De milieubelasting van uw printer minimaliseren

Lexmark hecht veel belang aan duurzaamheid en verbetert voortdurend zijn printers om de invloed ervan op het milieu te verminderen. Wij houden bij het ontwerpen rekening met het milieu, maken onze verpakkingen zelf om het materiaalgebruik terug te brengen en zorgen voor inzamel- en recyclingprogramma’s. Zie voor meer informatie:

Mogelijk kunt u de invloed van uw printer nog verder beperken door bepaalde printerinstellingen of -taken te selecteren. Dit hoofdstuk vat samen welke instellingen en taken een groter voordeel voor het milieu kunnen opleveren.

Papier en toner besparen

Onderzoek heeft aangetoond dat wel 80% van de koolstofvoetafdruk van een printer te maken heeft met papierverbruik. U kunt uw koolstofvoetafdruk aanzienlijk verkleinen door het gebruik van kringlooppapier en door middel van de volgende afdruksuggesties, zoals dubbelzijdig afdrukken en het afdrukken van meerdere pagina’s op een enkel vel papier.

Zie “De Ecomodus gebruiken” voor meer informatie over hoe u snel papier en energie kunt besparen door middel van één printerinstelling.

Kringlooppapier en ander kantoorpapier gebruiken

Lexmark is een milieubewust bedrijf en stimuleert daarom het gebruik van kringlooppapier dat speciaal is geproduceerd voor gebruik in laserprinters (elektrofotografisch).

Hoewel er niet per definitie kan worden gesteld dat alle soorten kringlooppapier correct kunnen worden ingevoerd, test Lexmark doorlopend papiersoorten die vallen in de categorie op maat gesneden kringlooppapier voor kopieerapparaten, die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Deze vakkundige tests worden uiterst nauwkeurig en methodisch uitgevoerd. Er worden veel factoren in beschouwing genomen, zowel op zichzelf als in samenwerking, waaronder de volgende:

Kringlooppapier heeft een betere kwaliteit dan ooit. Echter, de hoeveelheid hergebruikt materiaal in papier heeft invloed op de controle over ongewenste effecten. En hoewel het gebruik van kringlooppapier een goede manier is om op een milieubewuste manier af te drukken, is deze methode niet perfect. De energie die nodig is om inkt te verwijderen en om toevoegingen zoals kleuren en "lijm" te verwerken, levert vaak een grotere koolstofuitstoot op dan de productie van normaal papier. Echter, over het geheel genomen verbetert het gebruik van kringlooppapier het resourcemanagement.

Lexmark houdt zich bezig met verantwoordelijk papiergebruik in het algemeen, gebaseerd op de beoordeling van de levenscycli van zijn producten. Om een beter begrip te krijgen van de invloed die printers op het milieu hebben, heeft het bedrijf een aantal beoordelingen van levenscycli uitgevoerd en geconcludeerd dat papier de grootste bijdrage levert (maximaal 80%) aan de koolstofuitstoot tijdens de levensduur van een apparaat (van het ontwerp tot het einde van de levensduur). De reden hiervoor is dat de productieprocessen van papier veel energie verbruiken.

Daarom zoekt Lexmark naar manieren om klanten en partners te informeren over het minimaliseren van de invloed van papier. Het gebruik van kringlooppapier is één manier. Het voorkomen van overmatig en onnodig papierverbruik is een andere manier. Lexmark beschikt over de juiste middelen om klanten te helpen hun benodigde hoeveelheid afdruk- en kopieermateriaal te minimaliseren. Daarnaast moedigt het bedrijf klanten aan om papier te kopen van leveranciers die een bijdrage willen leveren aan duurzame bosbouw.

Lexmark keurt bepaalde leveranciers af, maar er is een lijst beschikbaar met vergelijkbare producten voor speciale toepassingen. De volgende richtlijnen voor papierkeuze zullen de invloed van afdrukken op het milieu beperken:

  1. Minimaliseer het papierverbruik.

  2. Wees kritisch ten aanzien van de herkomst van houtvezel. Koop papier van leveranciers die beschikken over certificeringen als FSC (Forestry Stewardship Council) of PEFC (The Program for the Endorsement of Forest Certification). Deze certificeringen garanderen dat de papierleverancier houtpulp gebruikt dat afkomstig is van boseigenaars die duurzaam en sociaal verantwoordelijk bosbeheer en herbebossing toepassen.

