Minimalizace dopadu tiskárny na životní prostředí

Společnost Lexmark se zavázala k podpoře environmentální udržitelnosti a své tiskárny neustále zlepšuje, aby tak snížila jejich dopad na životní prostředí. Naše produkty navrhujeme tak, abychom co možná nejvíce vyšli vstříc životnímu prostředí, balení našich produktů navrhujeme tak, abychom dosahovali snižování použitých materiálů a poskytujeme rovněž i sběrné a recyklační programy. Další informace viz:

Výběrem určitých nastavení či příkazů můžete dopad vaší tiskárny na životní prostředí také znatelně snížit. Tato kapitola pojednává o nastaveních a příkazech, které se mohou zasloužit o značný environmentální přínos.

Úspora papíru a toneru

Studie ukazují, že více než 80 % uhlíkové stopy tiskárny souvisí s používáním papíru. Používáním recyklovaného papíru a různých možností tisku, jako je například tisk na obě strany papíru a tisk více stran na jeden list papíru, můžete značně omezit vlastní uhlíkovou stopu.

Informace o rychlých způsobech úspory papíru a energie pomocí nastavení tiskárny naleznete v části „Použití úsporného režimu“.

Použití recyklovaného papíru a jiných kancelářských papírů

Jako společnost, které záleží na životním prostředí, Lexmark podporuje použití recyklovaného papíru vyrobeného speciálně pro použití v laserových (elektro-fotografických) tiskárnách.

Zatímco nelze učinit paušální prohlášení, že se bude veškerý recyklovaný papír dobře podávat, společnost Lexmark soustavně testuje papíry, které reprezentují recyklované nařezané papíry do kopírek dostupné na globálním trhu. Toto vědecké testování se provádí přísně a ukázněně. Bere se v úvahu mnoho faktorů, jak samostatně, tak vcelku, včetně těchto:

Recyklované papíry jsou lepší než bývaly; avšak množství recyklovaného obsahu v papíru má vliv na stupeň kontroly nad cizí hmotou. A zatímco recyklované papíry představují jednu z dobrých cest k environmentálně odpovědnému tisku, nejsou dokonalé. Energie nutná k odstranění tiskových barev a zacházení s aditivy, jako jsou barviva a „lepidla“, často produkuje více uhlíkových emisí než výroba normálního papíru. Avšak používání recyklovaných papírů umožňuje celkově lepší hospodaření se zdroji.

Společnost Lexmark se obecně zajímá o odpovědné používání papíru na základě hodnocení životních cyklů svých produktů. Aby lépe pochopila vliv tiskáren na životní prostředí, společnost objednala řadu hodnocení životního cyklu a zjistila, že papír byl označen za hlavního přispěvatele (až 80 %) k emisím uhlíku vyvolaným během celé životnosti zařízení (od návrhu do konce životnosti). Je to způsobeno energeticky náročným výrobním procesem nutným pro zhotovení papíru.

Proto se společnost Lexmark snaží poučit zákazníky a partnery o minimalizaci vlivu papíru. Použití recyklovaného papíru je jednou z možností. Druhou možností je odstranění nadměrné a zbytečné spotřeby papíru. Společnost Lexmark je dobře vybavena k tomu, aby pomohla zákazníkům minimalizovat odpad z tisku a kopírování. Společnost kromě toho podporuje nákup papíru od dodavatelů, kteří projevují svůj závazek k udržitelným praktikám lesního hospodářství.

Společnost Lexmark neschvaluje určité dodavatele, ačkoli se udržuje seznam produktů od zpracovatelů pro speciální aplikace. Zmírnit vliv tisku na životní prostředí však pomohou tyto pokyny pro volbu papíru:

  1. Minimalizujte spotřebu papíru.

  2. Vybírejte na základě původu dřevního vlákna. Kupujte od dodavatelů, kteří získávají certifikace, např. od Rady pro dozor nad lesním hospodářstvím (Forestry Stewardship Council – FSC) nebo Programu pro schvalování certifikací lesního hospodářství (Program for the Endorsement of Forest Certification – PEFC). Tyto certifikace zaručují, že výrobce papíru používá rozmělněné dřevo od provozovatelů lesního hospodářství, kteří používají environmentálně a sociálně odpovědnou správu lesů a praktiky obnovy.

  3. Vybírejte si papír nejvhodnější pro potřeby tisku: normální certifikovaný papír o gramáži 75 nebo 80 g/m2, papír o nižší gramáži nebo recyklovaný papír.

Příklady nepřijatelného papíru

Výsledky naznačují, že následující typy papíru přinášejí při používání s laserovými tiskárnami riziko:

Další informace o společnosti Lexmark naleznete na webových stránkách www.lexmark.com. Obecné informace týkající se udržitelnosti získáte klepnutím na odkaz Environmental Sustainability (Environmentální udržitelnost).

Úspora spotřebního materiálu

Spotřebu papíru a toneru při tisku můžete snížit několika způsoby. Možné akce:

Tisk na obě strany papíru

Pokud vaše tiskárna podporuje oboustranný tisk, můžete řídit, zda se tisk objeví na obou stranách papíru tištěného dokumentu volbou možnosti 2-sided printing (oboustranný tisk) z dialogového okna Tisk nebo panelu nástrojů Lexmark.

Umístění více stránek na jeden list papíru

Můžete vytisknout až 16 sousledných stran vícestranného dokumentu na jediný list papíru volbou nastavení v oddílu Vícestránkový tisk (N-Up) dialogového okna Tisk.

Zkontrolujte správnost svého prvního návrhu

Před tiskem nebo tvorbou mnoha kopií dokumentu:

Předejděte uvíznutí papíru

Pečlivě vyberte a založte papír tak, abyste předešli případnému uvíznutí papíru. Další informace naleznete v části Prevence zaseknutí.

Úspora energie

Použití úsporného režimu

Úsporný režim použijte k rychlému zvolení jednoho či více způsobů omezení dopadu vaší tiskárny na životní prostředí.

Poznámka: Pohledem do tabulky zjistěte, jak se změní různá nastavení, když zvolíte úsporný režim.

Rozhodněte se

pro možnost

Energie

Snižte spotřebu energie, zejména v době nečinnosti tiskárny.

  • Motor tiskárny se nespustí, dokud tiskárna nebude připravena k tisku. Můžete si všimnout krátké prodlevy před tiskem první stránky.

  • Tiskárna po jedné minutě nečinnosti přejde do úsporného režimu.

Papír

Na modelech tiskáren, které podporují oboustranný tisk, je oboustranný tisk aktivován.

Energie/papír

Použít všechna nastavení související s režimem Energie a Papír.

Vypnuto

Použít výchozí nastavení výrobce na všechna nastavení související s úsporným režimem. Toto nastavení podporuje výkon specifikovaný pro vaši tiskárnu.


Volba úsporného režimu:

  1. Na ovládacím panelu tiskárny stiskněte .

  2. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví možnost Nastavení. Pak stiskněte .

  3. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví možnost Obecná nastavení. Pak stiskněte .

  4. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví hlášení Ekorežim, a stiskněte .

  5. Zvolte požadovaná nastavení a stiskněte .

    Zobrazí se hlášení Odesílání změn.

Snížení hlasitosti tiskárny

Pro snížení hlasitosti tiskárny je možné použít tichý režim.

Poznámka: Prohlédněte si tabulku a zjistíte, jaká různá nastavení se při nastavení tichého režimu změní.

Zvolte

Pro

Zapnuto

Redukce hluku tiskárny.

  • Můžete zaznamenat sníženou rychlost zpracování.

  • Motor tiskárny není spuštěn do té doby, než je úloha připravena k tisku. Můžete zaznamenat krátké prodlevy před tiskem první strany.

  • Větráky běží nižší rychlostí nebo jsou vypnuty.

  • Pokud vaše tiskárna zastává i funkci faxu, jsou zvuky faxu sníženy nebo vypnuty (včetně těch, které vydává reproduktor faxu a vyzvánění).

Vypnuto

Použít výchozí nastavení výrobce. Toto nastavení podporuje výkon specifikovaný pro vaši tiskárnu.


Volba tichého režimu:

  1. Na ovládacím panelu tiskárny stiskněte .

  2. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví možnost Nastavení. Poté stiskněte .

  3. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví možnost Obecná nastavení. Poté stiskněte .

  4. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví hlášení Tichý režim, a stiskněte .

  5. Zvolte požadovaná nastavení a stiskněte .

    Zobrazí se hlášení Odesílání změn.

Úprava úsporného režimu

  1. Ověřte, že je tiskárna zapnuta a že je zobrazena zpráva Připravena.

  2. Na ovládacím panelu tiskárny stiskněte .

  3. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví Nastavení, a poté stiskněte .

  4. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví Obecné nastavení, a poté stiskněte .

  5. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví Překročení času, a poté stiskněte .

  6. Stiskněte a podržte tlačítka se šipkou, dokud se neobjeví Spořič energie, a poté stiskněte .

  7. Stiskněte tlačítka se šipkou, abyste zadali počet minut, které má tiskárna čekat, než vstoupí do režimu Spořiče energie. Dostupný rozsah nastavení je 1–240 minut.

  8. Stiskněte .

    Zobrazí se Odeslání změn.

  9. Stiskněte a poté stiskněte a podržte , dokud se nezobrazí hlášení Připraveno.

  10. Poznámka: Nastavení spořiče energie je možné rovněž upravit zadáním IP adresy tiskárny do adresního řádku webového prohlížeče.

Recyklace

Společnost Lexmark nabízí sběrné programy a ekologicky pokrokové přístupy k recyklaci. Další informace viz:

Recyklace produktů společnosti Lexmark

Vrácení produktů společnosti Lexmark kvůli recyklaci:

  1. Přejděte na stránku www.lexmark.com/recycle.

  2. Zjistěte si typ produktu, který chcete recyklovat, a pak vyberte ze seznamu svou zemi nebo oblast.

  3. Postupujte podle pokynů na obrazovce počítače.

Poznámka: Spotřební materiál a hardware, které nejsou uvedeny ve sběrném programu společnosti Lexmark, lze recyklovat prostřednictvím místního recyklačního střediska. Zjistěte si u svého místního recyklačního střediska, jaké položky přijímá k recyklaci.

Recyklace obalových materiálů společnosti Lexmark

Společnost Lexmark trvale usiluje o minimalizaci obalového materiálu. Menší množství obalového materiálu pomáhá zajistit nejefektivnější přepravu tiskáren společnosti Lexmark způsobem šetrným k životnímu prostředí a zároveň je zde méně obalového materiálu k likvidaci. Tato efektivita má za následek méně skleníkových emisí, úspory energie a přírodních zdrojů.

Kartony společnosti Lexmark jsou 100 % recyklovatelné v příslušných recyklačních zařízeních. Taková zařízení nemusí být ve vaší oblasti.

Pěna používaná k balení produktů společnosti Lexmark je recyklovatelná v příslušných recyklačních zařízeních. Taková zařízení nemusí být ve vaší oblasti.

Při vracení kazety společnosti Lexmark můžete znovu použít krabici, v níž byla kazeta dodána. Společnost Lexmark krabici recykluje.

Vrácení kazet Lexmark za účelem opětovného použití nebo recyklace

Sběrný program kazet Lexmark zabraňuje tomu, aby se miliony kazet ročně ocitly na skládkách. Společnost Lexmark svým zákazníkům totiž umožňuje snadné a bezplatné vrácení použitých kazet pro další použití a recyklaci. Sto procent prázdných kazet vrácených společnosti Lexmark je buď znovu použito, nebo vráceno do výroby pro recyklaci. Krabičky sloužící k vrácení kazet jsou taktéž recyklovány.

Chcete-li vrátit kazety společnosti Lexmark pro opětovné použití nebo recyklaci, postupujte podle pokynů dodaných s tiskárnou a použijte připravenou obálku. Můžete se rovněž provést následující:

  1. Přejděte na stránku www.lexmark.com/recycle.

  2. V sekci Tonerové kazety vyberte ze seznamu svou zemi nebo region.

  3. Postupujte podle pokynů na obrazovce počítače.