Útmutató a papírokhoz

Papírjellemzők

A következő papírjellemzők hatással vannak a nyomtatás minőségére és megbízhatóságára. Vegye figyelembe ezeket a jellemzőket új papírköteg kipróbálásakor.

Súly

A nyomtatótálcák automatikusan képesek adagolni 90 g/m2 (24 font) súlyig a hosszanti szálirányú papírt. A többfunkciós adagoló automatikusan képes adagolni 163 g/m2 (43 font) súlyig a hosszanti szálirányú papírt. Előfordulhat, hogy a 60 g/m2-nél (16 fontnál) könnyebb papírok nem elég merevek, így elakadást okozhatnak. A legjobb teljesítmény érdekében használjon 75 g/m2-es (20 fontos) hosszanti szálirányú másolópapírt. A 182 x 257 mm-nél (7,2 x 10,1 hüvelyknél) kisebb papírok esetén javasoljuk a 90 g/m2-es (24 fontos) vagy nehezebb papírok használatát.

Megjegyzés: A kétoldalas nyomtatás csak 60–90-g/m2-es (16–24 fontos) másolópapírok esetében támogatott.

Meghajlás

A meghajlás a papír szélein jelentkező elhajlást jelenti. Az intenzív meghajlás problémákat okozhat a papíradagolásban. Meghajlás akkor is történhet, amikor a papír végighalad a nyomtatón, ahol magas hőmérsékletnek van kitéve. Ha a papírt csomagolás nélkül forró, nedves vagy száraz környezetben tárolják, akkor ez még a tálcákban is a papír nyomtatás előtti meghajlásához vezethet, és adagolási problémákat okozhat.

Simaság

A papír simasága közvetlen hatással van a nyomtatás minőségére. Ha a papír durva, akkor a festék nem képes megfelelően beégni. Ha a papír túl sima, akkor az papíradagolási vagy nyomatásminőségi problémákhoz vezethet. Mindig 100–300 Sheffield pontszámú papírt használjon; a 150–250 Sheffield pontszámú papír használata eredményezi a legjobb nyomtatási minőséget.

Nedvességtartalom

A papír nedvességtartalma hatással van a nyomtatás minőségére és a nyomtató adagolási képességére is. Használat előtt hagyja a papírt az eredeti csomagolásában. Ez megakadályozza, hogy a papír nedvességváltozásnak legyen kitéve, ami csökkentheti a teljesítményét.

Nyomtatás előtt 24–48 óráig tárolja a papírt a nyomtatóval azonos környezetben, hogy a papír alkalmazkodjon az adott környezethez. Nyújtsa az időszakot több napra, ha a tárolási vagy szállítási környezet jelentősen eltér a nyomtató környezetétől. A vastag papírnak szintén hosszabb időre van szüksége az alkalmazkodáshoz.

Szálirány

A szálirány a papírlap rostjainak elrendeződését jelenti. A szálirány lehet hosszanti, amely a papír hosszúságával párhuzamosan fut, vagy szélti, amely a papír szélességével párhuzamosan fut.

A 60–90 g/m2-es (16–24 fontos) másolópapírok esetében hosszanti szálirányú papír használata ajánlott.

Rosttartalom

A legtöbb jóminőségű másolópapír 100% kémiailag kezelt farostból áll. Ez a tartalom nagyfokú stabilitást biztosít a papírnak, amely kevesebb papíradagolási problémát és jobb nyomtatási minőséget okoz. A szálakat, például pamutot tartalmazó papír negatívan befolyásolhatja a papírkezelést.

Nem támogatott papír

Az alábbi papírtípusok használata nem ajánlott a nyomtatóhoz:

A papír kiválasztása

A megfelelő papír használata megakadályozza az elakadást, és segít a problémamentes nyomtatásban.

A papírelakadások és a nem megfelelő minőségű nyomtatás elkerülése:

Előnyomott űrlapok és fejlécek kiválasztása

Használja az alábbi útmutatást az előnyomott űrlapok és fejlécek kiválasztásakor:

Használjon a fénymásolókhoz készült, hőálló festékkel nyomtatott papírokat. A tintának olvadás és veszélyes anyag kibocsátása nélkül ellen kell állnia a magas hőmérsékletnek egészen 230 °C-ig. Használjon olyan festéket, amelyet nem befolyásol a festékpatronban található gyanta. Az oxidálódó vagy olaj alapú festékek általában megfelelők; a latex festékek nem feltétlenül. Ha kétségei vannak, forduljon a papír szállítójához.

