Kağıtlarla ilgili kurallar

Kağıt özellikleri

Aşağıdaki kağıt özellikleri yazdırma kalitesini ve güvenilirliğini etkiler. Yeni stok kartını değerlendirirken bu özellikleri dikkate alın.

Ağırlık

Yazıcı 60 - 220 g/m2 (16 - 58 lb bond) ağırlığında uzun grenli kağıdı otomatik olarak besleyebilir. Ağırlığı 60 g/m2 (16 lb) altındaki kağıtlar doğru beslenmek için yeterince sert olmayabilir ve sıkışmalara neden olabilir. En iyi performans için, 75 g/m2 (20 lb bond) ağırlığında uzun grenli kağıt kullanın. 182 x 257 mm'den (7,2 x 10,1 inç) daha küçük kağıtlar için, 90 g/m2 (24 lb) veya daha ağır kağıtları öneririz.

Not: Arkalı önlü yazdırma yalnızca 63 g/m2-170 g/m2 (17 lb-45 lb bond) kağıdı için desteklenir.

Kıvrılma

Kıvrılma, kağıdın kenarlarından bükülme eğilimidir. Aşırı kıvrılma besleme sorunlarına yol açabilir. Kağıt aşırı sıcaklığa maruz kaldığı yazıcıdan geçtikten sonra da kıvrılma oluşabilir. Kağıdın sıcak, nemli, soğuk veya kuru ortamlarda açıkta saklanması yazdırmadan önce kağıdın kıvrılmasına katkıda bulunabilir ve besleme sorunlarına yol açabilir.

Düzgünlük

Kağıdın düzgünlüğü yazdırma kalitesini etkiler. Kağıt çok pürüzlüyse, ısıtıcı kağıdı doğru ısıtamayabilir. Kağıt çok düzgünse, kağıt besleme veya yazdırma kalitesi sorunlarına neden olabilir. Daima 100 ve 300 Sheffield noktası aralığındaki kağıtları kullanın, ancak en iyi yazdırma kalitesi sonuçları 150 ve 200 Sheffield noktası arasında elde edilir.

Nem içeriği

Nem içeriği hem yazdırma kalitesini hem yazıcının kağıdı doğru besleme yeteneğini etkiler. Kağıdı kullanma zamanı gelene kadar orijinal ambalajında tutun. Bu, kağıdın performansını düşürebilecek nem değişikliklerine maruz kalmasını sınırlar.

Kağıdı yazdırmadan önceki 24-48 saat içinde orijinal ambalajıyla yazıcıyla aynı ortamda saklayarak hazırlayın. Kağıdı sakladığınız veya depoladığınız ortam yazıcının bulunduğu ortamdan çok farklıysa, bu bekletme süresini birkaç güne çıkarın. Kalın kağıtlar için daha uzun bir hazırlama süresi gerekebilir.

Gren yönü

Gren, kağıt liflerinin bir kağıt yaprağı yönündeki hizalanmasını belirtir. Gren, ya kağıt uzunluğu yönünde uzun grenli ya da kağıt genişliği yönünde kısa grenli olur.

60 - 135 g/m2 (16 - 36 lb bond) ağırlığında kağıt için uzun grenli kağıt önerilir. 135 g/m2 değerinden daha ağır kağıtlar için, kısa gren önerilir.

Lif içeriği

Çoğu yüksek-kaliteli fotokopi kağıdı % 100 kimyasal olarak işlenmiş odun hamurundan yapılır. Bu içerik kağıda yüksek bir kararlılık sağlar ve bu sayede daha az besleme sorunu oluşur ve daha yüksek bir yazdırma kalitesi elde edilir. Pamuk gibi lif içeren kağıtlar, kağıt kullanımını olumsuz etkileyen özelliklere sahiptir.

Kabul edilemez kağıtlar

Aşağıdaki kağıt türlerinin bu yazıcıyla kullanılması önerilmez:

Kağıt seçme

Doğru kağıt kullanımı sıkışmaları önler ve sorunsuz yazdırılmasını sağlar.

Kağıt sıkışmalarının ve düşük yazdırma kalitesinin önüne geçmek için:

Matbu formları ve antetli kağıtları seçme

Matbu form ve antetli kağıt seçerken bu kuralları kullanın.

Fotokopi makinelerinde kullanılmak üzere tasarlanmış ısıya-dayanıklı mürekkeplerle baskı yapılmış kağıtları kullanın. Mürekkep erimeksizin veya zararlı emisyon yaymaksızın 190°C (374°F) sıcaklığa dayanabilecek özellikte olmalıdır. Tonerin içindeki reçineden etkilenmeyen mürekkepleri kullanın. Oksidasyonla-kuruyan veya yağ-esaslı mürekkepler bu şartlara genellikle uygundur, ama bu durum lateks mürekkepleri için geçerli olmayabilir. Emin değilseniz, kağıt tedarikçinize başvurun.

