Lösa problem med färgkvaliteten

I det här avsnittet besvaras en del vanliga färgrelaterade frågor samt hur du kan använda vissa av funktionerna på kvalitetsmenyn till att lösa vanliga färgproblem.

Färgmisspassning

Färg har hamnat utanför det avsedda området eller har placerats över ett annat färgområde. Det finns olika lösningar. Försök med något av följande:

En tonerkassett kan vara skadad

Ta bort och installera om tonerkassetterna.


Kalibrera färgen

Skrivaren kalibrerar automatiskt färgerna när en ny fotoenhet upptäcks. Om en tonerkassett byt ut måste en manuell inriktning utföras.

  1. Tryck på på skrivarens kontrollpanel.

  2. Gå till Admin-menyn, tryck på pilknapparna tills Inställningar visas och tryck på .

  3. Tryck på pilknapparna tills Utskriftsmeny visas och tryck sedan på .

  4. Tryck på pilknapparna tills Kvalitetsmeny visas och tryck sedan på .

  5. Tryck på pilknapparna tills Färgjustering visas och tryck sedan på .

    Kalibrerar visas.

vanliga frågor om färgutskrift

Vad är RGB-färg?

Rött, grönt och blått ljus kan kombineras i olika mängd för att skapa ett stort intervall av färger som ses i naturen. Rött och grönt kan till exempel kombineras för att skapa gult. Tv-apparater och datorskärmar skapar färger med denna metod. RGB-färg är en metod att beskriva färger genom att ange mängden av rött, grönt och blått som behövs för att skapa en viss färg.

Vad är CMYK-färg?

Cyan, magenta och gul färg kan skrivas ut i olika mängd för att skapa ett stort intervall av färger som ses i naturen. Cyan och gult kan till exempel kombineras för att skapa grönt. Tryckpressar, bläckstråleskrivare och färglaserskrivare skapar färger på detta sätt. CMYK-färg är en metod att beskriva färger genom att ange mängden av cyan, magenta, gult och svart som behövs för att skapa en viss färg.

Hur anges färg i ett dokument som ska skrivas ut?

Programvara anger oftast dokumentfärg med hjälp av RGB- eller CMYK-färg. Dessutom kan de tillåta att användarna ändrar färgen för varje objekt i ett dokument. Mer information ges i hjälpfilerna för programmet.

Hur vet skrivaren vilken färg som ska skrivas ut?

När en användare skriver ut ett dokument skickas information om typen och färgen för varje objekt som skickas till skrivaren. Färginformationen skickas genom färgomvandlingstabeller som översätter färgen till de lämpliga mängder av cyan, magenta, gul och svart som behövs för att skapa önskad färg. Objektinformationen avgör användningen av färgomvandlingstabeller. Det är till exempel möjligt att använda en typ av färgomvandlingstabell för text och en annan färgomvandlingstabell för bilder.

Bör jag använda PostScript eller PCL-emulering med skrivaren? Vilka inställningar ska jag använda för den bästa färgen?

PostScript rekommenderas för bästa färgkvalitet. Standardinställningen i PostScript-drivrutinen ger den bästa färgkvaliteten för de flesta utskrifter.

Varför överensstämmer inte den utskrivna färgen med den färg som jag ser på datorskärmen?

De färgomvandlingstabeller som används i läget för automatisk färgkorrigeringsläge överensstämmer normalt med färgen på en vanlig dataskärm. Men på grund av de tekniska skillnader som finns mellan skrivare och dataskärmar finns det många färger som även kan påverkas av bildskärmsvariationer och belysningsförhållanden. Rekommendationer för hur man löser vissa färgmatchningsproblem finns under frågan "Hur matchar jag en viss färg (till exempel i en logotyp)?"

Den utskrivna sidan visas något färgnyanserad. Kan jag justera färgen?

Ibland kan en utskriven sida verka färgnyanserad (till exempel kan alla färger verka vara för röda). Det kan orsakas på grund av miljöförhållanden, papperstyp, belysningsförhållanden eller användarpreferenser. I dessa fall ändrar du färgbalansen för att skapa en mer önskad färg. Med Färgbalans kan användaren göra små färgjusteringar genom att individuellt öka eller minska mängden toner som används för varje färgplan. Genom att välja positiva eller negativa värden för cyan, magenta, gul och svart (från färgbalansmenyn) kommer det att öka eller minska den mängd toner som används för angiven färg. Om en utskriven sida t ex has en röd nyans kommer i så fall en minskning av både magenta och gul att förbättra färgbalansen.

Min OH-film verkar mörk när den visas. Är det något som jag kan göra för att förbättra färgen?

Detta problem är vanligast vid projicering av OH-film med reflekterande OH-projektorer. För att få den bästa projicerade färgkvaliteten rekommenderas sändande OH-projektorer. Om en reflekterande projektor måste användas ska mörkhetsinställningen ändras till 1, 2 eller 3 för att ge en ljusare OH-film. Se till att skriva ut på den rekommenderade typen av OH-film för färgutskrift.

Vad är manuell färgkorrigering?

När manuell färgkorrigering är aktiverad använder skrivaren användarangivna färgomvandlingstabeller för alla objekt. Men färgkorrigeringen måste anges till Manuellt. Annars kommer ingen användardefinierad färgomvandling att implementeras. Manuella färgkorrigeringsinställningar är specifika för den typ av objekt som skrivs ut (text, grafik eller bilder) och beror på hur färgen för objektet anges i programvaran (RGB eller CMYK).