Az előnyomott papírnak, például a fejléces papírnak el kell viselnie a 230 °C-os hőmérsékletet anélkül, hogy megolvadna, illetve káros anyagokat bocsátana ki.

Újrahasznosított és egyéb irodai papírok használata

Környezettudatos vállalatként a Lexmark támogatja a kifejezetten lézer- (elektrofotografikus) nyomtatókhoz készült, újrahasznosított papír használatát.

Annak ellenére, hogy nem lehet általánosan kijelenteni, hogy az összes újrahasznosított papír jól behúzható, a Lexmark folyamatosan teszteli a világpiacon elérhető, méretre vágott újrahasznosított papírokat. A tudományos tesztelés folyamata szigorú és következetes. Számos tényezőt figyelembe veszünk (külön-külön és együtt is), ideértve a következőket:

Az újrahasznosított papírok egyre jobb jellemzőkkel rendelkeznek; ennek ellenére a papír újrahasznosított összetevőinek aránya befolyásolja az idegen anyagok kezelhetőségét. Bár az újrahasznosított papírok elősegítik a környezettudatosabb viselkedést, mégsem tekinthetők tökéletesnek. A tinta (festék) eltávolításához, valamint az adalékanyagok (pl. színezőanyagok és „ragasztók”) kezeléséhez felhasznált energia gyakran több szénkibocsátással jár, mint az új papír gyártása. Ettől függetlenül az újrahasznosított papír használata hozzájárul a jobb anyaggazdálkodáshoz.

Termékei életciklus-elemzésére alapozva a Lexmark általánosságban törekszik a felelős papírfelhasználásra. A nyomtató környezeti hatásainak jobb megértése érdekében a vállalat több életciklus-kiértékelést végzett (a tervezéstől a termék életciklusának végéig), amelyek során megállapította, hogy az eszközeinek teljes élettartama alatt keletkezett szénkibocsátás jelentős részéért (akár 80%-áért) a papír a felelős. Ennek elsődleges oka a papír gyártásához szükséges, energiaigényes folyamat.

Ezért a Lexmark felvilágosítja ügyfeleit és partnereit, hogyan minimalizálhatják a papír káros környezeti hatásait. Ennek egyik módja az újrahasznosított papír használata. Másik módja a mértéktelen és felesleges papírfelhasználás megszüntetése. A Lexmark megfelelő erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy segítse ügyfeleit a nyomtatási és másolási hulladék minimalizálásában. Ezen felül a vállalat támogatja a papírbeszerzést olyan beszállítóktól, akik elkötelezettek a fenntartható erdőgazdálkodás gyakorlata iránt.

A Lexmark nem javasol konkrét gyártókat, bár összehasonlító terméklistákat vezet az egyes alkalmazásokhoz. A következő papírválasztási útmutatók segíthetnek a nyomtatás környezeti hatásainak csökkentésében:

  1. Minimalizálja a papírfelhasználást.

  2. Válassza ki, honnan származzanak a farostok. Vásároljon olyan beszállítóktól, akik Forestry Stewardship Council (FSC) vagy a Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC), illetve hasonló tanúsítvánnyal rendelkeznek. Ezek a tanúsítványok azt garantálják, hogy a papírgyártó olyan erdőgazdaságtól származó faipari cellulózt használ, amely környezettudatos és társadalmilag felelős módon gazdálkodik az erdőkkel és végzi rekultivációjukat.

  3. Válassza a nyomtatási igényeknek leginkább megfelelő papírt: normál 75 vagy 80 g/m2 tanúsított papír, könnyebb papír vagy újrahasznosított papír.

Példák nem elfogadható papírra

A teszteredmények azt mutatják, hogy a következő papírtípusok lézernyomtatóval való használata kockázatot jelent:

Ha többet szeretne tudni a Lexmarkról, látogasson el www.lexmark.com weboldalunkra. A fenntarthatósággal kapcsolatos általános tudnivalókat lásd a környezetvédelmi fenntarthatóság hivatkozásnál.

A papír tárolása

A papírelakadás és a nem egyenletes nyomtatási minőség elkerüléséhez kövesse a papírtárolásról szóló útmutató előírásait.