Επίλυση προβλημάτων ποιότητας έγχρωμης εκτύπωσης

Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τις έγχρωμες εκτυπώσεις

Τι είναι το χρώμα RGB;

Το κόκκινο, το πράσινο και το ανοιχτό μπλε είναι δυνατό να αναμιχθούν σε διάφορες ποσότητες για να παράγουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων που παρατηρούνται στη φύση. Για παράδειγμα, το κόκκινο και το πράσινο είναι δυνατό να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν το κίτρινο. Οι τηλεοράσεις και οι οθόνες υπολογιστών δημιουργούν χρώματα με αυτόν τον τρόπο. Το χρώμα RGB είναι μια μέθοδος περιγραφής χρωμάτων υποδεικνύοντας την ποσότητα κόκκινου, πράσινου ή μπλε που απαιτείται για την παραγωγή ενός συγκεκριμένου χρώματος.

Τι είναι το χρώμα CMYK;

Τα μελάνια ή τόνερ κυανού, ματζέντα, κίτρινου και μαύρου χρώματος είναι δυνατό να εκτυπωθούν σε διαφορετικές αναλογίες ώστε να παράγουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων που παρατηρούνται στη φύση. Για παράδειγμα, το κυανό και το κίτρινο είναι δυνατό να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν το πράσινο. Τα πιεστήρια τυπογραφίας, οι εκτυπωτές inkjet και οι έγχρωμοι εκτυπωτές laser δημιουργούν χρώματα με αυτόν τον τρόπο. Το χρώμα CMYK είναι μια μέθοδος περιγραφής χρωμάτων που υποδεικνύει τις ποσότητες κυανού, ματζέντα, κίτρινου και μαύρου χρώματος που απαιτούνται για την αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου χρώματος.

Με ποιον τρόπο καθορίζεται το χρώμα σε ένα έγγραφο προς εκτύπωση;

Τα προγράμματα λογισμικού συνήθως καθορίζουν το χρώμα εγγράφου χρησιμοποιώντας συνδυασμούς χρωμάτων RGB ή CMYK. Επιπλέον, επιτρέπουν στους χρήστες να τροποποιήσουν το χρώμα του κάθε αντικειμένου σε ένα έγγραφο. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα θέματα Βοήθειας του λογισμικού.

Με ποιον τρόπο γνωρίζει ο εκτυπωτής το χρώμα με το οποίο θα εκτυπώσει;

Όταν ένας χρήστης εκτυπώνει ένα έγγραφο, οι πληροφορίες που περιγράφουν τον τύπο και το χρώμα του κάθε αντικειμένου αποστέλλονται στον εκτυπωτή. Οι πληροφορίες χρώματος μεταφέρονται μέσω πινάκων μετατροπής χρώματος οι οποίοι μεταφράζουν το χρώμα στις κατάλληλες ποσότητες κυανού, ματζέντα, κίτρινου και μαύρου τόνερ που απαιτούνται για την παραγωγή του επιθυμητού χρώματος. Οι πληροφορίες των αντικειμένων καθορίζουν την εφαρμογή των πινάκων μετατροπής χρώματος. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η εφαρμογή ενός τύπου πίνακα μετατροπής χρώματος σε κείμενο κατά την εφαρμογή διαφορετικού πίνακα μετατροπής χρώματος σε φωτογραφίες.

Γιατί το εκτυπωμένο χρώμα δεν ταιριάζει με το χρώμα που βλέπω στην οθόνη του υπολογιστή;

Οι πίνακες μετατροπής χρώματος που χρησιμοποιούνται στη λειτουργία Αυτόματης διόρθωσης χρωμάτων γενικά αποδίδουν κατά προσέγγιση τα χρώματα μιας τυπικής οθόνης υπολογιστή. Ωστόσο, λόγω διαφορών στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στους εκτυπωτές και τις οθόνες, υπάρχουν πολλά χρώματα τα οποία μπορούν επίσης να επηρεαστούν από αυτές τις διαφορές στις οθόνες και από τις συνθήκες φωτισμού. Για προτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι σελίδες δείγματος χρωμάτων εκτυπωτή μπορεί να είναι χρήσιμες για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων αντιστοίχησης χρωμάτων, δείτε την ερώτηση, "Με ποιο τρόπο μπορώ να αντιστοιχίσω ένα συγκεκριμένο χρώμα (όπως ένα εταιρικό λογότυπο);"

Η εκτυπωμένη σελίδα εμφανίζεται με απόχρωση. Μπορώ να προσαρμόσω το χρώμα;

Μερικές φορές μια εκτυπωμένη σελίδα μπορεί να εμφανίζει απόχρωση (για παράδειγμα, κάθε τι που έχει εκτυπωθεί έχει υπερβολική ποσότητα κόκκινου χρώματος). Αυτό είναι δυνατό να προκαλείται από περιβαλλοντικές συνθήκες, τον τύπο του χαρτιού, τις συνθήκες φωτισμού ή τις προτιμήσεις του χρήστη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προσαρμόστε τη ρύθμιση Ισορροπία χρώματος για να δημιουργήσετε ένα χρώμα που αντιστοιχεί περισσότερο στην προτίμησή σας. Η Ισορροπία χρώματος παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα εφαρμογής μικροπροσαρμογών στην ποσότητα του τόνερ που χρησιμοποιείται σε κάθε χρωματικό επίπεδο. Η επιλογή θετικών ή αρνητικών τιμών κυανού, ματζέντα, κίτρινου και μαύρου χρώματος (από το μενού Ισορροπία χρώματος) θα αυξήσει ή θα μειώσει ελαφρώς την ποσότητα του τόνερ που χρησιμοποιείται για το επιλεγμένο χρώμα. Για παράδειγμα, εάν μια εκτυπωμένη σελίδα έχει κόκκινη απόχρωση, τότε η μείωση τόσο του ματζέντα όσο και του κίτρινου θα μπορούσε πιθανά να βελτιώσει την ισορροπία των χρωμάτων.

Οι έγχρωμες διαφάνειές μου φαίνονται σκούρες όταν προβάλλονται. Μπορώ να κάνω κάτι για να βελτιώσω το χρώμα;

Αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται συνήθως κατά την προβολή διαφανειών με ανακλαστικά επιδιασκόπια. Για να έχετε τη βέλτιστη ποιότητα έγχρωμης προβολής, προτείνονται τα μεταδόσιμα επιδιασκόπια. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ανακλαστικό επιδιασκόπιο, τότε η προσαρμογή της ρύθμισης Φωτεινότητα τόνερ στη ρύθμιση 1, 2 ή 3 θα αυξήσει τη φωτεινότητα της διαφάνειας. Θα πρέπει να πραγματοποιείτε τις εκτυπώσεις στον προτεινόμενο τύπο έγχρωμων διαφανειών.

Τι είναι η μη αυτόματη διόρθωση χρωμάτων;

Όταν είναι ενεργοποιημένη η μη αυτόματη διόρθωση χρωμάτων, ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί πίνακες μετατροπής χρώματος που έχουν επιλεγεί από το χρήστη για την επεξεργασία αντικειμένων. Ωστόσο, η Διόρθωση χρώματος πρέπει να έχει ρυθμιστεί σε Μη αυτόματη. Διαφορετικά δεν θα εφαρμοστεί μετατροπή χρωμάτων που έχει οριστεί από τον χρήστη. Οι ρυθμίσεις μη αυτόματης διόρθωσης χρώματος είναι συγκεκριμένες για τον τύπο αντικειμένου που εκτυπώνεται (κείμενο, γραφικά ή εικόνες) και εξαρτώνται από τον τρόπο καθορισμού του χρώματος του αντικειμένου στο λογισμικό (συνδυασμοί RGB ή CMYK).

Σημειώσεις:

  • Η μη αυτόματη διόρθωση χρώματος δεν είναι χρήσιμη εάν το λογισμικό δεν καθορίζει χρώματα με συνδυασμούς RGB ή CMYK. Επίσης δεν είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπου το λογισμικό ή το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή ελέγχουν την προσαρμογή των χρωμάτων.
  • Οι πίνακες μετατροπής χρώματος, που εφαρμόζονται σε κάθε αντικείμενο, όταν η Διόρθωση χρώματος έχει οριστεί σε Αυτόματη, δημιουργούν τα προτιμώμενα χρώματα για την πλειοψηφία των εγγράφων.

