Minimaliseer de invloed die uw printer op het milieu heeft

Lexmark hecht veel belang aan duurzaamheid en verbetert voortdurend zijn printers om de invloed ervan op het milieu te verminderen. Wij houden bij het ontwerpen rekening met het milieu, maken onze verpakkingen zelf om het materiaalgebruik terug te brengen en zorgen voor inzamel- en recyclingprogramma’s. Zie voor meer informatie:

Mogelijk kunt u de invloed van uw printer nog verder beperken door bepaalde printerinstellingen of -taken te selecteren. Dit hoofdstuk vat samen welke instellingen en taken een groter voordeel voor het milieu kunnen opleveren.

Papier en toner besparen

Kringlooppapier en ander kantoorpapier gebruiken

Lexmark is een milieubewust bedrijf en stimuleert het gebruik van zakelijk kringlooppapier dat speciaal is geproduceerd voor gebruik in (elektrofotografische) laserprinters. In 1998 heeft Lexmark een onderzoek gepresenteerd aan de Amerikaanse overheid waarin werd aangetoond dat kringlooppapier dat door grote papierfabrieken in Amerika is geproduceerd, net zo goed kan worden ingevoerd door de printer als gewoon papier. Er kan echter geen absolute garantie worden gegeven dat alle soorten kringlooppapier correct worden ingevoerd.

Lexmark test haar printers voortdurend met kringlooppapier (gemaakt van 20 tot 100% hergebruikt materiaal) en verschillende soorten testpapier van over de hele wereld. Daarvoor gebruikt Lexmark klimaatkamers (testruimtes) om te testen bij verschillende temperaturen en vochtigheidsgraden. Lexmark heeft geen enkele reden gevonden om het gebruik van modern zakelijk kringlooppapier af te raden, maar normaal gesproken zijn de volgende richtlijnen van toepassing op kringlooppapier.

Kringlooppapier, licht papier (<60 g/m2) en/of dun papier (<0,1 mm]) en papier dat in de breedte is gesneden voor printers met staande invoer (korte zijde), hebben mogelijk een lagere buigweerstand dan nodig voor betrouwbare papierinvoer. Raadpleeg uw papierleverancier voordat u deze papiersoorten gebruikt in uw (elektrofotografische) laserprinter. Houd er rekening mee dat dit slechts algemene richtlijnen zijn en dat papier dat aan deze richtlijnen voldoet nog steeds invoerproblemen kan veroorzaken voor een laserprinter, bijvoorbeeld omdat het papier extreem omkrult bij normale afdrukomstandigheden.

Zuinig omgaan met accessoires

Er zijn een aantal manieren waarop u de hoeveelheid papier en toner die u bij het afdrukken gebruikt kunt reduceren. U kunt:

Beide zijden van het papier gebruiken

U kunt bepalen of er op één of twee zijden van het papier wordt afgedrukt door 2-zijdig afdrukken te selecteren in het dialoogvenster Afdrukken of in de Lexmark-werkbalk.

Meerdere pagina's op een vel papier plaatsen

U kunt maximaal 16 opeenvolgende pagina’s van een document met meerdere pagina’s afdrukken op een enkel vel papier door een instelling uit het gedeelte N\vel: afdrukken in het dialoogvenster Afdrukken te selecteren.

Uw eerste ontwerp op fouten controleren

Voordat u een document afdrukt of meerdere malen kopieert.

Vermijd papierstoringen

Selecteer en plaats papier zorgvuldig om papierstoringen te voorkomen. Zie Papierstoringen voorkomen voor meer informatie.

Energie besparen

Ecomodus gebruiken

Gebruik de Ecomodus om snel een of meer manieren te selecteren om de invloed van uw printer op het milieu te beperken.

Opmerking: bekijk de tabel voor meer informatie over de instellingen die worden gewijzigd als u een Ecomodusinstelling selecteert.

Kies de map

Om

Energie

Hiermee kunt u het energiegebruik beperken, vooral wanneer de printer niet-actief is.

  • De printermotoren starten niet tot er een taak klaar is om af te drukken. Het kan daarom even duren voordat de eerste pagina wordt afgedrukt.

  • De printer gaat over naar de Spaarstandmodus als hij een minuut inactief is geweest.

Papier

Duplex (2-zijdig) afdrukken inschakelen

Energie/papier

Alle instellingen te gebruiken die in verband staan met de Energiemodus en de Papiermodus.

Uit

De standaardinstellingen te gebruiken voor alle instellingen die in verband staan met de Ecomodus. Deze instelling ondersteunt de prestatiespecificaties voor uw printer.


U selecteert als volgt een Ecomodusinstelling:

  1. via het bedieningspaneel van de printer, druk op .

  2. Druk op de pijltoetsen tot Instellingen wordt weergegeven en druk op .

  3. Druk op de pijltoetsen tot Algemene instellingen wordt weergegeven en druk op .

  4. Druk op de pijltoetsen tot Ecomodus wordt weergegeven en druk op .

  5. Selecteer de gewenste instelling en druk vervolgens op.

    De melding Veranderingen indienen verschijnt.

Geluid van de printer reduceren.

Gebruik de Stille modus om het geluid van de printer te reduceren.

Opmerking: bekijk de tabel voor meer informatie over de instellingen die worden gewijzigd als u een instelling van de Stille modus selecteert.

