Paperiohjeet

Paperin ominaisuudet

Seuraavat paperin ominaisuudet vaikuttavat tulostuslaatuun ja -varmuuteen. Mieti näitä seikkoja, kun harkitset uusien paperilajien hankintaa.

Paino

Tulostin pystyy syöttämään automaattisesti pitkäsyistä paperia, jonka paino on 60 - 176 g/m2. Jos paperi painaa alle 75 g/m2, se ei välttämättä syöty oikein, koska paperi ei ole tarpeeksi jäykkää. Tämä voi aiheuttaa tukoksia. Paras tulos saadaan käyttämällä pitkäsyistä paperia, jonka paino on 80 g/m2. Jos paperin koko on alle 182 x 257 mm, on suositeltavaa käyttää paperia, joka painaa vähintään 90 g/m2.

Käpristyminen

Käpristymisellä tarkoitetaan paperin reunojen taipumista. Liiallinen käpristyminen voi aiheuttaa paperinsyöttöhäiriöitä. Käpristymistä esiintyy yleensä silloin, kun paperi kulkee tulostimen läpi, sillä tulostimessa paperi on alttiina korkeille lämpötiloille. Paperin säilyttäminen suojaamattomana kuumissa, kosteissa, kylmissä ja kuivissa tiloissa (jopa paperilokeroissa) voi lisätä paperin käpristymistä ennen tulostusta ja aiheuttaa syöttöhäiriöitä.

Tasaisuus

Paperin tasaisuus vaikuttaa tulostuslaatuun suoraan. Jos paperi on liian karkeaa, väriaine ei kiinnity siihen oikein. Liian sileä paperi voi aiheuttaa syöttöhäiriöitä tai tulostuslaatuongelmia. Paperin tasaisuuden on oltava 150 - 300 Sheffield-pistettä; 100 - 250 Sheffield-pisteen tasaisuus tuottaa kuitenkin parhaan mahdollisen tulostuslaadun.

Kosteuspitoisuus

Paperin kosteuspitoisuus vaikuttaa sekä tulostuslaatuun että paperinsyöttöön. Säilytä paperia alkuperäisessä pakkauksessaan käyttöön asti. Tämä vähentää paperin kosteuspitoisuuden muutoksia, jotka voivat huonontaa paperin ominaisuuksia.

Paperi valmistellaan säilyttämällä sitä samassa lämpötilassa kuin tulostinta 24–48 tuntia ennen tulostamista. Pidennä valmisteluaikaa useita vuorokausia, jos säilytys- tai kuljetusympäristö poikkeaa tulostimen ympäristöstä huomattavasti. Lisäksi paksun paperin valmisteleminen voi kestää tavallista kauemmin.

Syisyys

Syisyys viittaa paperin kuitujen suuntaan paperiarkissa. Paperi on joko pitkäsyistä, jolloin syyt kulkevat paperin pituussuunnassa, tai lyhytsyistä, jolloin syyt kulkevat paperin leveyssuunnassa.

Jos paperin paino on 60 - 176 g/m2, käytä pitkäsyistä paperia.

Kuitupitoisuus

Useimmat hyvälaatuiset kopiopaperit on tehty 100-prosenttisesta sellukuidusta. Tällainen paperi on tasalaatuista, minkä ansiosta paperinsyöttöhäiriöitä on vähän ja tulostuslaatu on hyvä. Jos paperissa on esimerkiksi puuvillakuituja, paperinkäsittelyominaisuudet voivat huonontua.

Ei-hyväksyttävät paperit

Seuraavanlaisia paperilajeja ei suositella käytettäväksi tulostimessa:

Paperin valinta

Käyttämällä asianmukaista paperia voit estää tukoksia ja varmistaa häiriöttömän tulostuksen.

Tukokset ja huonon tulostuslaadun voi välttää seuraavasti:

Esipainettujen lomakkeiden ja kirjelomakkeiden valitseminen

Noudata seuraavia ohjeita, kun valitset esipainettuja lomakkeita tai kirjelomakkeita:

Käytä papereita, jotka on painettu lämpöä kestävillä musteilla ja jotka on tarkoitettu käytettäväksi kopiokoneissa. Musteen on kestettävä 200 °C:n lämpötila sulamatta tai aiheuttamatta haitallisia päästöjä. Käytä vain sellaista mustetta, johon väriaineen sisältämä hartsi ei vaikuta. Hapetettu tai öljypohjainen muste tavallisesti täyttää nämä vaatimukset, mutta lateksimuste ei aina täytä niitä. Jos olet epävarma, ota yhteys paperin toimittajaan.

Esipainettujen papereiden, kuten kirjelomakkeiden, on kestettävä 200 °C:n lämpötila sulamatta tai aiheuttamatta haitallisia päästöjä.