Řešení problémů s barvami

časté dotazy o barevném tisku

Co je to barva RGB?

Červené, zelené a modré světlo lze směšovat v různých poměrech a vytvářet tak velikou škálu barev pozorovaných v přírodě. Například pro vytvoření žluté mohou být zkombinovány červená a zelená. Televizory a počítačové obrazovky vytvářejí barvy tímto způsobem. RGB barva je způsob popisu barev pomocí určení množství červené, zelené a modré barvy, které jsou potřebné k vytvoření určité barvy.

Co je to barva CMYK?

Azurový, purpurový, žlutý a černý inkoust či toner lze při tisku použít v různých množstvích pro reprodukci mnoha barev vyskytujících se v přírodě. Například pro vytvoření zelené mohou být zkombinovány azurová a žlutá. Tiskařské lisy, inkoustové tiskárny a barevné laserové tiskárny vytvářejí barvy tímto způsobem. Barva CMYK je způsob popisu barvy pomocí určení množství azurové, purpurové, žluté a černé, potřebného k vytvoření určité barvy.

Jak je barva specifikována v dokumentu, který je určen k tisku?

Programy obvykle specifikují barvy v dokumentu pomocí barevných kombinací RGB či CMYK. Kromě toho umožňují uživateli modifikovat barvu každého objektu v dokumentu. Více informací naleznete v tématech nápovědy programu.

Jak tiskárna zjistí, jakou barvu má tisknout?

Když uživatel tiskne dokument, informace popisující typ a barvu každého objektu jsou odeslány do tiskárny. Informace o barvách procházejí přes barevné konverzní tabulky, které barvy překládají do příslušných množství azurové, purpurové, žluté a černé tonerové barvy, která jsou potřebná k reprodukci dané barvy. Informace o objektu určují použití barevných konverzních tabulek. Například je možné použít jeden typ barevné konverzní tabulky na text, zatímco na fotografie je používán jiný typ barevné konverzní tabulky.

Proč neodpovídá vytištěná barva barvě, kterou vidím na obrazovce počítače?

Barevné konverzní tabulky používané v režimu Automatické korekce barev obecně aproximují barvy standardní počítačové obrazovky. Nicméně, jelikož existují rozdíly v technologiích mezi tiskárnami a obrazovkami, existuje mnoho barev, které mohou být ovlivněny variacemi v obrazovkách a světelnými podmínkami. Doporučení týkající se toho, jak lze použít vzorové barevné stránky z tiskárny k řešení určitých problémů s věrností barev, naleznete v otázce „Jak mohu dosáhnout věrnosti podání určité barvy (například firemního loga)?“

Vytištěná stránka vypadá zabarveně. Mohu upravit barvu?

Někdy může vytištěná stránka vypadat zabarveně do určitého odstínu (například vše vytištěné vypadá příliš červeně). To může být způsobeno vlivy prostředí, typem papíru, světelnými podmínkami nebo uživatelským nastavením. V těchto případech upravte nastavení vyrovnání barev, abyste se přiblížili žádané barvě. Barevné vyvážení dává uživateli možnost jemně upravit množství toneru používaného v každé barevné rovině. Výběrem kladných či záporných hodnot pro azurovou, purpurovou, žlutou či černou (z nabídky Vyvážení barev) jemně zvýší či sníží množství toneru použité pro vybranou barvu. Například pokud má vytištěná strana červený nádech, můžete vylepšit barevné vyvážení snížením purpurové a žluté složky.

Mé barevné průhledné fólie jsou při promítání příliš tmavé. Mohu něco udělat pro vylepšení barev?

Tento problém se nejčastěji vyskytuje při promítání fólií pomocí zpětného projektoru. Abyste dosáhli nejvyšší kvality promítaných barev, doporučujeme použít přenosové projektory. Pokud musí být použit zpětný projektor, můžete fólii zesvětlit nastavením Tmavosti Toneru na hodnotu 1, 2 či 3. Ujistěte se, že tisknete na doporučený typ barevných průhledných fólií.

Co je to ruční korekce barev?

Když je povolena ruční korekce barev, používá tiskárna ke zpracování objektů uživatelem zvolené barevné konverzní tabulky. Nicméně Korekce Barev musí být nastavena na Ruční, jinak nebude použita uživatelsky definovaná konverzní tabulka. Nastavení ruční korekce barev jsou specifická pro každý tištěný objekt (text, grafika či obrázky) a závisí na způsobu, jakým je barva objektu popsána programem (kombinace RGB či CMYK).

Poznámky:

  • Ruční korekce barev nemá smysl, pokud program nespecifikuje barvy pomocí kombinací RGB či CMYK. Také nemá vliv v situacích, kdy program či operační systém počítače ovládá úpravu barev.
  • Barevné konverzní tabulky—použité na každý objekt, když je Korekce Barev nastavena na Auto—generují barvy preferované pro většinu dokumentů.

Pro ruční použití jiné barevné konverzní tabulky:

  1. Z nabídky Kvalita, vyberte Color Correction (Korekce barev), poté vyberte Manual (Ruční).

  2. Z nabídky Kvalita vyberte Manual Color (Ruční barva), poté vyberte příslušnou barevnou konverzní tabulku pro požadovaný typ objektů.

Typ objektu

Barevné konverzní tabulky

Obrázek RGB

Text RGB

Grafika RGB

  • Živé — Produkuje jasnější, nasycenější barvy a může být použita na všechny vstupní barevné formáty.

  • Displej sRGB — Produkuje výstup, který aproximuje barvy zobrazené na počítačové obrazovce. Pro tisk fotografií je optimalizováno použití černého toneru.

  • Displej — Plná čerň — Produkuje výstup, který aproximuje barvy zobrazené na počítačové obrazovce. Použít pouze černý toner pro vytvoření všech stupňů neutrální šedi.

  • sRGB Živé — Zvyšuje sytost barev pro barevnou korekci Displej sRGB. Použití černé je optimalizováno pro tisk obchodní grafiky.

  • Vypnuto — Není použita žádná barevná korekce.

Obrázek CMYK

Text CMYK

Grafika CMYK

  • US CMYK — Použije barevnou korekci pro aproximaci barevného výstupu SWOP (Specifications for Web Offset Publishing).

  • Euro CMYK — Použije barevnou korekci pro aproximovaný EuroScale barevný výstup.

  • Živé CMYK — Zvýší nasycení barev pro nastavení barevné korekce US CMYK.

  • Vypnuto — Není použita žádná barevná korekce.


Jak mohu dosáhnout věrnosti podání určité barvy (například firemního loga)?

V nabídce Kvalita je k dispozici devět typů sad Barevných Vzorků. Ty jsou také dostupné ze stránky Barevné Vzorky ve vestavěném webovém serveru. Výběrem jakékoliv vzorové sady vytisknete několikastránkový dokument sestávající ze stovek barevných čtverců. V závislosti na vybrané tabulce je na každém čtverci zobrazena kombinace CMYK či RGB. Barva každého čtverce je dána průchodem CMYK či RGB kombinace označené na čtverci přes vybranou konverzní tabulku barev.

Při zkoumání sad barevných vzorků můžete vybrat čtverec, jehož barva se nejvíce blíží požadované barvě. Barevná kombinace označená na čtverci potom může být použita k úpravě barvy objektu v programu. Více informací naleznete v tématech nápovědy programu. K použití vybrané barevné konverzní tabulky pro určitý objekt může být nezbytná ruční barevná korekce.

Výběr správné sady barevných vzorků pro řešení konkrétního problému s hledáním odpovídající barvy závisí na použitém nastavení barevné korekce (Auto, Vypnuto, či Ruční), na typu tištěného objektu (text, grafika, či obrázky) a na tom, jakým způsobem je specifikována barva objektu v programu (kombinace RGB či CMYK). Když je barevná korekce tiskárny vypnuta, závisí barva pouze na informacích u tiskové úlohy a není použita žádná barevná konverze.

Poznámka: Stránky se vzorky barev nemají význam, pokud program nespecifikuje barvy pomocí kombinací RGB či CMYK. Kromě toho existují určité situace, ve kterých program či operační systém počítače sám upravuje kombinace RGB či CMYK specifikované v programu prostřednictvím správy barev. Výsledná vytištěná barva nemusí zcela odpovídat barvě ze stránky se vzorky barev.

Co jsou to podrobné vzorky barev a jak se k nim dostanu?

Podrobné vzorky barev jsou přístupné pouze prostřednictvím vestavěného webového serveru síťové tiskárny. Podrobné sady vzorků barev obsahují barevné odstíny (ve formě barevných čtverců), které se podobají uživatelem definované hodnotě RGB či CMYK. Podobnost barev v sadě závisí na hodnotě zadané do pole Krok RGB či CMYK.

Přístup k podrobným vzorkům barev na vestavěném webovém serveru:

  1. Napište IP adresu tiskárny nebo název hostitele do pole adresy internetového prohlížeče.

    Poznámka: Pokud adresu IP tiskárny nebo název hostitele neznáte, můžete provést následující akce:
    • Zobrazit informace o tiskárně na domovské stránce ovládacího panelu tiskárny, a to v části TCP/IP v nabídce Sítě/porty.

    • Vytisknout stránku nastavení sítě nebo stránku nastavení nabídek a vyhledat informace v části TCP/IP.

  2. Klepněte na tlačítko Konfigurace > Ukázka barev > Podrobné možnosti.

  3. Vyberte tabulku konverze barev.

  4. Zadejte číslo barvy RGB či CMYK.

  5. Zadejte přírůstek v rozsahu 1-255.

    Poznámka: Čím bližší je hodnota 1, tím užší bude vypadat rozsah barev vzorků.
  6. Klepněte na položku Tisk.