Anmärkningar:

  • Manuell färgkorrigering är inte användbar om programmet inte definierar färger som kombinationer av RGB eller CMYK. Det är heller inte effektivt i situationer då programvaran eller datorns operativsystem kontrollerar färgjusteringen.
  • Färgkonverteringstabellerna - tillämpade på varje objekt när Färgkorrigering är ställd till Auto - genererar rekommenderade färger för de flesta dokument.

Så här kan du manuellt använda en egen färgomvandlingstabell:

  1. Från menyn Kvalitet väljer du Color Correction (Färgkorrigering) och därefter Manual (Manuellt).

  2. Från menyn Kvalitet väljer du Manual Color (Manuell färg) och välj sedan lämplig färgomvandlingstabell för objekttypen.

Menyn Manuell färg

Objekttyp

Färgomvandlingstabeller

RGB-bild

RGB-text

RGB-grafik

  • Levande – Ger ljusare, mer mättade färger och kan användas för alla inkommande färgformat.

  • sRGB – skapar en färgkonverteringstabell som efterliknar färgerna som visas på en datorbildskärm. Svart toneranvändning optimeras för utskrift av fotografier.

  • Visa – äkta svart – skapar en färgkonverteringstabell som efterliknar färgerna som visas på en datorbildskärm. Använder endast svart toner för att skapa alla nivåer av neutral grå.

  • sRGB – Levande – ger en ökad färgmättnad i färgkonverteringstabellen för sRGB-färgkorrigeringen Svart toneranvändning optimeras för utskrift av affärsgrafik.

  • Av – ingen färgkorrigering tillämpas.

CMYK-bild

CMYK-text

CMYK-grafik

  • US CMYK – använder färgkorrigering för att efterlikna SWOP-färger på utskriften.

  • Euro CMYK – använder färgkorrigering för att efterlikna EuroScale-färger på utskriften.

  • Levande CMYK – ökar färgmättnaden för färgkorrigeringsinställningen US CMYK.

  • Av – ingen färgkorrigering tillämpas.


Hur kan jag matcha en viss färg (som till exempel en företagslogotyp)?

På skrivarens meny Kvalitet finns nio typer av Färgexempel. Dessa kan även nås från sidan Färgexempel för den inbyggda webbservern. Valet av något färgexempel skapar en flersidig utskrift med hundratals färgrutor. Antingen en CMYK- eller RGB-kombination finns i varje ruta, beroende på den tabell som valts. Den observerade färgen för varje ruta fås genom att använda den angivna CMYK- eller RGB-kombinationen i rutan med angiven färgomvandlingstabell.

Genom att undersöka grupper av Färgexempel kan användaren identifiera vilken ruta vars färg närmast överensstämmer med den önskade färgen. Den färgkombination som anges i rutan kan sedan användas för att modifiera färgen för objektet i ett program. Mer information ges i hjälpfilerna för programmet. Manuell färgkorrigering kan vara nödvändigt för att kunna utnyttja den valda färgomvandlingstabellen för objektet.

Valet av vilken grupp av färgexempel som ska användas för ett visst färgmatchningsproblem beror på vilken färgkorrigeringsinställning som används (Auto, Av eller Manuellt), vilken typ av objekt som skrivs ut (text, grafik eller bilder) och hur färgen för objektet anges i programmet (RGB eller CMYK). När skrivarens färgkorrigeringsinställning är angiven till Av baseras färgerna på informationen i utskriftsjobbet. Ingen färgomvandling implementeras.

Obs! Färgexempelsidorna är inte användbara om programmet inte definierar färger som kombinationer av RGB eller CMYK. Dessutom finns det vissa situationer då programvaran eller datorns operativsystem kontrollerar kombinationerna för RGB eller CMYK genom färghantering. Den resulterande utskrivna färgen kanske inte exakt matchar färgexempelsidorna.

Vad är detaljerade färgprover och hur kan jag få tag på dem?

Detaljerade färgprover finns tillgänglig endast via den inbyggda webbservern på en nätverksskrivare. En detaljerad uppsättning färgprover innehåller ett intervall av toner (visas som färgade rutor) som liknar användardefinierade RGB- eller CMYK-värden. Likheten för färgerna i exempelgruppen är beroende av det värde som angavs i rutan för RGB- eller CMYK-ökning.

Så här hittar du detaljerade färgprover från den inbyggda webbservern:

  1. Skriv in skrivarens IP-adress i din webbläsares adressfält.

    Obs! Skriv ut sidan med nätverksinställningar om du inte känner till skrivarens IP-adress. IP-adressen hittar du i TCP/IP-avsnittet.
  2. Klicka på Configuration (Konfigurering).

  3. Klicka på Color Samples (Färgexempel).

  4. Klicka på Detailed Options (Detaljerade alternativ) för att begränsa gruppen till ett enda färgintervall.

  5. När sidan Detaljerade alternativ visas väljer du en färgomvandlingstabell.

  6. Ange färgnumret för RGB eller CMYK.

  7. Ange ett stegvärde från 1 – 255.

    Obs! Ju närmare värdet är 1, desto snävare kommer färgexempelsintervallet att vara.
  8. Klicka på Print (Skriv ut) om du vill skriva ut den detaljerade gruppen av Färgexempel.