Οδηγίες για το χαρτί

Χαρακτηριστικά χαρτιού

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά επηρεάζουν την ποιότητα και την αξιοπιστία του χαρτιού. Όταν αξιολογείτε νέο χαρτί, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά.

Βάρος

Ο εκτυπωτής μπορεί να τροφοδοτεί αυτόματα χαρτί βάρους από 60 έως 220 g/m2 (16 έως 58 lb για χαρτί υψηλής ποιότητας τύπου bond) με μεγάλα "νερά". Το χαρτί που είναι ελαφρύτερο από 60 g/m2 (16 lb) μπορεί να μην είναι τόσο άκαμπτο ώστε να γίνεται σωστή τροφοδοσία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εμπλοκές. Για καλύτερη απόδοση, χρησιμοποιήστε χαρτί 75 g/m2 (20 lb bond) με μεγάλα "νερά". Για χαρτί μικρότερο από 182 x 257 χιλ. (7,2 x 10,1 ίν.), συνιστάται χαρτί 90 g/m2 (24 lb) ή βαρύτερο.

Σημείωση: Η εκτύπωση διπλής όψης υποστηρίζεται μόνο για χαρτί βάρους 63 g/m2–170 g/m2 (17 lb–45 lb για χαρτί υψηλής ποιότητας τύπου bond).

Κύρτωμα

Το κύρτωμα είναι η τάση του χαρτιού να κυρτώνει στις άκρες. Το υπερβολικό κύρτωμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδότηση του χαρτιού. Η κύρτωση μπορεί να εμφανιστεί αφού το χαρτί περάσει από τον εκτυπωτή, όπου εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η αποθήκευση του χαρτιού εκτός συσκευασίας, σε θερμό, υγρό ή ξηρό μέρος, ακόμα και στις θήκες, μπορεί να προκαλέσει κύρτωμα πριν από την εκτύπωση και συνεπώς προβλήματα με την τροφοδότηση.

Λειότητα

Η λειότητα του χαρτιού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα εκτύπωσης. Αν το χαρτί είναι πολύ τραχύ, το τόνερ δεν κολλάει πάνω του όπως θα έπρεπε. Αν το χαρτί είναι πολύ λείο, μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα στην τροφοδότηση ή στην ποιότητα εκτύπωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα χαρτί μεταξύ 100 και 300 βαθμών κατά Sheffield. Ωστόσο η λειότητα του χαρτιού μεταξύ 150 και 200 βαθμών κατά Sheffield παράγει την καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης.

Περιεχόμενο υγρασίας

Η ποσότητα υγρασίας στο χαρτί επηρεάζει τόσο την ποιότητα εκτύπωσης, όσο και τη δυνατότητα του εκτυπωτή να τροφοδοτεί το χαρτί σωστά. Αφήστε το χαρτί στην αρχική συσκευασία, μέχρι να το χρειαστείτε. Έτσι περιορίζεται η έκθεση του χαρτιού σε μεταβολές της υγρασίας, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την απόδοση.

Εγκλιματίστε το χαρτί πριν από την εκτύπωση, αποθηκεύοντάς το στην αρχική συσκευασία, στο ίδιο περιβάλλον με τον εκτυπωτή, για 24 έως 48 ώρες πριν από την εκτύπωση. Επεκτείνετε αυτό το διάστημα για μερικές ημέρες, αν το περιβάλλον αποθήκευσης ή μεταφοράς διαφέρει κατά πολύ από το περιβάλλον του εκτυπωτή. Το χοντρό χαρτί μπορεί να χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι να επανέλθει στην επιθυμητή κατάσταση.

Κατεύθυνση ινών

Τα "νερά" είναι η ευθυγράμμιση των ινών του χαρτιού σε ένα φύλλο χαρτιού. Τα "νερά" είναι μακριά, κατά μήκος του χαρτιού, ή κοντά, κατά πλάτος του χαρτιού.

Για χαρτί βάρους 60 έως 135 g/m2 (16 έως 36 lb για χαρτί υψηλής ποιότητας τύπου bond), συνιστάται χαρτί με μεγάλα "νερά". Για χαρτιά με μεγαλύτερο βάρος από 135 g/m2, συνιστάται χαρτί με μικρά "νερά".

Περιεχόμενο ινών

Τα περισσότερα ξηρογραφικά χαρτιά υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται από 100% χημικά κατεργασμένο χαρτοπολτό. Αυτό το περιεχόμενο εξασφαλίζει υψηλό βαθμό σταθερότητας για το χαρτί, με λιγότερα προβλήματα τροφοδότησης και καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης. Το χαρτί που περιέχει ίνες, όπως βαμβάκι, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το χειρισμό του χαρτιού.

Μη αποδεκτό χαρτί

Οι παρακάτω τύποι χαρτιού δεν συνιστώνται για χρήση με τον εκτυπωτή:

Επιλογή χαρτιού

Η χρήση του κατάλληλου χαρτιού εμποδίζει τις εμπλοκές και εξασφαλίζει εκτύπωση χωρίς προβλήματα.

Για να αποφύγετε τις εμπλοκές χαρτιού και την χαμηλή ποιότητα εκτύπωσης:

Επιλογή προ-εκτυπωμένων φορμών και επιστολόχαρτων

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες, όταν επιλέγετε προ-εκτυπωμένες φόρμες και επιστολόχαρτα:

Χρησιμοποιήστε χαρτιά εκτυπωμένα με μελάνια ανθεκτικά στη θερμότητα σχεδιασμένα για χρήση σε ξηρογραφικά αντιγραφικά μηχανήματα. Το μελάνι πρέπει να μπορεί να αντέχει σε θερμοκρασίες έως 190°C (374°F) χωρίς να τήκεται ή να απελευθερώνει επικίνδυνες ουσίες. Χρησιμοποιήστε μελάνια που δεν επηρεάζονται από την ρητίνη στο τόνερ. Τα μελάνια που έχουν στερεοποιηθεί μέσω οξείδωσης ή βασίζονται σε λάδι, σε γενικές γραμμές πληρούν αυτές τις απαιτήσεις. Τα υδατοδιαλυτά μελάνια μπορεί να μην τις πληρούν. Εάν δεν είστε βέβαιοι, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή του χαρτιού.

Τα προ-εκτυπωμένα χαρτιά, όπως τα επιστολόχαρτα, πρέπει να αντέχουν σε θερμοκρασίες έως 190°C (374°F) χωρίς να τήκονται ή να απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες.

Χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού και άλλων τύπων χαρτιού γραφείου

Ως εταιρεία που σέβεται το περιβάλλον, η Lexmark υποστηρίζει τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού που παράγεται ειδικά για εκτυπωτές laser (ηλεκτροφωτογραφικούς).

Παρότι δεν μπορεί να γίνει κάποια γενική δήλωση ότι όλα τα ανακυκλωμένα χαρτιά τροφοδοτούνται σωστά, η Lexmark διενεργεί τακτικά δοκιμές στα χαρτιά που αντιπροσωπεύουν τα μεγέθη ανακυκλωμένων χαρτιών που είναι διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά. Αυτές οι επιστημονικές δοκιμές γίνονται με αυστηρότητα και μεθοδικότητα. Λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες μεμονωμένα και συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

Τα ανακυκλωμένα χαρτιά είναι καλύτερα από ποτέ. Ωστόσο, η ποσότητα ανακυκλωμένου περιεχομένου σε ένα χαρτί επηρεάζει το βαθμό ελέγχου σε ξένες ύλες. Και παρότι τα ανακυκλωμένα χαρτιά αποτελούν καλή επιλογή για την εκτύπωση με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο, δεν είναι τέλεια. Η ενέργεια που απαιτείται για την αφαίρεση του μελανιού και την αντιμετώπιση των πρόσθετων όπως το χρώμα και η "κόλλα" συχνά προξενεί περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι η κανονική παραγωγή χαρτιού. Ωστόσο, η χρήση ανακυκλωμένων χαρτιών επιτρέπει γενικότερα την καλύτερη διαχείριση των πόρων.

Η Lexmark ενδιαφέρεται για την υπεύθυνη χρήση του χαρτιού γενικά με βάση την εκτίμηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων της. Για την καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου των εκτυπωτών στο περιβάλλον, διενεργήθηκαν με εντολή της εταιρείας ορισμένες αξιολογήσεις κύκλου ζωής και το συμπέρασμα ήταν ότι το χαρτί αποτελεί τον κύριο παράγοντα που συμβάλλει στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (έως και 80%) στη συνολική διάρκεια ζωής μιας συσκευής (από τη σχεδίαση έως το τέλος της διάρκειας ζωής). Αυτό οφείλεται στις διαδικασίες κατασκευής χαρτιού, οι οποίες απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Ως εκ τούτου, η Lexmark προσπαθεί να ενημερώσει τους πελάτες και τους συνεργάτες της για την ανάγκη μείωσης του αντίκτυπου του χαρτιού. Η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού είναι ένας τρόπος. Ένας άλλος τρόπος είναι η εξάλειψη της υπερβολικής και της μη απαραίτητης κατανάλωσης χαρτιού. Η Lexmark διαθέτει τα εφόδια για να βοηθήσει τους πελάτες της να ελαχιστοποιήσουν την σπατάλη κατά την εκτύπωση και την αντιγραφή. Επιπλέον, η εταιρεία ενθαρρύνει την αγορά χαρτιού από προμηθευτές που έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους σε βιώσιμες δασοκομικές πρακτικές.

Η Lexmark δεν υποστηρίζει συγκεκριμένους προμηθευτές παρότι τηρείται μια λίστα προϊόντων μετατροπέων για ειδικές εφαρμογές. Ωστόσο, με τις παρακάτω οδηγίες επιλογής χαρτιού μπορείτε να μετριάσετε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της εκτύπωσης:

  1. Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση χαρτιού.

  2. Να είστε επιλεκτικοί όσον αφορά την προέλευση της ίνας του ξύλου. Αγοράστε από προμηθευτές που διαθέτουν πιστοποίηση από φορείς όπως το Συμβούλιο προστασίας των Δασών (Forestry Stewardship Council, FSC) ή το Πρόγραμμα για την Υποστήριξη της Πιστοποίησης των Δασών (Program for the Endorsement of Forest Certification, PEFC). Αυτές οι πιστοποιήσεις εγγυώνται ότι ο κατασκευαστής χαρτιού χρησιμοποιεί χαρτοπολτό από δασοκομικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές διαχείρισης και αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων.

  3. Επιλέξτε το καταλληλότερο χαρτί για τις ανάγκες της εκτύπωσης: κανονικό πιστοποιημένο χαρτί 75 ή 80 g/m2, χαρτί με χαμηλό βάρος ή ανακυκλωμένο χαρτί.

Μη αποδεκτά παραδείγματα χαρτιού

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι οι παρακάτω τύποι χαρτιού είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται με εκτυπωτές laser:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Lexmark, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.lexmark.com. Γενικότερες πληροφορίες σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο Περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Αποθήκευση χαρτιού

Χρησιμοποιήστε αυτές τις οδηγίες αποθήκευσης χαρτιού για να αποφύγετε τις εμπλοκές και την ανομοιόμορφη ποιότητα εκτύπωσης: