Pokyny ohledně použitého papíru

Charakteristiky papíru

Následující charakteristiky papíru mají vliv na kvalitu a spolehlivost tisku. Při posuzování nového druhu papíru vezměte v úvahu tyto charakteristiky.

Gramáž

Tiskárna může automaticky podávat papír o gramáži od 60 do 176 g/m2 (16 až 47 lb bond) s dlouhými vlákny. Papír lehčí než 75 g/m2 (20 lb) nemusí být dostatečně tuhý k řádnému podávání a může se zasekávat. Nejlepšího výkonu dosáhnete s papírem 80 g/m2 (21 lb bond) s dlouhými vlákny. Pro papíry menší než 182 x 257 mm (7.2 x 10.1 in.) doporučujeme gramáž papíru 90 g/m2 nebo více.

Prohýbání

Prohýbání je tendence papíru ohýbat se na okrajích. Nadměrné prohýbání může způsobit problémy při podávání papíru. Prohýbání může vznikat poté, co papír prošel tiskárnou, přičemž zde byl vystaven vysokým teplotám. Skladování papíru v horkém, vlhkém, studeném či suchém prostředí, dokonce i zásobnících, může přispívat k jeho prohýbání před tiskem a může tak způsobit problémy při podávání papíru.

Hladkost

Hladkost papíru přímo ovlivňuje kvalitu tisku. Je-li papír příliš hrubý, toner se do něj nemůže řádně zapéct. Je-li papír příliš hladký, může to způsobit problémy s podáváním a kvalitou tisku. Vždy používejte papír mezi 100 a 300 body Sheffield, nicméně hladkost mezi 150 a 200 body Sheffield dodává tisku nejvyšší kvalitu.

Obsah vlhkosti

Množství vlhkosti v papíru ovlivňuje jak kvalitu tisku, tak schopnost tiskárny správně papír podávat. Vybalte papír z jeho původního obalu až těsně před použitím. Tím se omezí vystavení papíru změnám vlhkosti, které mohou zhoršovat jeho vlastnosti.

Papír před tiskem kondicionujte tak, že jej necháte po dobu 24 až 48 hodin před použitím v původním obalu ve stejném prostředí, v jakém je tiskárna. Prodlužte tuto dobu o několik dní v případě, kdy prostředí skladování nebo dopravy je velmi odlišné od prostředí tiskárny. Silný papír může také vyžadovat delší dobu kondicionování.

Směr vláken

Směr vláken se týká uspořádání vláken papíru v listu papíru. Směr vláken je buď podélně, rovnoběžně s delší stranou listu, nebo našíř, rovnoběžně s kratší stranou listu.

Pro papíry s gramáží 60 až 176 g/m2 (16 až 47 lb bond) používejte papíry s dlouhými vlákny.

Obsah vláken

Nejkvalitnější xerografický papír se vyrábí ze 100% chemicky upravené buničiny. To dává papíru vysoký stupeň stability s menším množstvím problémů při podávání papíru a s lepší kvalitou tisku. Papír obsahující například vlákna bavlny získává charakteristiky, které negativně ovlivňují zacházení s papírem.

Nepřijatelný papír

Pro použití v tiskárně se nedoporučují následující typy papírů:

Volba papíru

Použití vhodného papíru zabraňuje jeho zasekávání a pomáhá zajistit bezproblémový tisk.

Jak se vyhnout zasekávání papíru a nízké kvalitě tisku:

Výběr předtištěných formulářů a hlavičkových papírů

Pokud vybíráte předtištěné formuláře a hlavičkový papír, řiďte se těmito pokyny:

Použijte papíry tištěné inkousty odolnými proti teplu, navrženými pro použití v xerografických kopírkách. Inkoust musí vydržet teplotu až do 200 °C (392 °F), aniž by se roztavil nebo se z něj uvolňovaly nebezpečné škodliviny. Požijte inkousty, které nejsou ovlivněny pryskyřicí v toneru. Inkousty, které jsou založeny na oxidaci nebo olejovém základě, obecně splňují tyto požadavky. Latexové inkousty tyto požadavky splňovat nemusí. Pokud máte pochybnosti, kontaktujte svého dodavatele papíru.

Předtištěné papíry, jako například hlavičkové, musí vydržet teplotu až do 200 °C (392 °F), aniž by se roztavily nebo se z nich uvolňovaly nebezpečné škodliviny.