Minimera skrivarens miljöpåverkan

Lexmark engagerar sig för miljömässig hållbarhet och förbättrar kontinuerligt sina skrivare för att minska deras miljöpåverkan. Vår tillverkning sker med hänsyn till miljön, vi försöker minska mängden förpackningsmaterial och tillhandahåller program för insamling och återvinning. Mer information finns i:

Genom att välja vissa skrivarinställningar eller uppgifter kan du minska din skrivares miljöpåverkan ytterligare. I det här kapitlet beskrivs de inställningar och uppgifter som kan vara till fördel för miljön.

Spara papper och toner

Studier visar att upp till 80 % av en skrivares koldioxidavtryck har att göra med pappersförbrukningen. Du kan minska koldioxidutsläppen väsentligt genom att använda återvunnet papper och genom att följa förslagen nedan, t.ex. att skriva ut på papperens båda sidor och skriva ut flera sidor på ett enda ark papper.

Mer information om hur du enkelt kan spara papper och energi med en enda skrivarinställning finns i ”Använda Ekoläget”.

Använda returpapper eller annat kontorspapper

Lexmark är ett miljömedvetet företag som stöder användning av återvunnet kontorspapper tillverkat speciellt för laserskrivare.

Det går inte att säga generellt att allt återvunnet papper fungerar i skrivarna utan att det uppstår pappersstopp, men Lexmark testar regelbundet papperstyper som motsvarar det återvunna kopieringspapper som finns på marknaden. Testerna är rigorösa och noggranna. Vi tar hänsyn till många faktorer, både enskilda faktorer och helheten, däribland följande:

Återvunnet papper är bättre än någonsin, men andelen återvunnet material i papperet påverkar hur god kontroll man har över främmande ämnen. Och även om återvunnet papper är ett bra alternativ för att skriva ut miljövänligt så är det inte perfekt. Den mängd energi som krävs för att ta bort trycksvärta och bläck och för att hantera tillsatser som färgämnen och ”lim” leder ofta till större koldioxidutsläpp än vanlig papperstillverkning. Användning av återvunnet papper leder emellertid till bättre resurshantering totalt sett.

Lexmark vill uppmuntra till en ansvarsfull användning av papper med utgångspunkt i livscykelbedömningar av våra produkter. För att få en bättre förståelse för vilken påverkan skrivare har på miljön genomförde vi ett antal utvärderingar av livscykler. Dessa visade att papperet var den enskilt största källan till koldioxidutsläpp (upp till 80 %) sett till en enhets hela livscykel (från design till slutet av livscykeln). Detta beror på att papperstillverkning är en energikrävande process.

Lexmark vill därför utbilda kunder och partner om hur de kan minimera papperets påverkan. Att använda returpapper är ett sätt. Att undvika överdriven och onödig pappersanvändning är ett annat. Lexmark har goda kunskaper om hur man kan minimera slöseri vid utskrift och kopiering. Vi uppmuntrar också våra kunder att köpa papper från leverantörer som kan visa att de arbetar för en hållbar skogsindustri.

Lexmark rekommenderar inte specifika leverantörer, även om vi har en produktlista för särskilda tillämpningar. Följande riktlinjer för val av papper leder till minskad miljöpåverkan från utskrifter:

  1. Minimera pappersanvändningen.

  2. Var medveten om var träfibrerna kommer ifrån. Köp av leverantörer som är certifierade, t.ex. med Forestry Stewardship Council (FSC) eller Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Certifieringarna är en garanti för att papperstillverkaren använder pappersmassa från skogsföretag som bedriver ett ansvarsfullt skogsbruk, både miljömässigt och socialt.

  3. Välj det bästa papperet för dina utskriftsbehov: vanligt certifierat papper på 75 eller 80 g/m2, papper av lägre vikt eller återvunnet papper.

Exempel på ej godtagbara papper

Enligt testresultaten finns det risker med att använda följande papperstyper i laserskrivare:

Mer information om Lexmark finns på www.lexmark.com. Allmän information om hållbar utveckling finns på länken om hållbar utveckling.

Spara förbrukningsmaterial

Du kan minska mängden papper och toner som går åt när du skriver ut. Du kan:

Använd papperets båda sidor

Om din skrivarmodell har stöd för dubbelsidig utskrift kan du styra om utskrifterna ska vara enkel- eller dubbelsidiga genom att välja Dubbelsidig utskrift från utskriftsdialogrutan eller Lexmarks verktygsfält.

Skriva ut flera sidor på ett pappersark

Du kan skriva ut upp till 16 sidor i ett flersidigt dokument på ena sidan av ett ark genom att välja en inställning i avdelningen Flersidig utskrift (miniatyrer) i utskriftsdialogrutan.

Gå igenom det första utkastet och sök efter fel

Innan du skriver ut eller kopierar ett dokument i flera exemplar:

Undvika pappersstopp

Genom att vara noggrann när du väljer och fyller på papper kan du undvika de flesta pappersstopp. Mer information finns iUndvika papperskvadd.

Spara energi

Använda ekoläget

Använd ekoläget när du snabbt vill minska skrivarens miljöpåverkan på olika sätt.

Obs! I tabellen visas inställningar som ändras när du väljer ekoläget.

Välj

För att

Energi

Minska energianvändningen, särskilt när skrivaren är i viloläget.

  • Skrivarmotorn startas inte förrän en utskrift är klar att påbörjas. Det kan uppstå en kort fördröjning innan den första sidan skrivs ut.

