Rezolvarea problemelor legate de calitatea culorilor

întrebări frecvente despre tipărirea color

Ce este culoarea RGB?

Luminile roşie, verde şi albastră pot fi combinate în diverse proporţii pentru a crea o gamă largă de culori pe care le putem observa în natură. De exemplu, roşul şi verdele pot fi combinate pentru a crea culoarea galbenă. Televizoarele şi monitoarele calculatoarelor creează culorile în acest mod. Culoarea RGB este o modalitate de descriere a culorilor prin cantitatea de roşu, verde sau albastru necesară pentru a produce o anumită culoare.

Ce este culoarea CMYK?

Cernelurile sau tonerele cyan, magenta, galbene şi negre pot fi tipărite în diverse cantităţi, pentru a produce o gamă largă de culori observate în natură. De exemplu, cyan şi galben pot fi combinate pentru a crea verdele. Maşinile de tipărit, imprimantele cu jet de cerneală şi imprimantele laser color creează culorile în acest mod. Culoarea CMYK este o modalitate de descriere a culorilor cyan, magenta, galben şi negru necesare pentru reproducerea unei anumite culori.

Cum sunt specificate culorile într-un document care trebuie tipărit?

Programele software specifică, de regulă, culorile utilizate într-un document folosind combinaţii RGB sau CMYK. În plus, acestea permit utilizatorilor să modifice culoarea fiecărui obiect dintr-un document. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi subiectele secţiunii de asistenţă din programul software.

Cum ştie imprimanta ce culori trebuie tipărite?

Când un utilizator tipăreşte un document, imprimanta primeşte informaţii care descriu tipul şi coloarea fiecărui obiect. Informaţiile despre culori sunt transmise prin intermediul tabelelor pentru conversia culorilor, care interpretează culoarea sub forma cantităţilor de toner cian, magenta, galben şi negru necesare pentru crearea culorii dorite. Informaţiile despre obiect determină aplicarea tabelelor pentru conversia culorilor. De exemplu, este posibilă aplicarea unui anumit tip de tabel pentru conversia culorilor pentru text şi a altui tabel pentru conversia culorilor pentru fotografii.

De ce culorile tipărite nu corespund culorilor pe care le văd pe ecranul calculatorului?

Tabelele pentru conversia culorilor folosite în modul de corecţie automată a culorilor aproximează de regulă culorile folosite pe un monitor de calculator standard. Totuşi, din cauza diferenţelor tehnologice dintre imprimante şi monitoare, există multe culori care pot fi, de asemenea, afectate în funcţie de monitor şi de condiţiile de iluminare. Pentru recomandări privind modul în care paginile cu mostre de culori scoase de imprimantă vă pot ajuta la rezolvarea anumitor probleme de corespondenţă între culori, consultaţi întrebarea, “Cum pot corela o anumită culoare (cum ar fi sigla unei companii)?”

Pagina tipărită are o anumită tentă. Pot regla culorile?

Uneori o pagină tipărită poate apărea cu o anumită tentă (de exemplu, tot ce este tipărit pare să fie prea roşu). Aceasta poate fi din cauza condiţiilor de mediu, a tipului de hârtie, a condiţiilor de iluminare sau a preferinţelor utilizatorului. În aceste cazuri, reglaţi setarea Color Balance (Balans culori) pentru a crea o culoare preferată. Balansul culorilor permite utilizatorului să efectueze reglaje fine ale cantităţii de toner utilizată în fiecare panou de culori. Selectarea unor valori pozitive sau negative pentru cian, magenta, galben şi negru (din meniul Color Balance (Balans culori)), va mări sau micşora într-o mică măsură cantitatea de toner folosită pentru culoarea selectată. De exemplu, dacă o pagină tipărită are o tentă roşie, micşorarea cantităţilor de magenta şi galben ar putea îmbunătăţi balansul culorilor.

Foliile transparente par întunecate când sunt proiectate. Ce pot face pentru a îmbunătăţi culorile?

Această problemă apare de cele mai multe ori la folosirea retroproiectoarelor cu reflexie. Pentru a obţine o calitate optimă a imaginii proiectate, sunt recomandate retroproiectoarele cu transmisie. Dacă trebuie utilizat un proiector cu reflexie, reglarea setării Toner Darkness (Luminozitate toner) la 1, 2 sau 3 va mări luminozitatea foliei transparente. Asiguraţi-vă că folosiţi tipul de folii transparente recomandat.

Ce este corectarea manuală a culorilor?

Dacă opţiunea de corectare manuală a culorilor este activată, imprimanta foloseşte tabelele pentru conversia culorilor selectate de utilizator pentru a procesa obiectele. Totuşi, opţiunea Color Correction (Corectare culori) trebuie setată la Manual sau, în caz contrar, nu vor fi implementate conversii de culori definite de utilizator. Setările de corectare manuală a culorilor sunt specifice tipului de obiect de tipărit (text, grafică sau imagini) şi modului în care culoarea obiectului este specificată în programul software (combinaţii RGB sau CMYK).

Note:

  • Opţiunea Manual Color Correction (Corectare manuală a culorilor) nu este utilă dacă programul software nu specifică culorile folosind combinaţii RGB sau CMYK. De asemenea, nu este eficientă în situaţiile în care programul software sau sistemul de operare al calculatorului controlează reglajele pentru culori.
  • Tabelele pentru conversia culorilor - aplicate fiecărui obiect dacă opţiunea Color Correction (Corectare culori) este setată la Auto - generează culori preferate pentru majoritatea documentelor.