Για μη αυτόματη εφαρμογή διαφορετικού πίνακα μετατροπής χρώματος:

  1. Στο μενού Ποιότητα, επιλέξτε Color Correction (Διόρθωση χρώματος) και στη συνέχεια επιλέξτε Manual (Μη αυτόματη).

  2. Στο μενού Ποιότητα, επιλέξτε Manual Color (Μη αυτόματο χρώμα) και στη συνέχεια επιλέξτε τον κατάλληλο πίνακα μετατροπής χρώματος για τον τύπο αντικειμένου που προορίζεται.

Μενού Μη αυτόματο χρώμα

Τύπος αντικειμένου

Πίνακες μετατροπής χρώματος

Εικόνα RGB

Κείμενο RGB

Γραφικά RGB

  • Ζωντανό-Παράγει φωτεινότερα, περισσότερο κορεσμένα χρώματα και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις εισερχόμενες μορφές χρωμάτων.

  • Οθόνη sRGB-Παράγει αντίγραφα που προσεγγίζουν τα χρώματα τα οποία εμφανίζονται σε μια οθόνη υπολογιστή. Η χρήση του μαύρου τόνερ βελτιστοποιείται για την εκτύπωση φωτογραφιών.

  • Οθόνη-Πλήρως μαύρο-Παράγει αντίγραφα που προσεγγίζουν τα χρώματα τα οποία εμφανίζονται σε μια οθόνη υπολογιστή. Χρησιμοποιεί μόνο μαύρο τόνερ για να δημιουργήσει όλες τις αποχρώσεις του ουδέτερου γκρι.

  • Ζωντανό sRGB-Παράγει έναν αυξημένο κορεσμό χρωμάτων για τη διόρθωση χρωμάτων Οθόνη sRGB. Η χρήση του μαύρου βελτιστοποιείται για την εκτύπωση εταιρικών γραφικών.

  • Απενεργοποίηση-Δεν εφαρμόζεται διόρθωση χρώματος.

Εικόνα CMYK

Κείμενο CMYK

Γραφικά CMYK

  • US CMYK-Εφαρμόζει διόρθωση χρώματος για να προσεγγίσει τα αντίγραφα χρωμάτων SWOP (Προδιαγραφές για εκδόσεις όφσετ Web).

  • Euro CMYK-Εφαρμόζει διόρθωση χρώματος για προσέγγιση με τα χρωματικά αντίγραφα EuroScale.

  • Ζωντανό CMYK-Αυξάνει τον κορεσμό των χρωμάτων της ρύθμισης διόρθωσης χρώματος US CMYK.

  • Απενεργοποίηση-Δεν εφαρμόζεται διόρθωση χρώματος.


Με ποιο τρόπο μπορώ να αντιστοιχίσω ένα συγκεκριμένο χρώμα (όπως ένα εταιρικό λογότυπο);

Από το μενού Ποιότητα του εκτυπωτή έχετε στη διάθεσή σας εννέα τύπους συνόλων Δειγμάτων χρώματος. Αυτά διατίθενται και από τη σελίδα Δειγμάτων χρώματος του Embedded Web Server. Με την επιλογή οποιουδήποτε συνόλου δειγμάτων δημιουργείται μια εκτύπωση πολλών σελίδων που αποτελείται από εκατοντάδες έγχρωμα πλαίσια. Σε κάθε πλαίσιο υπάρχει είτε συνδυασμός CMYK είτε συνδυασμός RGB, ανάλογα με τον πίνακα που έχει επιλεγεί. Το χρώμα που παρατηρείται σε κάθε πλαίσιο προκύπτει από το πέρασμα του συνδυασμού CMYK ή RGB που έχει επισημανθεί στο πλαίσιο μέσω του επιλεγμένου πίνακα μετατροπής χρωμάτων.

Εξετάζοντας τα σύνολα Δειγμάτων χρώματος ένας χρήστης μπορεί να προσδιορίσει το πλαίσιο το χρώμα του οποίου ταιριάζει καλύτερα με το επιθυμητό χρώμα. Ο χρωματικός συνδυασμός που έχει επισημανθεί στο πλαίσιο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση του χρώματος του αντικειμένου σε ένα πρόγραμμα λογισμικού. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα θέματα Βοήθειας του λογισμικού. Η μη αυτόματη διόρθωση χρώματος μπορεί να είναι απαραίτητη για τη χρήση του επιλεγμένου πίνακα μετατροπής χρώματος για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η επιλογή του Δείγματος χρώματος που θα χρησιμοποιηθεί για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα αντιστοίχησης χρωμάτων εξαρτάται από τη ρύθμιση Διόρθωσης χρώματος που χρησιμοποιείται (Αυτόματη, Απενεργοποιημένη ή Μη αυτόματη), τον τύπο του αντικειμένου που εκτυπώνεται (κείμενο, γραφικά ή εικόνες) και τον τρόπο καθορισμού του χρώματος του αντικειμένου στο πρόγραμμα λογισμικού (συνδυασμοί RGB ή CMYK). Όταν η ρύθμιση Διόρθωσης χρώματος στον εκτυπωτή έχει οριστεί σε Απενεργοποιημένη, το χρώμα βασίζεται στις πληροφορίες της εργασίας εκτύπωσης και δεν εφαρμόζεται μετατροπή χρωμάτων.

Σημείωση: Οι σελίδες Δειγμάτων χρώματος δεν είναι χρήσιμες εάν το λογισμικό δεν καθορίζει χρώματα με συνδυασμούς RGB ή CMYK. Επιπλέον, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις το λογισμικό ή το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή προσαρμόζει τους συνδυασμούς RGB ή CMYK που καθορίζονται στο πρόγραμμα μέσω της διαχείρισης χρωμάτων. Το εκτυπωμένο χρώμα που προκύπτει μπορεί να μην αποτελεί μια ακριβή αντιστοίχηση των σελίδων Δειγμάτων χρώματος.

Τι είναι τα λεπτομερή Δείγματα χρώματος και με ποιον τρόπο αποκτώ πρόσβαση σε αυτά;

Τα σύνολα Λεπτομερών δειγμάτων χρώματος διατίθενται μόνο μέσω του Embedded Web Server ενός εκτυπωτή δικτύου. Ένα λεπτομερές σύνολο Δειγμάτων χρώματος περιέχει ένα εύρος σκιών (εμφανίζονται ως έγχρωμα πλαίσια) παρόμοιων με μια τιμή RGB ή CMYK που ορίζεται από το χρήστη. Η ομοιότητα των χρωμάτων στο σύνολο εξαρτάται από την τιμή που έχει καταχωρηθεί στο πλαίσιο Προσαύξησης RGB ή CMYK.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα σύνολο λεπτομερών Δειγμάτων χρώματος από τον Embedded Web Server:

  1. Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP ή το όνομα υπολογιστή δικτύου του εκτυπωτή στο πεδίο διεύθυνσης του προγράμματος περιήγησης ιστού που χρησιμοποιείτε.

    Σημείωση: Εάν δεν γνωρίζετε τη διεύθυνση IP ή το όνομα υπολογιστή δικτύου του εκτυπωτή, τότε μπορείτε να:
    • Προβάλετε τις πληροφορίες στην αρχική οθόνη του πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή στην ενότητα TCP/IP του μενού Networks/Ports (Δίκτυο/Θύρες).

    • Εκτυπώσετε μια σελίδα ρύθμισης δικτύου ή μια σελίδα ρυθμίσεων μενού και να εντοπίσετε τις πληροφορίες στην ενότητα TCP/IP.

  2. Κάντε κλικ στις επιλογές Configuration (Διαμόρφωση) > Color Samples (Δείγματα χρώματος) > Detailed Options (Λεπτομερείς επιλογές).

  3. Επιλέξτε έναν πίνακα μετατροπής χρώματος.

  4. Καταχωρίστε τον αριθμό χρώματος RGB ή CMYK.

  5. Καταχωρίστε μια τιμή προσαύξησης από το 1-255.

    Σημείωση: Όσο πιο κοντά στο 1 είναι η τιμή, τόσο πιο περιορισμένο θα είναι και το εύρος δείγματος χρώματος που θα εμφανιστεί.
  6. Κάντε κλικ στην επιλογή Print.