a ciclului de viaţă şi a descoperit că hârtia este principalul factor responsabil pentru emisiile de carbon (până la 80%) cauzate pe parcursul întregii durate de viaţă a unui dispozitiv (de la proiectare până la sfârşitul vieţii). Acest lucru se datorează proceselor de fabricaţie solicitante de energie, necesare pentru fabricarea hârtiei.

Astfel, Lexmark încearcă să sensibilizeze clienţii şi partenerii cu privire la minimizarea impactului hârtiei. Utilizarea hârtiei reciclate este una din modalităţi. Eliminarea consumului excesiv şi inutil de hârtie este o altă modalitate. Lexmark este o companie bine dotată pentru a ajuta clienţii să minimizeze deşeurile provenite din imprimare şi copiere. În plus, compania încurajează achiziţionarea hârtiei de la furnizori care demonstrează angajamentul faţă de practicile de protecţie în silvicultură.

Lexmark nu susţine anumiţi furnizori, deşi păstrează o listă de produse de conversie pentru aplicaţii speciale. Cu toate acestea, următoarele recomandări privind selecţia hârtiei vor contribui la reducerea impactului imprimării asupra mediului:

  1. Minimizaţi consumul de hârtie.

  2. Fiţi selectivi privitor la originea fibrei de lemn. Achiziţionaţi de la furnizori certificaţi conform Forestry Stewardship Council (Consiliul de administrare a pădurilor, FSC) sau The Program for the Endorsement of Forest Certification (Programul pentru susţinerea sistemelor de certificare în domeniul forestier, PEFC). Aceste certificări garantează faptul că producătorul de hârtie utilizează celuloză de lemn provenită de la operatori forestieri care utilizează un management şi practici de restaurare responsabile ecologic şi social.

  3. Alegeţi cea mai potrivită hârtie pentru necesităţile de imprimare: hârtie certificată normală de 75 sau 80 g/m2, hârtie cu greutate mai redusă sau hârtie reciclată.

Exemple de hârtie neacceptată

Rezultatele testelor indică faptul că următoarele tipuri de hârtie prezintă un risc pentru utilizarea în imprimantele laser:

Pentru informaţii suplimentare despre Lexmark, vizitaţi www.lexmark.com. Informaţiile generale cu privire la protecţia mediului pot fi găsite la linkul Environmental Sustainability (Protejarea mediului).

Economisirea consumabilelor

Există mai multe moduri prin care puteţi reduce cantitatea de hârtie şi de toner pe care o utilizaţi atunci când imprimaţi. Aveţi următoarele posibilităţi:

Utilizaţi ambele feţe ale colii de hârtie

Dacă modelul de imprimantă acceptă imprimarea faţă-verso, puteţi controla dacă imprimarea apare pe una sau pe ambele părţi ale hârtiei, selectând 2-sided printing (Imprimare pe 2 feţe) din dialogul Imprimare sau din bara de instrumente Lexmark.

Plasaţi mai multe pagini pe o coală de hârtie

Puteţi imprima până la 16 pagini consecutive dintr-un document cu mai multe pagini pe o singură faţă a colii de hârtie, selectând o setare din secţiunea Multipage printing (N-Up) (Imprimare pagini multiple (Câte N)) a dialogului Print (Tipărire).

Verificaţi corectitudinea primei dvs. schiţe

Înainte de a imprima un document sau de a realiza mai multe copii ale acestuia:

Evitaţi blocajele de hârtie

Selectaţi şi încărcaţi cu grijă hârtia, pentru a evita blocajele. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi Evitarea blocajelor.

Economisirea energiei

Utilizarea modului Economic

Utilizaţi modul Economic pentru a selecta rapid una sau mai multe metode de reducere a impactului pe care imprimanta dvs. îl are asupra mediului înconjurător.

Notă: Consultaţi tabelul pentru setările multiple care se modifică atunci când selectaţi o setare a modului Economic.

Selectaţi

Pentru

Energie

Reduce utilizarea energiei, mai ales atunci când imprimanta este inactivă.

  • Motoarele imprimantei nu pornesc decât atunci când o lucrare de imprimare este gata de efectuat. Puteţi observa o scurtă întârziere înainte ca prima pagină să fie imprimată.

  • Imprimanta intră în modul Economic după un minut de inactivitate.

Hârtie

Imprimarea faţă-verso este activată la modelele de imprimantă care acceptă opţiunea faţă-verso.

Energie/Hârtie

Utiliza toate setările asociate modului Energie şi modului Hârtie.

Dezactivat

Utiliza setările prestabilite din fabricaţie pentru toate setările asociate modului Economic. Această setare acceptă specificaţiile de performanţă pentru imprimanta dvs.


Pentru a selecta setarea mod Economic:

  1. De la panoul de control al imprimantei, apăsaţi pe .

  2. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când se afişează Settings (Setări), apoi apăsaţi pe .

  3. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când apare General Settings (Setări generale), apoi apăsaţi pe .

  4. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când se afişează Eco-Mode (Mod economic), apoi apăsaţi pe .

  5. Selectaţi setarea dorită, apoi apăsaţi pe.

    Se afişează mesajul Submitting changes (Remitere modificări).

Reducerea zgomotului imprimantei

Utilizaţi modul Silenţios pentru a reduce zgomotul imprimantei.

Notă: Consultaţi tabelul pentru setările multiple care se modifică atunci când selectaţi o setare a modului Silenţios.

Selectaţi

Pentru a

Activat

Reduce zgomotul imprimantei.

  • Este posibil să observaţi o reducere a vitezei de lucru.

  • Motoarele imprimantei nu pornesc decât atunci când o lucrare de imprimare este gata de efectuat. Puteţi observa o scurtă întârziere înainte ca prima pagină să fie imprimată.

  • Ventilatoarele rulează cu viteză redusă sau sunt oprite.

  • Dacă imprimanta dvs. are facilităţi de fax, sunetele faxului sunt reduse sau dezactivate, inclusiv acelea produse de difuzorul şi de soneria faxului.

Dezactivat

Utiliza setările prestabilită din fabricaţie. Această setare acceptă specificaţiile de performanţă pentru imprimanta dvs.


Pentru a selecta o setare a modului Silenţios:

  1. De la panoul de control al imprimantei, apăsaţi pe .

  2. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când se afişează Settings (Setări), apoi apăsaţi pe .

  3. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când apare General Settings (Setări generale), apoi apăsaţi pe .

  4. Apăsaţi pe butonul săgeată în jos până când apare Quiet Mode (Mod silenţios), apoi apăsaţi pe .

  5. Selectaţi setarea dorită, apoi apăsaţi pe.

    Se afişează mesajul Submitting changes (Remitere modificări).

Reglarea setărilor pentru modul Economic

  1. Asiguraţi-vă că imprimanta este pornită şi că apare mesajul Ready (Gata).

  2. De la panoul de control al imprimantei, apăsaţi pe .

  3. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când se afişează Settings (Setări), apoi apăsaţi pe .

  4. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când apare General Settings (Setări generale), apoi apăsaţi pe .

  5. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când se afişează Timeout (Expirare), apoi apăsaţi pe .

  6. Apăsaţi pe butoanele săgeată până când se afişează Power Saver (Economic), apoi apăsaţi pe .

  7. Apăsaţi pe butoanele săgeată pentru a introduce numărul de minute premergătoare intrării imprimantei în modul Economic. Setările pot lua valori între 1 şi 240 de minute.

  8. Apăsaţi pe .

    Se afişează mesajul Submitting changes (Remitere modificări).

  9. Apăsaţi pe , apoi apăsaţi pe , până când apare Ready (Gata).

  10. Notă: Setările pentru modul Economic pot fi reglate şi tastând adresa IP a imprimantei în câmpul de adresă Web din browserul dvs.

Reciclarea

Lexmark oferă programe de colectare şi abordări progresive de protejare a mediului prin reciclare. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi:

Reciclarea produselor Lexmark

Dacă doriţi să returnaţi produsele Lexmark pentru reciclare:

  1. Accesaţi www.lexmark.com/recycle.

  2. Găsiţi tipul de produs pentru reciclare, apoi selectaţi ţara sau regiunea din listă.

  3. Urmaţi instrucţiunile de pe ecranul computerului.

Notă: Consumabilele şi componentele hardware ale imprimantei, neincluse în programele de colectare Lexmark, pot fi reciclate prin intermediul centrului dvs. local de reciclare. Contactaţi centrul local de reciclare pentru a determina elementele pe care le acceptă.

Reciclarea ambalajului Lexmark

Lexmark se străduieşte continuu să reducă la minimum ambalajul. Un ambalaj mai puţin voluminos ne asigură că imprimantele Lexmark sunt transportate într-un mod foarte eficient şi foarte atent cu mediul înconjurător şi că există o cantitate mică de ambalaj de înlăturat. Aceste măsuri de eficienţă duc la mai puţine emisii ale gazelor se seră, la economii de energie şi la economisirea resurselor naturale.

Cutiile de carton Lexmark sunt 100% reciclabile acolo unde există instalaţii de reciclare a cartonului prin pliere. Este posibil ca astfel de instalaţii să nu existe în zona dvs.

Spuma utilizată la ambalarea produselor Lexmark este reciclabilă acolo unde există instalaţii de reciclare a spumei. Este posibil ca astfel de instalaţii să nu existe în zona dvs.

Atunci când înapoiaţi un cartuş la Lexmark, puteţi să reutilizaţi cutia în care a fost livrat cartuşul. Lexmark va recicla această cutie.

Returnarea cartuşelor Lexmark pentru reutilizare sau reciclare

Programul Lexmark de colectare a cartuşelor deviază anual milioane de cartuşe Lexmark de la drumul lor către gropile de gunoi, oferind clienţilor Lexmark o metodă simplă şi gratuită de returnare a cartuşelor uzate către Lexmark, pentru reutilizare şi reciclare. Cartuşele goale returnate la Lexmark sunt, în proporţie de 100%, fie reutilizate, fie dezmembrate pentru reciclare. Cutiile utilizate pentru returnarea cartuşelor sunt, de asemenea, reciclate.

Pentru a returna cartuşele Lexmark în vederea reutilizării sau a reciclării, urmaţi instrucţiunile livrate cu imprimanta sau cu cartuşul şi utilizaţi eticheta de transport preplătită. De asemenea, aveţi următoarele opţiuni:

  1. Accesaţi www.lexmark.com/recycle.

  2. Din secţiunea Cartuşe de toner, selectaţi ţara sau regiunea dvs.

  3. Urmaţi instrucţiunile de pe ecranul computerului.