Pentru a aplica manual un alt tabel pentru conversia culorilor:

  1. Din meniul Calitate, selectaţi Color Correction (Selectare culori), apoi selectaţi Manual.

  2. Din meniul Calitate, selectaţi Manual Color (Culoare manuală), apoi selectaţi tabelul corespunzător pentru conversia culorilor, pentru tipul respectiv de obiect.

Meniul Manual Color (Culoare manuală)

Tip obiect

Tabele pentru conversia culorilor

Imagine RGB

Text RGB

Grafică RGB

  • Vivid (Intens) - Produce culori mai luminoase, mai saturate şi poate fi aplicată tuturor formatelor de culoare de intrare.

  • sRGB Display (Afişaj sRGB) - Produce un rezultat care aproximează culorile afişate pe un monitor de calculator. Utilizarea tonerului negru este optimizată pentru tipărirea fotografiilor.

  • Display — True Black (Afişaj - Negru intens) - Produce un rezultat care aproximează culorile afişate pe un monitor de calculator. Utilizează numai toner negru pentru a crea toate nivelurile de gri neutre.

  • sRGB Vivid (sRGB intens) - Oferă o saturaţie sporită a culorilor pentru corectarea culorilor sRGB Display (Afişaj sRGB). Utilizarea negrului este optimizată pentru tipărirea graficii de afaceri.

  • Off (Dezactivat) - Nu este implementată nicio corectare a culorilor.

Imagine CMYK

Text CMYK

Grafică CMYK

  • US CMYK (CMYK SUA) - Aplică corectarea culorilor pentru a aproxima rezultatul color SWOP (Specifications for Web Offset Publishing).

  • Euro CMYK (CMYK Europa) - Aplică corectarea culorilor pentru rezultatul color EuroScale aproximat.

  • Vivid CMYK (CMYK intens) - Creşte saturarea culorilor pentru setarea de corectare a culorilor US CMYK (CMYK SUA).

  • Off (Dezactivat) - Nu este implementată nicio corectare a culorilor.


Cum pot corela o anumită culoare (cum ar fi culoarea siglei unei companii)?

Din meniul Quality (Calitate) al imprimantei, sunt disponibile nouă tipuri de seturi de mostre de culori. De asemenea, acestea sunt disponibile din pagina Mostre culori a serverului EWS. Selectarea oricărui set de mostre generează un rezultat pe mai multe pagini, care constă în sute de casete colorate. În fiecare casetă se află o combinaţie CMYK sau RGB, în funcţie de tabelul selectat. Culoarea pe care o puteţi observa în fiecare casetă se obţine prin trecerea combinaţiei CMYK sau RGB marcate pe casetă prin tabelul de conversie pentru culoarea selectată.

Examinând seturile de mostre de culori, un utilizator poate identifica o casetă a cărei culoare este cea mai apropiată de culoarea dorită. Combinaţia de culori indicată pe casetă poate fi ulterior utilizată pentru modificarea culorii obiectului dintr-un program software. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi subiectele secţiunii de asistenţă din programul software. Corectarea manuală a culorilor poate fi necesară pentru utilizarea tabelului pentru conversia culorilor selectat pentru un anumit obiect.

Selectarea setului de mostre de culori care va fi folosit pentru o anumită problemă de corelare a culorilor depinde de setarea utilizată pentru opţiunea Color Correction (Corectare culori) (Auto, Off (Dezactivat) sau Manual), tipul de obiect care este tipărit (text, grafică sau imagini) şi modul în care culoarea obiectului este specificată în programul software (combinaţii RGB sau CMYK). Când setarea Color Correction (Corectare culori) a imprimantei este setată la valoarea Off (Dezactivat), culoarea se bazează pe informaţiile privind operaţia de tipărire; nu este implementată nici o conversie a culorilor.

Notă: Paginile cu mostre de culori nu sunt utile dacă programul software nu specifică culorile folosind combinaţii RGB sau CMYK. În plus, există anumite situaţii în care programul software sau sistemul de operare al calculatorului reglează combinaţiile RGB sau CMYK specificate în program prin intermediul managementului culorilor. Culorile rezultate la tipărire pot să nu corespundă exact celor din paginile cu mostre de culori.

Ce sunt mostrele de culori detaliate şi cum le pot accesa?

Seturile de mostre de culori detaliate sunt disponibile numai prin intermediul serverului EWS a unei imprimante în reţea. Un set de mostre de culori detaliate conţine o gamă de nuanţe (afişate sub formă de casete colorate) similare unei valori RGB sau CMYK definite de utilizator. Asemănarea dintre culorile din set depinde de valoarea introdusă în caseta de incrementare RGB sau CMYK.

Pentru a accesa un set de mostre de culori detaliate de pe serverul EWS:

  1. Introduceţi adresa IP sau numele gazdei imprimantei în câmpul de adresă al browserului dvs. Web.

    Notă: Dacă nu cunoaşteţi adresa IP sau numele gazdei imprimantei, aveţi posibilitatea să:
    • Vizualizaţi informaţiile pe ecranul de început al panoului de control al imprimantei sau în secţiunea TCP/IP, în meniul Reţele/Porturi.

    • Imprimaţi o pagină de configurare a reţelei sau o pagină de setări ale meniurilor şi localizaţi informaţiile în secţiunea TCP/IP.

  2. Faceţi clic pe Configurare > Mostre culori > Opţiuni detaliate.

  3. Selectaţi un tabel de conversie a culorilor.

  4. Introduceţi numărul culorii RGB sau CMYK.

  5. Introduceţi o valoare de incrementare între 1–255.

    Notă: Cu cât valoarea este mai apropiată de 1, cu atât gama de mostre de culori va fi mai mică.
  6. Faceţi clic pe Print (Imprimare).