Τα παρακάτω χαρακτηριστικά χαρτιού επηρεάζουν την ποιότητα και την αξιοπιστία της εκτύπωσης. Λάβετε υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά όταν αξιολογείτε ένα νέο χαρτί.
Ο εκτυπωτής μπορεί να τροφοδοτεί αυτόματα χαρτί βάρους από 60 έως 176 g/m2 (16 έως 47 lb bond) με μακριές ίνες. Το χαρτί που είναι ελαφρύτερο από 75 g/m2 (20 lb) μπορεί να μην είναι αρκετά άκαμπτο για σωστή τροφοδοσία, προκαλώντας εμπλοκές. Για καλύτερη απόδοση, χρησιμοποιείτε χαρτί βάρους 80 g/m2 (21 lb bond) με μακριές ίνες. Για χαρτί μικρότερο από 182 x 257 mm (7,2 x 10,1 in.), συνιστάται βάρος 90 g/m2 ή μεγαλύτερο.
Το κύρτωμα είναι η τάση του χαρτιού να κυρτώνει στις άκρες. Το υπερβολικό κύρτωμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδότηση του χαρτιού. Κύρτωση μπορεί να παρουσιαστεί αφού το χαρτί περάσει από τον εκτυπωτή, όπου εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η αποθήκευση του χαρτιού εκτός συσκευασίας, σε θερμό, υγρό ή ξηρό περιβάλλον, ακόμα και στις θήκες του εκτυπωτή, μπορεί να προκαλέσει κύρτωμα πριν από την εκτύπωση και συνεπώς προβλήματα με την τροφοδότηση.
Η λειότητα του χαρτιού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα εκτύπωσης. Αν το χαρτί είναι πολύ τραχύ, το τόνερ δεν κολλάει πάνω του όπως θα έπρεπε. Αν το χαρτί είναι πολύ λείο, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα με την τροφοδότηση ή άλλα προβλήματα με την ποιότητα εκτύπωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα χαρτί μεταξύ 100 και 300 βαθμών κατά Sheffield. Ωστόσο η λειότητα του χαρτιού μεταξύ 150 και 200 βαθμών κατά Sheffield παράγει την καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης.
Η ποσότητα υγρασίας στο χαρτί επηρεάζει τόσο την ποιότητα εκτύπωσης όσο και τη δυνατότητα του εκτυπωτή να τροφοδοτεί το χαρτί σωστά. Αφήστε το χαρτί στην αρχική συσκευασία μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Αυτό περιορίζει την έκθεση του χαρτιού σε μεταβολές της υγρασίας οι οποίες μπορούν να υποβαθμίσουν την απόδοση.
Πριν την εκτύπωση, επαναφέρετε την επιθυμητή κατάσταση του χαρτιού, αποθηκεύοντάς το στην αρχική συσκευασία, στο ίδιο περιβάλλον με τον εκτυπωτή για 24 έως 48 ώρες. Παρατείνετε αυτό το διάστημα για μερικές ημέρες αν το περιβάλλον αποθήκευσης ή μεταφοράς διαφέρει από το περιβάλλον του εκτυπωτή. Για το χοντρό χαρτί μπορεί να χρειάζεται μεγαλύτερη περίοδος για την επαναφορά του στην επιθυμητή κατάσταση.
Οι ίνες αναφέρονται στον τρόπο ευθυγράμμισης των ινών του χαρτιού σε ένα φύλλο. Οι ίνες είναι μακριές, κατά μήκος του χαρτιού ή κοντές, κατά πλάτος του χαρτιού.
Για χαρτί από 60 έως 176 g/m2 (16 έως 47 lb bond), χρησιμοποιήστε μακριές ίνες.
Τα περισσότερα ξηρογραφικά χαρτιά υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται από 100% χημικά κατεργασμένο χαρτοπολτό. Αυτό το περιεχόμενο εξασφαλίζει υψηλό βαθμό σταθερότητας για το χαρτί, με λιγότερα προβλήματα τροφοδότησης και καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης. Τα χαρτιά που περιέχουν ίνες, όπως το βαμβάκι, διαθέτουν χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το χειρισμό του χαρτιού.