  • Efter en minuts inaktivitet ställs skrivaren i energisparläget.

Papper

Dubbelsidig utskrift är aktiverat på de skrivarmodeller som stöder det.

Energi/papper

Använd alla inställningar som är kopplade till energiläget och pappersläget.

Av

Använd fabriksinställningarna till alla inställningar som är kopplade till ekoläget. Inställningen stöder skrivarens prestandainställningar.


Välj en ekoinställning så här:

  1. Tryck på på skrivarens kontrollpanel.

  2. Tryck på pilknapparna tills Inställningar visas, och tryck sedan på .

  3. Tryck på pilknapparna tills Allmänna inställningar visas och tryck sedan på .

  4. Tryck på pilknapparna tills Ekoläge visas och tryck sedan på .

  5. Välj en inställning och tryck sedan på .

    Skickar ändringar visas.

Sänka skrivarens ljudnivå

Använd Tyst läge när du vill minska skrivarens ljudnivå.

Obs! I tabellen visas inställningar som ändras när du väljer Tyst läge.

Välj

Om du vill

Sänka skrivarens ljudnivå.

  • Skrivaren kan gå långsammare.

  • Skrivarmotorn startas inte förrän en utskrift är klar att påbörjas. Det kan uppstå en kort fördröjning innan den första sidan skrivs ut.

  • Fläktarna körs långsammare eller stängs av.

  • Om det går att faxa från skrivaren minskas eller inaktiveras faxljuden, även faxhögtalarna och ringsignalerna.

Av

Använda fabriksinställningarna. Inställningen stöder skrivarens prestandainställningar.


Välj en tyst inställning så här:

  1. Tryck på på skrivarens kontrollpanel.

  2. Tryck på pilknapparna tills Inställningar visas och tryck sedan på .

  3. Tryck på pilknapparna tills Allmänna inställningar visas och tryck sedan på .

  4. Tryck på pilknapparna tills Tyst läge visas och tryck sedan på .

  5. Välj en inställning och tryck sedan på .

    Skickar ändringar visas.

Ställa in energisparläge

  1. Kontrollera att skrivaren är påslagen och att Klar visas.

  2. Från skrivarens kontrollpanel, tryck på .

  3. Tryck på pilknapparna tills Inställningar visas, och tryck sedan på .

  4. Tryck på pilknapparna Allmänna inställningar visas och tryck sedan på .

  5. Tryck på pilknapparna tills Tidsgräns visas, och tryck sedan på .

  6. Tryck på pilknapparna tills Energisparläge visas och tryck sedan på .

  7. Tryck på pilknapparna för att ange antalet minuter för skrivaren att vänta innan den övergår i energisparläge. Du kan ange en siffra från 2 till 240 minuter.

  8. Tryck på .

    Skickar ändringar visas.

  9. Tryck på och tryck sedan på tills Klar visas.

  10. Obs! Energisparlägesinställningar kan även justeras genom att man skriver in skrivarens IP-adress i din webbläsares adressfält.

Återvinning

Lexmark tillhandahåller program för insamling och återvinning som är till fördel för miljön. Mer information finns i:

Återvinna produkter från Lexmark

Så här gör du för att lämna Lexmark-produkter till återvinning:

  1. Gå till www.lexmark.com/recycle.

  2. Leta rätt på den produkttyp som du vill återvinna och välj sedan land eller region i listan.

  3. Följ instruktionerna på datorskärmen.

Obs! Förbrukningsartiklar och maskinvara till skrivaren som inte finns med i Lexmarks insamlingsprogram kan återvinnas på en lokal återvinningsstation. Kontakta den lokala återvinningsstationen för att kolla vilka föremål de tar emot.

Återvinna Lexmarks förpackningar

Lexmark strävar ständigt efter att minimera förpackningsmaterialet. Mindre förpackningsmaterial innebär att skrivarna från Lexmark transporteras på ett effektivt och miljömässigt korrekt sätt och att det blir mindre förpackningsrester att kasta. Resultatet blir mindre utsläpp av växthusgaser, större energibesparingar och bevarande av naturresurser.

Lexmarks kartonger är återvinningsbara till 100 procent där sådana möjligheter finns. Återvinningsmöjligheter finns eventuellt inte i ditt område.

Skumplasten som används i förpackningar från Lexmark är återvinningsbar i återvinningsstationer som kan återvinna skumplast. Återvinningsmöjligheter finns eventuellt inte i ditt område.

När du skickar tillbaka en kassett till Lexmark kan du återanvända lådan som kassetten levererades i. Lexmark återvinner lådan.

Lämna tillbaka Lexmark-kassetter för återanvändning eller återvinning

Lexmarks insamlingsprogram för kassetter gör att flera miljoner Lexmark-kassetter varje år inte behöver hamna på soptippar, och att Lexmarks kunder enkelt och utan kostnad kan återlämna använda kassetter till Lexmark för återanvändning och återvinning. Alla kassetter som återlämnas till Lexmark antingen återanvänds eller monteras isär för återvinning. Förpackningarna som kassetterna återlämnas i återvinns också.

Om du vill lämna tillbaka Lexmark-kassetter för återanvändning eller återvinning följer du instruktionerna som följde med skrivaren eller kassetten och använder den förbetalda adressetiketten. Du kan även göra följande:

  1. Gå till www.lexmark.com/recycle.

  2. Välj ditt land eller område i listan i avsnittet Tonerkassetter.

  3. Följ instruktionerna på datorskärmen.