Indicaţii despre hârtie

Caracteristicile hârtiei

Următoarele caracteristici ale hârtiei afectează calitatea şi fiabilitatea imprimării. Luaţi în calcul aceste caracteristici când evaluaţi un nou stoc de hârtie.

Greutate

Imprimanta poate alimenta automat hârtie Bond cu fibră lungă, cu greutatea cuprinsă între 60 şi 176 g/m2 (între 16 şi 47 lb). Hârtia mai uşoară de 60 g/m2 (16 lb) poate fi insuficient de rigidă pentru a permite alimentarea corectă, cauzând blocaje. Pentru performanţe optime, utilizaţi hârtie Bond de 75 g/m2 (20 lb) cu fibră lungă. Pentru hârtie cu dimensiuni mai mici de 182 x 257 mm (7 x 10 in.), vă recomandăm hârtie de 90 g/m2 (24 lb) sau mai grea.

Notă: Imprimarea faţă-verso este acceptată numai pentru hârtie Bond de 75–176 g/m2 (20–47 lb).

Încreţirea

Încreţirea se referă la tendinţa hârtiei de a se ondula la margini. Încreţirea excesivă poate perturba alimentarea cu hârtie. Încreţirea poate apărea după trecerea hârtiei prin imprimantă, unde este expusă la temperaturi înalte. Stocarea hârtiei despachetate în condiţii de temperatură sau umiditate ridicată sau scăzută, chiar şi în tăvi, poate contribui la încreţirea hârtiei înainte de imprimare şi poate crea probleme la alimentare.

Netezimea

Gradul de netezime a hârtiei afectează direct calitatea imprimării. Dacă hârtia este prea aspră, tonerul nu poate fuziona corect. Dacă hârtia este prea fină, pot apărea probleme legate de alimentare sau de calitate a imprimării. Utilizaţi întotdeauna hârtie având între 100 şi 300 de puncte Sheffield. Totuşi, hârtia cu 150 - 200 de puncte Sheffield permite o calitate a optimă a imprimării.

Conţinutul de umiditate

Umiditatea din hârtie afectează atât calitatea imprimării, cât şi capacitatea imprimantei de alimentare corectă cu hârtie. Lăsaţi hârtia în ambalajul original până când urmează să o folosiţi. În acest fel, limitaţi expunerea hârtiei la modificări ale umidităţii, care îi pot afecta performanţa.

Pregătiţi hârtia pentru imprimare stocând-o în ambalajul original, în acelaşi mediu ca şi imprimanta, cu 24 - 48 de ore înainte de imprimare. Prelungiţi această perioadă la câteva zile în cazul în care mediul de stocare sau de transport diferă foarte mult de cel în care se află imprimanta. De asemenea, hârtia groasă poate necesita o perioadă de pregătire mai îndelungată.

Direcţia fibrei

Direcţia fibrei se referă la alinierea fibrelor unei coli de hârtie. Există două tipuri de hârtie: cu fibră lungă, de-a lungul paginii, sau cu fibră scurtă, de-a latul paginii.

Pentru hârtie Bond de 60–135 g/m2 (16–36 lb), se recomandă hârtie cu fibră lungă. Pentru hârtie cu greutate mai mare de 135 g/m2 se recomandă hârtie cu fibră scurtă.

Conţinutul de fibră

Majoritatea tipurilor de hârtie xerografică de înaltă calitate sunt obţinute în proporţie de 100% din lemn celulozic tratat chimic. Acest conţinut conferă hârtiei o mai mare stabilitate, diminuând problemele de alimentare şi îmbunătăţind calitatea imprimării. Hârtia care conţine fibre precum cele din bumbac prezintă dificultăţi la manevrare.

Selectarea hârtiei

Utilizarea unui tip corect de hârtie previne producerea blocajelor şi a problemelor de tipărire.

Pentru a preveni blocajele şi scăderea calităţii tipăririi:

Selectarea formularelor preimprimate şi a hârtiilor cu antet

Utilizaţi aceste indicaţii la selectarea formularelor preimprimate şi a hârtiilor cu antet:

Utilizaţi hârtii imprimate cu cerneluri rezistente la căldură, destinate copiatoarelor xerografice. Cerneala trebuie să poată suporta temperaturi de până la 190°C (374°F), fără a se topi sau emite substanţe periculoase. Utilizaţi cerneluri care nu sunt afectate de răşinile din toner. În general, cernelurile pe bază de ulei sau de oxidare satisfac aceste cerinţe; cernelurile pe bază de latex nu satisfac aceste cerinţe. Dacă nu sunteţi sigur, contactaţi furnizorul de hârtie.

Hârtiile preimprimate (de ex., cele cu antet) trebuie să poată suporta temperaturi de până la 190°C (374°F), fără a se topi sau emite substanţe periculoase

Utilizarea hârtiei reciclate şi a altor hârtii de birou

Fiind o companie preocupată de mediu, Lexmark încurajează utilizarea hârtiei reciclate, produsă special pentru imprimantele laser (electrofotografice).

Deşi nu se poate face o afirmaţie general valabilă, conform căreia hârtia reciclată de toate tipurile se va alimenta corect, Lexmark testează în mod constant hârtie reciclată, reprocesată în hârtie de copiator, disponibilă pe piaţa globală. Această testare ştiinţifică este efectuată în mod riguros şi disciplinat. Sunt luaţi în considerare numeroşi factori, atât separat, cât şi integral, inclusiv cei ce urmează:

Hârtia reciclată este mai bună ca oricând; cu toate acestea, cantitatea de conţinut reciclat dintr-o hârtie afectează gradul de control asupra materiei străine. Dar, deşi hârtia reciclată este o bună modalitate de a imprima într-un mod ecologic, aceasta nu este perfectă. Energia necesară pentru eliminarea cernelii şi pentru tratarea aditivilor, cum ar fi coloranţii şi "lipiciul", generează adeseori mai multe emisii de carbon decât producţia de hârtie normală. Cu toate acestea, utilizarea hârtiei reciclate permite o mai bună administrare generală a resurselor.

Lexmark se preocupă de utilizarea responsabilă a hârtiei în general, pe baza evaluărilor ciclurilor de viaţă ale produselor sale. Pentru a înţelege mai bine impactul imprimantelor asupra mediului, compania a solicitat efectuarea unui număr de evaluări a ciclului de viaţă şi a descoperit că hârtia este principalul factor responsabil pentru emisiile de carbon (până la 80%) cauzate pe parcursul întregii durate de viaţă a unui dispozitiv (de la proiectare până la sfârşitul vieţii). Acest lucru se datorează proceselor de fabricaţie solicitante de energie, necesare pentru fabricarea hârtiei.

Astfel, Lexmark încearcă să sensibilizeze clienţii şi partenerii cu privire la minimizarea impactului hârtiei. Utilizarea hârtiei reciclate este una din modalităţi. Eliminarea consumului excesiv şi inutil de hârtie este o altă modalitate. Lexmark este o companie bine dotată pentru a ajuta clienţii să minimizeze deşeurile provenite din imprimare şi copiere. În plus, compania încurajează achiziţionarea hârtiei de la furnizori care demonstrează angajamentul faţă de practicile de protecţie în silvicultură.

Lexmark nu susţine anumiţi furnizori, deşi păstrează o listă de produse de conversie pentru aplicaţii speciale. Cu toate acestea, următoarele recomandări privind selecţia hârtiei vor contribui la reducerea impactului imprimării asupra mediului:

  1. Minimizaţi consumul de hârtie.

  2. Fiţi selectivi privitor la originea fibrei de lemn. Achiziţionaţi de la furnizori certificaţi conform Forestry Stewardship Council (Consiliul de administrare a pădurilor, FSC) sau The Program for the Endorsement of Forest Certification (Programul pentru susţinerea sistemelor de certificare în domeniul forestier, PEFC). Aceste certificări garantează faptul că producătorul de hârtie utilizează celuloză de lemn provenită de la operatori forestieri care utilizează un management şi practici de restaurare responsabile ecologic şi social.

  3. Alegeţi cea mai potrivită hârtie pentru necesităţile de imprimare: hârtie certificată normală de 75 sau 80 g/m2, hârtie cu greutate mai redusă sau hârtie reciclată.

Exemple de hârtie neacceptată

Rezultatele testelor indică faptul că următoarele tipuri de hârtie prezintă un risc pentru utilizarea în imprimantele laser:

Pentru informaţii suplimentare despre Lexmark, vizitaţi www.lexmark.com. Informaţiile generale cu privire la protecţia mediului pot fi găsite la linkul Environmental Sustainability (Protejarea mediului).

Depozitarea hârtiei

Utilizaţi aceste indicaţii pentru depozitarea hârtiei, pentru a preîntâmpina crearea blocajelor şi obţinerea unei calităţi inegale la tipărire: