Doğru kağıt veya özel ortam seçimi yazdırma sorunlarını azaltır. En iyi yazdırma kalitesi için, kağıt veya özel ortamları büyük miktarlarda satın almadan önce deneme yapın.
Aşağıdaki kağıt özellikleri yazdırma kalitesini ve güvenilirliğini etkiler. Yeni stok kartını değerlendirirken bu özellikleri dikkate alın.
Kağıt tepsisi en fazla 90 g/m2 (24 lb bond) ağırlığında kağıtları otomatik olarak besleyebilir. Manuel besleyiciler en fazla 163 g/m2 (43 lb bond) ağırlığında uzun grenli kağıtları otomatik olara besleyebilir.
En iyi performans için, 75 g/m2 (20 lb bond) ağırlığında uzun grenli kağıt kullanın. Ağırlığı 60 g/m2 (16 lb) altındaki kağıtlar doğru beslenmek için yeterince sert olmayabilir ve sıkışmalara neden olabilir. 182 mm (7,17 inç) değerinden düşük veya bu değere eşit boyutlar için en az 75 g/m2 (20 lb) ağırlığındaki kağıtlar önerilir.
Kıvrılma, kağıdın kenarlarından bükülme eğilimidir. Aşırı kıvrılma besleme sorunlarına yol açabilir. Kağıt aşırı sıcaklığa maruz kaldığı yazıcıdan geçtikten sonra da kıvrılma oluşabilir. Kağıdın sıcak, nemli, soğuk veya kuru ortamlarda açıkta saklanması yazdırmadan önce kağıdın kıvrılmasına katkıda bulunabilir ve besleme sorunlarına yol açabilir.
Kağıdın düzgünlüğü yazdırma kalitesini etkiler. Kağıt çok pürüzlüyse, ısıtıcı kağıdı doğru ısıtamayabilir. Kağıt çok düzgünse, kağıt besleme veya yazdırma kalitesi sorunlarına neden olabilir. Her zaman 100-300 Sheffield noktası aralığındaki kağıtları kullanın; ancak yüksek düzgünlük seviyesi 150-250 Sheffield noktası arasında elde edilir.
Nem içeriği hem yazdırma kalitesini hem yazıcının kağıdı doğru besleme yeteneğini etkiler. Kağıdı kullanma zamanı gelene kadar orijinal ambalajında tutun. Bu, kağıdın performansını düşürebilecek nem değişikliklerine maruz kalmasını sınırlar.
Kağıdı yazdırmadan önceki 24-48 saat içinde orijinal ambalajıyla yazıcıyla aynı ortamda saklayarak hazırlayın. Kağıdı sakladığınız veya depoladığınız ortam yazıcının bulunduğu ortamdan çok farklıysa, bu bekletme süresini birkaç güne çıkarın. Kalın kağıtlar için daha uzun bir hazırlama süresi gerekebilir.
Gren, kağıt liflerinin bir kağıt yaprağı yönündeki hizalanmasını belirtir. Gren, ya kağıt uzunluğu yönünde uzun grenli ya da kağıt genişliği yönünde kısa grenli olur.
64-90 g/m2 (17-24 lb bond) kağıt, uzun grenli kağıt önerilir. 64 g/m2 ağırlığından az veya 182 mm (7,17 inç) genişliğine eşit ya da bu genişlikten düşük kağıtlar için kısa grenli kağıt önerilmez.
Çoğu yüksek-kaliteli fotokopi kağıdı % 100 kimyasal olarak işlenmiş odun hamurundan yapılır. Bu içerik kağıda yüksek bir kararlılık sağlar ve bu sayede daha az besleme sorunu oluşur ve daha yüksek bir yazdırma kalitesi elde edilir. Pamuk gibi lif içeren kağıtlar, kağıt kullanımını olumsuz etkileyen özelliklere sahiptir.
Aşağıdaki kağıt türlerinin bu yazıcıyla kullanılması önerilmez:
Karbonsuz kağıt, karbonsuz kopya kağıdı (CCP) veya karbon gerektirmeyen kağıt (NCR) olarak da bilinen, karbon kağıdı kullanmadan kopya çıkarmak için kullanılan kimyasal olarak işlenmiş kağıtlar
Yazıcıya bulaşabilecek kimyasallar içiren matbu kağıtlar
Yazıcının ısıtıcısının sıcaklığından etkilenebilecek matbu kağıtlar
Optik karakter tanıma (OCR) formları gibi ±2.3 mm'den (±0.9 inç'ten) daha büyük hedef alanları (sayfa üzerinde belirli bir yazdırma konumu) gerektiren matbu kağıtlar
Bazı durumlarda, yazdırma konumu bir yazılım uygulaması tarafından ayarlanarak bu formlara başarıyla yazdırılabilir.
Kaplamalı kağıtlar (silinebilir bond), sentetik kağıtlar, termal kağıtlar
Kaba-kenarlı, kaba veya ağır dokulu yüzeyi olan kağıtlar veya kıvrılmış kağıtlar
EN12281:2002 (Avrupa) yönergelerine uygun olmayan geri dönüştürülmüş kağıtlar
Ağırlığı 60 g/m2 (16 lb'den) düşük kağıtlar
Çok-parçalı formlar veya belgeler
Doğru kağıt kullanımı sıkışmaları önler ve sorunsuz yazdırılmasını sağlar.
Sıkışmaların ve düşük yazdırma kalitesinin önüne geçmek için:
Her zaman yeni ve hasarsız kağıt kullanın.
Kağıt yüklemeden önce, kağıdın önerilen yazdırma yüzünü öğrenin. Bu bilgi genellikle paketin üzerinde bulunur.
Elle kesilmiş veya kırpılmış kağıtlar, kağıt etiketler veya stok kartı kullanmayın.
Farklı boyut, tür ve ağırlıklardaki ortamları aynı kaynakta kullanmayın, aksi takdirde ortam sıkışabilir.
Fotokopi makineleri veya yazıcılar için özel olarak tasarlanmamış kaplamalı kağıtları kullanmayın.
Matbu form ve antetli kağıt seçerken bu kuralları kullanın.
60 - 90 g/m2 ağırlığında kağıt için uzun gren kullanın.
182 mm (7,17 inç) değerinden düşük veya bu değere eşit boyutlar için en az 75 g/m2 (20 lb) ağırlığındaki kağıtlar önerilir.
Offset taş baskısı veya kabartma yazdırma prosedürleri için yalnıza matbu form veya antetli kağıt kullanın.
Kaba veya ağır dokulu yüzeyi olan kağıtlardan kaçının.
Fotokopi makinelerinde kullanılmak üzere tasarlanmış ısıya-dayanıklı mürekkeplerle baskı yapılmış kağıtları kullanın. Mürekkep erimeksizin veya zararlı emisyon yaymaksızın 225°C (437°F) sıcaklığa dayanabilecek özellikte olmalıdır. Tonerin içindeki reçineden etkilenmeyen mürekkepleri kullanın. Oksidasyonla-kuruyan veya yağ-esaslı mürekkepler bu şartlara genellikle uygundur, ama bu durum lateks mürekkepleri için geçerli olmayabilir. Emin değilseniz, kağıt tedarikçinize başvurun.
Antetli kağıtlar gibi matbu kağıtlar da erimeksizin veya zararlı emisyon yaymaksızın 225°C (225,00°C) sıcaklığa dayanabilecek özellikte olmalıdır.
Lexmark, çevre bilincine sahip bir şirket olarak özellikle lazer (fotokopi makinesi) yazıcılarda kullanılmak üzere üretilen geri dönüşümlü ofis kağıdı kullanımını desteklemektedir. 1998'de Lexmark ABD hükümetine ABD'deki belli başlı öğütme tesislerinde imal edilen geri dönüştürülmüş kağıdın geri dönüştürülmemiş kağıt kadar iyi beslendiğini gösteren bir çalışma sunmuştur. Ancak, tüm geri dönüştürülmüş kağıtların iyi besleneceğine yönelik geniş kapsamlı bir açıklama yapılamaz.
Lexmark, sürekli olarak yazıcılarını geri dönüştürülmüş kağıtlarla (%20-100 tüketici sonrası atık) ve dünyanın farklı yerlerinden gelen çeşitli test kağıtlarıyla sınamaktadır; testlerde, farklı sıcaklık ve nem koşullarını içeren özel oda testleri kullanılmıştır. Lexmark günümüzde geri dönüştürülmüş ofis kağıtları kullanımını olumsuz etkileyecek hiçbir sebep bulamamış, ancak genel olarak aşağıdaki nitelik kurallarının geri dönüştürülmüş kağıt için geçerli olduğu sonucuna varmıştır.
Düşük nem içeriği (%4-5)
Uygun düzgünlük (100-200 Sheffield noktası veya 140-350 Bendtsen noktası, Avrupa)
Not: Daha düzgün kağıtların bazıları (örn. premium 24 lb lazer kağıtlar, 50-90 Sheffield noktası) ve daha pürüzlü kağıtlar (örn. premium pamuklu kağıtlar, 200-300 Sheffield noktası), yüzey dokusuna rağmen lazer yazıcılarda düzgün çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tür kağıtları kullanmadan önce kağıt üreticisine danışın. |
Uygun yapraktan yaprağa sürtünme katsayısı (0.4-0.6)
Besleme yönündeki yeterli bükülme direnci
Geri dönüştürülmüş kağıt, düşük ağırlıklı (<60 g/m2 [16 lb bond]) ve/veya daha düşük kompaslı (<3,8 mil [0,1 mm]) kağıt ve portre (veya kısa kenar) için kısa grenli kesilmiş kağıtlarla beslenen yazıcılarda güvenilir kağıt beslemesi için gereken dirençle karşılaştırıldığında daha düşük bir bükülme direnci görülebilmektedir. Lazer (fotokopi makinesi) yazdırma işlemlerinde bu tür kağıtları kullanmadan önce kağıt üreticisine danışın. Bunların yalnızca genel kurallar olduğunu ve bu kurallara uygun kağıdın yine de herhangi bir lazer yazıcıda kağıt besleme sorunlarına yol açabileceğini unutmayın (örneğin normal yazdırma koşullarında kağıt aşırı derecede kıvrıldığında).