Kies

Om

Aan

Het geluid van de printer te reduceren.

  • Mogelijk is de verwerkingssnelheid langzamer.

  • De printermotoren starten niet tot er een taak klaar is voor afdrukken. Het kan daarom even duren voordat de eerste pagina wordt afgedrukt.

  • De ventilatoren werken minder snel of worden uitgeschakeld.

  • Als uw printer beschikt over een faxfunctie, worden faxgeluiden gereduceerd of uitgeschakeld, ook de geluiden van de faxluidspreker en het belsignaal.

Uit

De standaardinstellingen te gebruiken. Deze instelling ondersteunt de prestatiespecificaties voor uw printer.


U selecteert als volgt een instelling van de Stille modus:

  1. Druk op het bedieningspaneel van de printer op .

  2. Druk op de pijltoetsen tot Instellingen wordt weergegeven en druk op .

  3. Druk op de pijltoetsen tot Algemene instellingen wordt weergegeven en druk op .

  4. Druk op de pijl omlaag tot Stille modus wordt weergegeven en druk op .

  5. Selecteer de gewenste instelling en druk vervolgens op.

    Veranderingen indienen verschijnt.

Spaarstand aanpassen

U kunt energie besparen door het aantal minuten te verlagen dat de printer wacht alvorens over te schakelen naar de spaarstand.

Het instelbereik ligt tussen de 1 en 240 minuten. De standaardinstelling is 30 minuten.

De Embedded Web Server gebruiken

  1. Typ het IP-adres van de printer in het adresveld van uw webbrowser.

    Opmerking: als u het IP-adres van de printer niet weet, drukt u een pagina met netwerkinstellingen af en zoekt u het IP-adres op in het TCP/IP-gedeelte.
  2. Klik op Instellingen en op Algemene instellingen.

  3. Klik op Timeouts.

  4. Verhoog of verlaag vervolgens in het vak Power Saver (Spaarstand) het aantal minuten dat de printer wacht alvorens over te schakelen naar de spaarstand.

  5. Klik op Submit (Verzenden).

Het bedieningspaneel van de printer gebruiken

  1. Zorg ervoor dat de printer is ingeschakeld en dat het bericht Gereed wordt weergegeven.

  2. Druk op .

  3. Druk op de pijltoetsen tot Instellingen wordt weergegeven en druk op .

  4. Druk op de pijltoetsen tot Algemene instellingen wordt weergegeven en druk op .

  5. Druk op de pijltoetsen tot Time-outs wordt weergegeven en druk op .

  6. Druk op de pijltoetsen tot Spaarstand wordt weergegeven en druk op .

  7. Druk op de pijltoetsen om het aantal minuten voordat de printer overschakelt naar de spaarstand te verhogen of te verlagen en druk op .

Recycling

Lexmark verzorgt inzamelprogramma’s en vooruitstrevende, duurzame benaderingen van recycling. Zie voor meer informatie:

Het recyclen van Lexmark-producten

Ga als volgt te werk als u Lexmark-producten voor recycling wilt terugzenden naar Lexmark:

  1. Ga naar onze website op www.lexmark.com/recycle.

  2. Zoek het producttype dat u wilt recyclen op en selecteer vervolgens uw land in de lijst.

  3. Volg de instructies op het scherm van uw computer.

Lexmark verpakkingsmateriaal recyclen

Lexmark streeft voortdurend naar het minimaliseren van het verpakkingsmateriaal. Het gebruiken van minder verpakkingsmateriaal garandeert dat Lexmark printers zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk worden vervoerd en dat er minder verpakkingsmateriaal hoeft te worden weggegooid. Deze efficiënties leiden tot minder broeikasgassen en het besparen van energie en natuurlijke grondstoffen.

Lexmark dozen zijn 100% recyclebaar op plaatsen waar recyclingvoorzieningen voor golfkarton aanwezig zijn. Zulke voorzieningen zijn mogelijk niet aanwezig in uw omgeving.

Het schuim dat wordt gebruikt in Lexmark verpakkingsmateriaal is recyclebaar op plaatsen waar recyclingvoorzieningen voor schuim aanwezig zijn. Zulke voorzieningen zijn mogelijk niet aanwezig in uw omgeving.

Als u een cartridge terugstuurt naar Lexmark, kunt u de doos gebruiken waarin de cartridge is geleverd. Lexmark zal de doos recyclen.

Lexmark cartridges terugsturen voor hergebruik of recycling

Het Lexmark Inzamelingsprogramma voor cartridges redt jaarlijks miljoenen Lexmark cartridges van de afvalberg door het terugsturen van gebruikte cartridges voor hergebruik of recycling gemakkelijk en gratis te maken voor Lexmark klanten. Honderd procent van de lege cartridges die naar Lexmark worden teruggestuurd wordt hergebruikt of verwerkt voor recycling. De dozen die zijn gebruikt voor het terugsturen van de cartridges worden ook gerecycled.

Om Lexmark cartridges terug te sturen voor hergebruik of recycling, volgt u de instructies op die bij uw printer of cartridge zijn geleverd en gebruikt u het retouretiket. U kunt ook:

  1. Onze website bezoeken op www.lexmark.com/recycle.

  2. Selecteer in het gedeelte Tonercartridges uw land in de lijst.

  3. Volg de instructies op het beeldscherm.