Οι παρακάτω τύποι χαρτιού δεν συνιστώνται για χρήση με τον εκτυπωτή:
Χημικά κατεργασμένα χαρτιά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντιγράφων χωρίς καρμπόν, γνωστά επίσης και ως αυτογραφικά, αυτογραφικό χαρτί (CCP) ή χημικό χαρτί NCR
Προτυπωμένα χαρτιά με χημικά που μπορεί να μολύνουν τον εκτυπωτή
Προτυπωμένα χαρτιά που μπορεί να επηρεαστούν από τη θερμοκρασία στη μονάδα τήξης του εκτυπωτή
Προτυπωμένα χαρτιά που απαιτούν κεντράρισμα (την ακριβή θέση εκτύπωσης στη σελίδα) πάνω από ±2,3 χλστ. (±0,9 ιν.), όπως φόρμες οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR)
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κεντράρισμα μπορεί να ρυθμιστεί με εφαρμογές λογισμικού, για επιτυχημένη εκτύπωση σε αυτές τις φόρμες.
Επικαλυμμένα χαρτιά (διαγραφόμενο bond), συνθετικά χαρτιά, θερμικά χαρτιά
Χαρτιά με ακατέργαστα άκρα, σκληρά ή βαριά με υφή, ή καμπυλωμένα χαρτιά
Ανακυκλωμένα χαρτιά που δεν πληρούν το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN12281:2002
Χαρτί βάρους κάτω από 60 g/m2 (16 lb)
Φόρμες ή έγγραφα που αποτελούνται από πολλά τμήματα
Η χρήση του κατάλληλου χαρτιού εμποδίζει τις εμπλοκές και εξασφαλίζει εκτύπωση χωρίς προβλήματα.
Για να αποφύγετε τις εμπλοκές και την χαμηλή ποιότητα εκτύπωσης:
Χρησιμοποιείτε πάντα καινούριο, άθικτο χαρτί.
Πριν την τοποθέτηση του χαρτιού, εντοπίστε την συνιστώμενη πλευρά εκτύπωσης του χαρτιού. Αυτή η πληροφορία αναφέρεται συνήθως στην συσκευασία του χαρτιού.
Μην χρησιμοποιείτε χαρτί που έχει κοπεί με το χέρι.
Μην συνδυάζετε διαφορετικά μεγέθη, τύπους ή βάρη χαρτιού στην ίδια προέλευση. Ο συνδυασμός προκαλεί εμπλοκές.
Μην χρησιμοποιείτε χαρτιά με επίστρωση εκτός αν είναι ειδικά σχεδιασμένα για ηλεκτροφωτογραφική εκτύπωση.
Κατά την επιλογή προτυπωμένων φορμών και επιστολόχαρτων, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
Χρησιμοποιήστε χαρτί με μακριές ίνες για βάρος 60 έως 176 g/m2.
Χρησιμοποιήστε μόνο τις φόρμες και τα επιστολόχαρτα που έχουν εκτυπωθεί μέσω μιας διαδικασίας εκτύπωσης όπως λιθογραφικής όφσετ ή γκραβούρας.
Αποφύγετε τα χαρτιά με τραχιά ή έντονα ανάγλυφη υφή.
Χρησιμοποιήστε χαρτιά που έχουν εκτυπωθεί με μελάνια ανθεκτικά στη θερμότητα, σχεδιασμένα για χρήση σε ξηρογραφικά φωτοαντιγραφικά. Το μελάνι πρέπει να είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως 200°C (392°F), χωρίς να λιώνει ή να προκαλεί εκπομπές επικίνδυνων ουσιών. Χρησιμοποιήστε μελάνια τα οποία δεν επηρεάζονται από τη ρητίνη στο τόνερ. Τα μελάνια οξείδωσης ή λαδιού είναι τα μελάνια που γενικά πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις σε αντίθεση με τα υδατοδιαλυτά μελάνια. Σε περίπτωση αμφιβολιών, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας.
Προτυπωμένα χαρτιά όπως τα επιστολόχαρτα πρέπει να είναι ανθεκτικά σε θερμοκρασίες έως 200°C (392°F), χωρίς να λιώνουν ή να προκαλούν εκπομπές επικίνδυνων ουσιών.