Problemen met kleurkwaliteit oplossen

veelgestelde vragen over afdrukken in kleur

Wat zijn RGB-kleuren?

Rood, groen en blauw licht kan worden gemengd in verschillende samenstellingen om alle in de natuur voorkomende kleuren te reproduceren. Rood en groen bijvoorbeeld kunnen samen geel opleveren. Televisie- en computerbeeldschermen stellen kleuren op deze manier samen. Het RGB-kleurenschema beschrijft kleuren door de hoeveelheid rood, groen of blauw aan te geven die nodig is om een bepaalde kleur te creëren.

Wat zijn CMYK-kleuren?

Cyaan, magenta, gele en zwarte inkt of toner kan worden afgedrukt in verschillende hoeveelheden om diverse waarneembare kleuren creëren. Cyaan en geel kunnen bijvoorbeeld in combinatie de kleur groen opleveren. Drukpersen, inkjetprinters en kleurenlaserprinters stellen kleuren volgens deze methode samen. Met de methode voor CMYK-kleuren worden kleuren beschreven als de hoeveelheid cyaan, magenta, geel en zwart die nodig is om een bepaalde kleur te verkrijgen.

Hoe wordt kleur bepaald in een af te drukken document?

Softwareprogramma's specificeren de kleur van een document doorgaans met RGB- of CMYK-kleurencombinaties. Vaak bieden ze de gebruiker de mogelijkheid om de kleur van elk object in een document te wijzigen. Raadpleeg voor meer informatie de Help-onderwerpen bij uw software.

Hoe weet de printer welke kleur moet worden afgedrukt?

Wanneer een gebruiker een document afdrukt, wordt informatie over het type en de kleur van elk object naar de printer verzonden. De kleureninformatie wordt verstrekt via kleurconversietabellen, waarin de gewenste kleuren worden samengesteld uit de juiste hoeveelheden cyaan, magenta, gele en zwarte toner. De objectinformatie bepaalt de toepassing van kleurconversietabellen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een bepaald type kleurenconversietabel toe te passen op tekst en tegelijkertijd een andere kleurenconversietabel op foto's.

Waarom komt de kleur op de afdruk niet overeen met de kleur op mijn beeldscherm?

De kleurconversietabellen in de modus Automatische kleurcorrectie zijn meestal een benadering van de kleuren van een standaardcomputerbeeldscherm. Door technische verschillen tussen printers en beeldschermen zijn er veel kleuren die kunnen worden beïnvloed door verschillen in beeldschermen en lichtomstandigheden. Raadpleeg de vraag “Hoe kan een specifieke kleur worden verkregen (bijvoorbeeld voor een bedrijfslogo)?” voor aanbevelingen over hoe de pagina's met kleurvoorbeelden u kunnen helpen problemen met niet-overeenkomende kleuren op te lossen.

Een kleur op de afgedrukte pagina is te overheersend. Kan de kleur worden aangepast?

Soms lijkt het alsof een afdruk een zweem bevat (alles wat is afgedrukt lijkt bijvoorbeeld te rood). Dit kan te wijten zijn aan omgevingsomstandigheden, de gebruikte papiersoort, lichtomstandigheden, of voorkeuren van de gebruiker. In die gevallen kunt u de kleur met de instelling Kleurbalans meer op uw voorkeuren afstemmen. Met Kleurbalans kan de gebruiker kleine wijzigingen aanbrengen in de hoeveelheid toner die voor iedere kleurlaag wordt gebruikt. Door positieve of negatieve waarden te kiezen voor cyaan, magenta, geel en zwart (in het menu Kleurbalans) wordt de hoeveelheid toner die voor gekozen kleur wordt gebruikt, iets vermeerderd of verminderd. Als een afdruk bijvoorbeeld een rode zweem bevat, kunt u de kleurbalans mogelijk verbeteren door zowel de hoeveelheid magenta als geel te verminderen.

Mijn kleurentransparanten lijken donker wanneer ze worden geprojecteerd. Is er een manier waarop ik de kleur kan verbeteren?

Dit probleem doet zich het vaakst voor wanneer transparanten worden geprojecteerd met een reflectieprojectors. Voor de hoogst mogelijke kleurkwaliteit van projecties wordt aangeraden om overheadprojectors met een overdrachtfunctie te gebruiken. Als alleen een spiegelende projector beschikbaar is, kunt u de kleur transparanter maken door Tonerintensiteit in te stellen op 1, 2 of 3. Gebruik kleurentransparanten van de aanbevolen soort.

Wat is aangepaste kleurcorrectie?

Is de aangepaste kleurcorrectie ingeschakeld, dan gebruikt de printer door de gebruiker geselecteerde kleurconversietabellen voor het verwerken van objecten. Kleurcorrectie moet echter wel zijn ingesteld op handmatig, anders vindt er geen door de gebruiker gedefinieerde kleurconversie plaats. Instellingen voor aangepaste kleurencorrectie zijn specifiek voor het type object dat wordt afgedrukt (tekst, afbeeldingen of beelden) en van de wijze waarop de kleur van het object is gedefinieerd in de software (RGB- of CMYK-combinaties).

Opmerkingen:

  • De instelling voor aangepaste kleurcorrectie is niet zinvol als de software de kleuren niet definieert met RGB- of CMYK-combinaties. De instelling heeft ook geen invloed als het programma of het besturingssysteem de kleuren aanpast.
  • De kleurconversietabellen die op elk object worden toegepast als Kleurcorrectie wordt ingesteld op Auto, leveren voor de meeste documenten de juiste kleuren op.

Handmatig een andere kleurconversietabel toepassen:

  1. Selecteer Kleurcorrectie in het menu Kwaliteit en selecteer vervolgens Handmatig.

  2. Selecteer Aangepaste kleur in het menu Kwaliteit en selecteer vervolgens de juiste kleurconversietabel voor het betreffende objecttype.

Objecttype

Kleurconversietabellen

RGB-kleurbeeld

RGB-tekst

RGB-illustraties

  • Levendig: geeft helderdere kleuren met een hogere verzadiging en kan worden toegepast op alle binnenkomende kleurformaten.

  • sRGB Display: geeft kleuren die de kleuruitvoer van een computerscherm benaderen. Het gebruik van zwarte toner wordt geoptimaliseerd voor het afdrukken van foto's.

  • Display—True Black: geeft kleuren die de kleuruitvoer van een computerscherm benaderen. Er wordt alleen zwarte toner gebuikt voor het maken van alle gradaties van grijstinten.

  • sRGB Vivid: biedt een hogere kleurverzadiging voor kleurverzadiging van sRGB Display. Het gebruik van zwarte toner wordt geoptimaliseerd voor het afdrukken van zakelijke afbeeldingen.

  • Uit: er vindt geen kleurcorrectie plaats.

CMYK-kleurbeeld

CMYK-tekst

CMYK-afbeeldingen

  • US CMYK: er wordt kleurcorrectie toegepast om SWOP-kleuruitvoer (Specifications for Web Offset Publishing) te benaderen.

  • Euro CMYK: er wordt kleurcorrectie toegepast om de EuroScale-kleuruitvoer te benaderen.

  • Vivid CMYK: verhoogt de kleurverzadiging van de kleurcorrectie-instelling US CMYK.

  • Uit: er vindt geen kleurcorrectie plaats.


Hoe kan een specifieke kleur worden verkregen (bijvoorbeeld voor een bedrijfslogo)?

In het printermenu Kwaliteit zijn negen sets met kleurvoorbeelden beschikbaar. Deze zijn ook beschikbaar op de pagina Kleurvoorbeelden van de Embedded Web Server. Als u een willekeurige voorbeeldset selecteert, worden meerdere pagina's met honderden gekleurde blokjes afgedrukt. Afhankelijk van de gekozen tabel wordt bij elk blokje een CMYK- of RGB-combinatie vermeld. De weergegeven kleur van ieder blokje is het resultaat van de CMYK- of RGB-combinatie die via de kleurconversietabel voor de gewenste kleur wordt gebruikt.

De gebruiker kan de sets met kleurvoorbeelden bekijken en zo bepalen welk blokje de kleur bevat die het dichtst in de buurt komt van de gewenste kleur. Aan de hand van de kleurencombinatie die bij het blokje wordt vermeld, kunt u de kleur van het object in een softwareprogramma aanpassen. Raadpleeg voor meer informatie de Help-onderwerpen bij uw software. Aangepaste kleurcorrectie kan nodig zijn om de geselecteerde kleurconversietabel voor het specifieke object in te stellen.

Welke set met kleurvoorbeelden de gebruiker gebruikt om een bepaald kleurovereenkomstprobleem op te lossen, hangt af van de instelling bij Kleurcorrectie (Auto, Uit of Aangepast), het type object dat wordt afgedrukt (tekst, afbeeldingen of beelden), en hoe de kleur van het object is gespecificeerd in het softwareprogramma (RGB- of CMYK-combinaties). Als de Kleurcorrectie van de printer is ingesteld op Uit, is de kleur gebaseerd op de informatie van de afdruktaak. Er vindt geen kleurconversie plaats.

Opmerking: De pagina's met kleurvoorbeelden zijn niet nuttig als het softwareprogramma kleuren niet specificeert met RGB- of CMYK-combinaties. Bovendien zal in bepaalde gevallen het softwareprogramma of het besturingssysteem de RGB- of de CMYK-combinaties die worden gespecificeerd in het programma, aanpassen door middel van kleurbeheer. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat de afgedrukte kleur niet helemaal overeenkomt met de kleur op de pagina's met kleurvoorbeelden.

Wat zijn gedetailleerde kleurvoorbeelden en hoe krijg ik toegang tot deze voorbeelden?

Sets met gedetailleerde kleurvoorbeelden zijn alleen beschikbaar via de Embedded Web Server van een netwerkprinter. Een set met gedetailleerd kleurenvoorbeelden bevat een reeks kleurschakeringen (weergegeven als gekleurde blokjes) die vergelijkbaar zijn met een door de gebruiker gedefinieerde RGB- of CMYK-waarde. De overeenkomst met de kleuren uit de set is afhankelijk van de waarde die u opgeeft in het vak voor de kleurmarge van RGB of CMYK.

Toegang krijgen tot een set met gedetailleerde kleurvoorbeelden vanaf de Embedded Web Server:

  1. Typ het IP-adres of de hostnaam van de printer in het adresveld van uw webbrowser.

    Opmerking: Als u het IP-adres of de hostnaam van de printer niet weet, kunt u:
    • deze informatie vinden op het beginscherm van het bedieningspaneel van de printer of in het TCP/IP-gedeelte in het menu Netwerken/Poorten.

    • Een pagina met de netwerkconfiguratie of de menu-instellingen afdrukken en de gegevens in het gedeelte TCP/IP zoeken.

  2. Klik op Configuratie > Kleurvoorbeelden > Gedetailleerde opties.

  3. Selecteer een kleurconversietabel.

  4. Geef het nummer van de RGB- of CMYK-kleur op.

  5. Geef een waarde op tussen 1 en 255 voor de marge.

    Opmerking: Hoe dichter de waarde bij 1 ligt, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen in de reeks kleurschakeringen die u ziet.
  6. Klik op Print (Druk af).