  3. Kies het meest geschikte papier voor het afdrukken: normaal gecertificeerd papier van 75 of 80 g/m2, papier met een lager papiergewicht of kringlooppapier.

Voorbeelden van ongeschikt papier

Onderzoeksresultaten geven aan dat de volgende papiersoorten niet geschikt zijn voor gebruik in een laserprinter:

Ga naar de website van Lexmark op www.lexmark.com voor meer informatie. Algemene informatie over duurzaamheid kunt u vinden via de koppeling Duurzaamheid.

Zuinig omgaan met supplies

Er zijn een aantal manieren waarop u de hoeveelheid papier en toner die u bij het afdrukken gebruikt kunt reduceren. U kunt:

Beide zijden van het papier gebruiken

Als uw printermodel dubbelzijdig afdrukken ondersteunt, kunt u voor een af te drukken document instellen of er op een of twee zijden van het papier moet worden afgedrukt door Dubbelzijdig afdrukken te selecteren in het dialoogvenster Afdrukken of de Lexmark werkbalk.

Meerdere pagina’s op een vel papier afdrukken

U kunt maximaal 16 opeenvolgende pagina’s van een document met meerdere pagina’s afdrukken op een enkel vel papier door een instelling uit het gedeelte N\vel: afdrukken in het dialoogvenster Afdrukken te selecteren.

Uw eerste ontwerp op nauwkeurigheid controleren

Voordat u een document afdrukt of er meerdere kopieën van maakt kunt u het volgende doen:

Papierstoringen voorkomen

Kies het juiste papier en plaats het op de juiste wijze om papierstoringen te voorkomen. Zie Papierstoringen voorkomen voor meer informatie.

Energie besparen

Ecomodus gebruiken

Gebruik de Ecomodus om snel een of meer manieren te selecteren om de invloed van uw printer op het milieu te beperken.

Opmerking: bekijk de tabel voor meer informatie over de instellingen die worden gewijzigd als u een Ecomodusinstelling selecteert.

Kies

Om

Energie

Hiermee kunt u het energiegebruik beperken, vooral wanneer de printer niet-actief is.

  • De printermotoren starten niet tot er een taak klaar is om af te drukken. Het kan daarom even duren voordat de eerste pagina wordt afgedrukt.

  • De printer gaat over naar de Spaarstandmodus als hij een minuut inactief is geweest.

Papier

Duplex is ingeschakeld op printermodellen die duplex ondersteunen.

Energie/Papier

Alle instellingen gebruiken die in verband staan met de Energiemodus en de Papiermodus.

Uit

De standaardinstellingen te gebruiken voor alle instellingen die in verband staan met de Ecomodus. Deze instelling ondersteunt de prestatiespecificaties voor uw printer.


U selecteert als volgt een Ecomodusinstelling:

  1. Druk op het bedieningspaneel van de printer op .

  2. Druk op de pijltoetsen tot Instellingen wordt weergegeven en druk op .

  3. Druk op de pijltoetsen tot Algemene instellingen wordt weergegeven en druk op .

  4. Druk op de pijltoetsen tot Ecomodus wordt weergegeven en druk op .

  5. Selecteer de gewenste instelling en druk vervolgens op.

    Wijzigingen indienen verschijnt.

Geluid van de printer reduceren.

Gebruik de Stille modus om het geluid van de printer te reduceren.

Opmerking: bekijk de tabel voor meer informatie over de instellingen die worden gewijzigd als u een instelling van de Stille modus selecteert.

Kies

Om

Aan

Het geluid van de printer te reduceren.

  • Mogelijk is de verwerkingssnelheid langzamer.

  • De printermotoren starten niet tot er een taak klaar is voor afdrukken. Het kan daarom even duren voordat de eerste pagina wordt afgedrukt.

  • De ventilatoren werken minder snel of worden uitgeschakeld.

  • Als uw printer beschikt over een faxfunctie, worden faxgeluiden gereduceerd of uitgeschakeld, ook de geluiden van de faxluidspreker en het belsignaal.

Uit

De standaardinstellingen te gebruiken. Deze instelling ondersteunt de prestatiespecificaties voor uw printer.


U selecteert als volgt een instelling van de Stille modus:

  1. Druk op het bedieningspaneel van de printer op .

  2. Druk op de pijltoetsen tot Instellingen wordt weergegeven en druk op .

  3. Druk op de pijltoetsen tot Algemene instellingen wordt weergegeven en druk op .

  4. Druk op de pijl omlaag tot Stille modus wordt weergegeven en druk op .

  5. Selecteer de gewenste instelling en druk vervolgens op.

    Veranderingen indienen verschijnt.

Spaarstand aanpassen

  1. Zorg ervoor dat de printer is ingeschakeld en dat het bericht Gereed wordt weergegeven.

  2. Druk op op het bedieningspaneel van de printer.

  3. Druk op de pijltoetsen tot Instellingen wordt weergegeven en druk op .

  4. Druk op de pijltoetsen tot Algemene instellingen wordt weergegeven en druk op .

  5. Druk op de pijltoetsen tot Time-out wordt weergegeven en druk op .

  6. Druk op de pijltoetsen tot Spaarstand wordt weergegeven en druk op .

  7. Druk op de pijltoetsen om het aantal minuten in te voeren dat de printer moet wachten voordat deze overschakelt naar de spaarstand. Het instelbereik ligt tussen de 1 en 240 minuten.

  8. Druk op .

    Wijzigingen verzenden wordt weergegeven.

  9. Druk op en druk vervolgens op totdat Gereed wordt weergegeven.

  10. Opmerking: de instelling voor de spaarstand kunt u ook aanpassen door het IP-adres van de printer in het adresveld van de webbrowser te typen.

Recycling

Lexmark verzorgt inzamelprogramma’s en vooruitstrevende, duurzame benaderingen van recycling. Zie voor meer informatie:

Lexmark-producten recyclen

U retourneert als volgt Lexmark producten voor hergebruik:

  1. Ga naar www.lexmark.com/recycle.

  2. Zoek het producttype dat u wilt recyclen op en selecteer vervolgens uw land of regio in de lijst.

  3. Volg de instructies op het beeldscherm.

Opmerking: Printersupplies en -hardware die niet zijn opgenomen in het inzamelingsprogramma van Lexmark kunt u recyclen via uw plaatselijke recyclingcentrum. Neem contact op met uw plaatselijke recyclingcentrum voor informatie over de artikelen die hier worden geaccepteerd.

Lexmark verpakkingsmateriaal recyclen

Lexmark streeft voortdurend naar het minimaliseren van het verpakkingsmateriaal. Het gebruiken van minder verpakkingsmateriaal garandeert dat Lexmark printers zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk worden vervoerd en dat er minder verpakkingsmateriaal hoeft te worden weggegooid. Deze efficiënties leiden tot minder broeikasgassen en het besparen van energie en natuurlijke grondstoffen.

Lexmark dozen zijn 100% recyclebaar op plaatsen waar recyclingvoorzieningen voor golfkarton aanwezig zijn. Zulke voorzieningen zijn mogelijk niet aanwezig in uw omgeving.

Het schuim dat wordt gebruikt in Lexmark verpakkingsmateriaal is recyclebaar op plaatsen waar recyclingvoorzieningen voor schuim aanwezig zijn. Zulke voorzieningen zijn mogelijk niet aanwezig in uw omgeving.

Als u een cartridge terugstuurt naar Lexmark, kunt u de doos gebruiken waarin de cartridge is geleverd. Lexmark zal de doos recyclen.

Lexmark cartridges terugsturen voor hergebruik of recycling

Het inzamelingsprogramma voor cartridges van Lexmark redt jaarlijks miljoenen Lexmark cartridges van de afvalberg door het terugsturen van gebruikte cartridges voor hergebruik of recycling gemakkelijk en gratis te maken voor Lexmark klanten. Honderd procent van de lege cartridges die naar Lexmark worden teruggestuurd wordt hergebruikt of verwerkt voor recycling. De dozen die zijn gebruikt voor het terugsturen van de cartridges worden ook gerecycled.

Om Lexmark cartridges terug te sturen voor hergebruik of recycling, volgt u de instructies op die bij uw printer of cartridge zijn geleverd en gebruikt u het retouretiket. U kunt ook als volgt te werk gaan:

  1. Ga naar www.lexmark.com/recycle.

  2. Selecteer in het gedeelte Tonercartridges uw land of regio in de lijst.

  3. Volg de instructies op het beeldscherm.