Løsning af problemer med farvekvaliteten

Ofte stillede spørgsmål (FAQ) om farveudskrivning

Hvad er RGB-farve?

Rødt, grønt og blåt lys kan blandes i varierende mængder og tilsammen danne en lang række naturlige farver. For eksempel kan rød og grøn blandes og danne gul. Fjernsyn og computerskærme danner farver på denne måde. RGB-farve er en måde at beskrive farver på, hvor man angiver den mængde af rødt, grønt eller blåt lys, der kræves for at danne en bestemt farve.

Hvad er CMYK-farve?

Cyan, magenta, gul og sort blæk eller toner kan blandes i varierende mængder og tilsammen danne en lang række naturlige farver. For eksempel kan cyan og gul blandes og danne grøn. Trykpresser, inkjetprintere og farvelaserprintere danner farver på denne måde. CMYK-farve er en måde at beskrive farver på, hvor man angiver den mængde af cyan, magenta, gul og sort, der skal bruges til at danne en bestemt farve.

Hvordan angives farve i et dokument, der skal udskrives?

I programmer angives dokumentfarve normalt ved hjælp af RGB- eller CMYK-farvekombinationer. Derudover kan brugerne ændre farven for hvert enkelt objekt i et dokument. Yderligere oplysninger findes under Hjælp i programmet.

Hvordan ved printeren, hvilken farve den skal udskrive?

Når en bruger udskriver et dokument, sendes oplysninger om typen og farven for hvert objekt til printeren. Farveoplysningerne sendes gennem farvekonverteringstabeller, der oversætter farven til de rette mængder af cyan, magenta, gul og sort toner, der kræves for at danne den ønskede farve. Oplysningerne om objekttypen afgør, hvilke farvekonverteringstabeller der anvendes. Det er f.eks. muligt at anvende én type farvekonverteringstabel til tekst og en anden farvekonverteringstabel til fotos.

Hvorfor svarer den udskrevne farve ikke til den farve, jeg ser på computerskærmen?

De farvekonverteringstabeller, der bruges i tilstanden for automatisk farvekorrektion, ligner normalt farverne på en standardcomputerskærm. Der findes imidlertid teknologiske forskelle mellem printere og skærme, og derfor kan mange farver også være påvirket af specifikke skærmvariationer og lysforhold. Anvisninger om brug af farveprøvesiderne for printeren til løsning af bestemte problemer med farvematchning finder du under spørgsmålet: "Hvordan kan jeg matche en bestemt farve (f.eks. en farve i et firmalogo)?"

Den udskrevne side virker tonet. Kan jeg justere farven?

Nogle gange kan en udskrevet side virke tonet (det udskrevne lader f.eks.til at være rødt). Dette kan skyldes omgivelserne, papirtypen, lysforhold eller brugerens opfattelse. I disse tilfælde kan indstillingen Farvebalance bruges til at skifte til den ønskede farve. Farvebalance giver brugeren mulighed for at foretage nøje justeringer af den mængde toner, der bruges til hvert enkelt farveniveau. Hvis du vælger positive eller negative værdier for cyan, magenta, gul og sort (i menuen Farvebalance), øges eller mindskes den mængde toner, der bruges til den valgte farve. Hvis en udskrevet side f.eks. har en rød tonefarve, kan farvebalancen potentielt forbedres ved at øge mængden af både magenta og gul toner.

Mine farvetransparenter virker mørke ved fremvisning. Er der noget, jeg kan gøre for at forbedre farven?

Dette problem opstår oftest, når transparenter fremvises ved hjælp af reflektionsoverheadprojektorer. Det anbefales at bruge transmissionsoverheadprojektorer for at opnå den bedste farvekvalitet ved fremvisning. Hvis du skal bruge en refleksionsprojektor, kan du gøre transparenten lysere ved at justere indstillingerne for Tonersværtningsgrad til 1, 2 eller 3. Sørg for at udskrive på den anbefalede type farvetransparenter.

Hvad er manuel farvekorrektion?

Når manuel farvekorrektion er aktiveret, anvender printeren brugervalgte farvekonverteringstabeller til at behandle objekterne. Farvekorrektion skal imidlertid være indstillet til manuel, ellers implementeres den brugerdefinerede farvekonvertering ikke. Manuel farvekorrektion er specifik til den objekttype, der skal udskrives (tekst, grafik eller billeder), og hvordan objektfarven angives i programmet (RGB eller CMYK kombinationer).

Bemærkninger:

  • Indstillingen Manuel farvekorrektion kan ikke bruges, hvis programmet ikke angiver farver med RGB- eller CMYK-kombinationer. Den gælder heller ikke, når farvejusteringen styres af programmet eller computerens operativsystem.
  • De farvekonverteringstabeller, der anvendes på hvert objekt, når standardindstillingen for automatisk farvekorrektion benyttes, genererer den ønskede farve for de fleste dokumenter.

Sådan anvendes en anden farvekonverteringstabel manuelt:

  1. I menuen Kvalitet skal du vælge Farvekorrektion og derefter vælge Manuel.

  2. I menuen Kvalitet skal du vælge Manuel farve og derefter vælge en egnet farvekonvertingstabel til den påvirkede objekttype.

Objekttype

Farvekonvertingstabeller

RGB billede

RGB &Tekst

RGB &Grafik

  • Levende—Fremstiller mere klare og mættede farver og kan anvendes til alle indgående farveformater.

  • sRGB-skærm—Fremstiller output, som ligner de farver, der vises på en computerskærm. Sort tonerbrug optimeres til udskrivning af fotografier.

  • Vis—Sand sort—Fremstiller output, som ligner de farver, der vises på en computerskærm. Bruger kun sort toner til at oprette neutrale grå farver.

  • sRGB-Levende—Øger farvemætningen for farvekorrektion af typen sRGB-skærm. Sort brug optimeres til udskrivning af forretningsgrafik.

  • Slået fra—Der implementeres ingen farvekorrektion.

CMYK billede

CMYK tekst

CMYK grafik

  • US CMYK—Anvender farvekorrektion, der ligner SWOP-farveoutput (Specifications for Web Offset Publishing).

  • Euro CMYK—Anvender farvekorrektion, der ligner EuroScale-farveoutput.

  • Levende CMYK—Øger farvemætningen for US CMYK-farvekorrektionsindstillingen.

  • Slået fra—Der implementeres ingen farvekorrektion.


Hvordan kan jeg matche en bestemt farve (f.eks. en farve i et firmalogo)?

I printermenuen Kvalitet findes ni forskellige farveeksempler. De findes også på siden Farveeksempler i Embedded Web Server. Ved valg af et eksempelsæt genereres der en flersidet udskrift, der består af hundredvis af farvede felter. Der findes en CMYK-kombination eller en RGB-kombination i hvert felt, afhængigt af den valgte tabel. Farven i hvert felt er opnået ved at sende den CMYK- eller RGB-kombination, der er angivet i feltet, gennem den valgte farvekonverteringstabel.

Ved at undersøge siderne med farveeksempler kan en bruger identificere feltet med den farve, der er tættest på den ønskede farve. Den farvekombination, der er angivet i feltet, kan derefter bruges til ændring af farven på objektet i et program. Yderligere oplysninger findes under Hjælp i programmet. Du skal muligvis anvende Manuel farvekorrektion for at kunne bruge den valgte farvekonverteringstabel til det pågældende objekt.

Valget af de sider under Farveeksempler, du vil bruge til et bestemt farvematchningsproblem, afhænger af den anvendte indstilling for Farvekorrektion (Auto, Deaktiveret eller Manuel), typen på det objekt, der skal udskrives (tekst, grafik eller billeder), og hvordan objektets farve angives i programmet (RGB- eller CMYK-kombinationer). Når printerens indstilling for Farvekorrektion angives til Deaktiveret, baseres farven på udskriftsjobbets oplysninger. Der implementeres ingen farvekonvertering.

Bemærk! Siderne under Farveeksempler kan ikke bruges, hvis programmet ikke angiver farver med RGB- eller CMYK-kombinationer. Derudover er der en række situationer, hvor programmet eller computerens operativsystem justerer de RGB- eller CMYK-kombinationer, der er angivet i programmet via farvestyring. Den udskrevne farve svarer måske ikke helt til siderne under Farveeksempler.

Hvad er detaljerede farveeksempler, og hvordan får jeg adgang til dem?

Detaljerede farveeksempler findes kun på Embedded Web Server på en netværksprinter. Et sæt med detaljerede farveeksempler indeholder en række nuancer (vises som farvede felter), der ligner en brugerdefineret RGB- eller CMYK-værdi. Farvernes lighed i sættet afhænger af den værdi, der er angivet i feltet RGB- eller CMYK-stigning.

Sådan fås der adgang til et sæt med detaljerede farveeksempler på Embedded Web Server:

  1. Skriv printerens IP-adresse eller værtsnavn i webbrowserens adressefelt.

    Bemærk! Hvis du ikke kender din printers IP-adresse, kan du:
    • Se IP-adressen på printerens kontrolpanel i sektionen TCP/IP i menuen Netværk/porte.

    • Udskriv en netværksopsætningsside eller menuindstillingsside, og find oplysninger i TCP/IP-afsnittet.

  2. Klik på Konfiguration > Farveprøver > Detaljerede indstillinger.

  3. Vælg en farveomregningstabel.

  4. Indtast RGB- eller CMYK-farvenummeret.

  5. Indtast en trinvis stigende værdi mellem 1–255.

    Bemærk! Jo tættere værdien er på 1, desto mere indsnævret vises farveeksempelintervallet.
  6. Klik på Udskriv.