Antetli kağıtlar gibi matbu kağıtlar da erimeksizin veya zararlı emisyon yaymaksızın 190°C (374°F) sıcaklığa dayanabilecek özellikte olmalıdır.

Geri dönüştürülmüş kağıt ve diğer ofis kağıtlarını kullanma

Lexmark, çevre bilincine sahip bir şirket olarak özellikle lazer yazıcılarda kullanılmak üzere üretilen geri dönüşümlü kağıt kullanımını desteklemektedir.

Tüm geri dönüştürülmüş kağıtların iyi besleneceğine dair geniş kapsamlı bir açıklama yapılamasa da, Lexmark sürekli olarak global pazarda bulunan geri dönüştürülmüş kesik boyutlu fotokopi kağıtlarını temsil eden kağıtları test etmektedir. Bu bilimsel testler sıkı ve disiplinli şekilde gerçekleştirilir. Aşağıda örnekleri verilen birçok faktör ayrı ayrı ve bir bütün olarak dikkate alınır:

Geri dönüştürülmüş kağıtlar eskiye nazaran daha iyidir ancak bir kağıttaki geri dönüştürülmüş içerik miktarı, yabancı madde üzerindeki kontrol derecesini etkiler. Ve geri dönüştürülmüş kağıtlar, çevreye karşı duyarlı bir şekilde yazdırma işlemi yapılmasının iyi bir yolu olsa da mükemmel değildir. Mürekkebi çıkarmak ve renklendirici ve "yapışkan" gibi katkı maddeleriyle uğraşmak için gerekli enerji çoğu zaman normal kağıt üretiminden daha fazla karbon emisyonuna yol açar. Ancak geri dönüştürülmüş kağıtların kullanılması genel anlamda daha iyi kaynak yönetimi sağlar.

Lexmark, ürünlerinin yaşam döngüsü değerlendirmelerini esas alarak genelde kağıt kullanımından kendini sorumlu hisseder. Yazıcıların çevre üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için, şirket çok sayıda yaşam döngüsü değerlendirmesi gerçekleştirdi ve bir aygıtın tüm yaşamı süresince ortaya çıkan karbon emisyonunun birincil aktörünün (%80'e kadar) kağıt olduğunu öğrendi. Bu, kağıt oluşturmak için çok enerji gerektiren bir üretim sürecinin olmasından kaynaklanır.

Bu nedenle Lexmark, müşteri ve ortaklarını kağıdın etkisini en aza indirgeme konusunda eğitmektedir. Bunun bir yolu, geri dönüştürülmüş kağıt kullanılmasıdır. Başka bir yolu da aşırı ve gereksiz kağıt tüketiminin ortadan kaldırılmasıdır. Lexmark, müşterilere yazdırma ve kopyalama atıklarını en aza indirgemesi konusunda yardım etmek için yüksek donanıma sahiptir. Ayrıca şirket, sürekli orman uygulamalarına bağlılığını gösteren tedarikçilerden kağıt satın alınmasını teşvik eder.

Özel uygulamalar için dönüştürücünün özel listesi tutulsa da, Lexmark belirli tedarikçileri desteklemez. Ancak aşağıdaki kağıt tercihi yönergeleri, yazdırmanın çevresel etkilerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır:

  1. Kağıt tüketimini azaltın.

  2. Ağaç lifinin kaynağı konusunda seçici olun. Forestry Stewardship Council (FSC) veya Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) gibi sertifikaları uygulayan tedarikçilerden satın alın. Bu sertifikalar, kağıt üreticisinin çevreye ve topluma duyarlı şekilde orman yönetimi ve yenileme uygulamaları gerçekleştiren orman operatörlerinden alınan işlenmiş odunları kullanır.

  3. Baskı ihtiyaçları için en uygun kağıdı seçin: normal 75 veya 80 g/m2 sertifikalı kağıt, düşük ağırlıklı kağıt veya geri dönüştürülmüş kağıt.

Kabul edilemez kağıt örnekleri

Test sonuçları, şu kağıt türlerinin lazer yazıcılarla kullanılmasının risk oluşturduğunu göstermiştir:

Daha fazla bilgi için, www.lexmark.com adresinde Lexmark hakkında bilgi edinin. Genel süreklilikle ilgili bilgiler, Çevresel Süreklilik bağlantısında bulunabilir.

Kağıtları saklama

Sıkışmaların ve baskı kalitesi eşitsizliklerini gidermeye katkıda bulunmak için bu kağıt saklama kurallarını uygulayın.