Mikä on RGB-väri?
Punaista, vihreää ja sinistä valoa voidaan sekoittaa erisuuruisina määrinä toisiinsa, jolloin saadaan aikaan suuri määrä luonnossa esiintyviä värejä. Esimerkiksi yhdistämällä punaista ja vihreää saadaan keltaista. Televisioiden ja tietokonenäyttöjen värit saadaan aikaan tällä menetelmällä. RGB-väri on värien kuvausmenetelmä, joka osoittaa, kuinka paljon punaista, vihreää ja sinistä tarvitaan tietyn värin tuottamiseen.
Mikä on CMYK-väri?
Syaania, magentaa, keltaista ja mustaa (eli CMYK-väristä) mustetta tai väriainetta voidaan tulostaa erisuuruisina määrinä, niin että saadaan aikaan suuri määrä luonnossa esiintyviä värejä. Esimerkiksi yhdistämällä syaania ja keltaista saadaan aikaan vihreää väriä. Painokoneet, mustesuihkutulostimet sekä laser- ja LED-väritulostimet tuottavat värit tällä tavalla. CMYK-väri on värien kuvausmenetelmä, joka osoittaa, kuinka paljon syaania, magentaa, keltaista ja mustaa tarvitaan tietyn värin tuottamiseen.
Miten väri määritetään tulostettavassa asiakirjassa?
Sovellusohjelmissa asiakirjan värit määritetään tavallisesti käyttämällä RGB- tai CMYK-väriyhdistelmiä. Lisäksi käyttäjä voi niissä yleensä muuttaa asiakirjan jokaisen objektin väriä. Lisätietoja on ohjelmistosovelluksen ohjeessa.
Miten tulostin tietää, mitä väriä sen on tulostettava?
Kun käyttäjä tulostaa asiakirjan, jokaisen objektin tyyppiä ja väriä koskeva tieto lähetetään tulostimeen. Väritieto kulkee värinmuuntotaulukoiden avulla, jotka muuntavat värin sopiviksi määriksi syaania, magentaa, keltaista ja mustaa väriainetta, joita tarvitaan halutun värin tuottamiseen. Objektityyppiä koskevan tiedon avulla eri objektityypeissä voidaan käyttää eri värinmuuntotaulukoita. Voidaan esimerkiksi käyttää yhtä värinmuuntotaulukkoa tekstiin ja jotain toista värinmuuntotaulukkoa valokuviin.
Käytänkö tulostimen PostScript- vai PCL-emulointiohjelmistoa? Mitä asetuksia on käytettävä, jotta väri olisi mahdollisimman hyvä?
On erittäin suositeltavaa käyttää PostScript-ohjainta parhaan värinlaadun takaamiseksi. PostScript-ohjaimen oletusasetukset tuottavat halutunlaisen värinlaadun useimmissa tulosteissa.
Miksi tulosteessa oleva väri ei vastaa tietokoneen näytössä näkyvää väriä?
Yleensä värinmuuntotaulukot, joita käytetään automaattisessa Värinkorjaus-tilassa, arvioivat vakiotietokonenäytön värit. Tulostinten ja näyttöjen keskenään erilaisen tekniikan vuoksi moniin väreihin vaikuttavat kuitenkin myös esimerkiksi näyttöjen erot ja valaistusolosuhteet. Lisätietoja tulostimen väriesimerkkisivujen käyttämisestä tiettyjen värintäsmäysongelmien ratkaisemiseen on kohdassa Miten saan jonkin tietyn värin (esimerkiksi yrityksen logon värin) vastaamaan tulostimen tulostamaa väriä?
Tulostettu sivu näyttää sävytetyltä. Voinko säätää väriä vähän?
Joskus tulostettu sivu näyttää sävytetyltä (esimerkiksi kaikki näyttää liian punaiselta). Tämä voi johtua ympäristötekijöistä, paperilajista, valaistusoloista tai käyttäjän mieltymyksistä. Tällaisissa tapauksissa miellyttävämpi väri saadaan aikaan Väritasapaino-asetusta säätämällä. Color Balance (Väritasapaino) -asetuksen avulla käyttäjä voi hienosäätää kussakin värissä käytettävän väriaineen määrää. Kun Väritasapaino-valikossa valitaan positiivisia arvoja syaanille, magentalle, keltaiselle ja mustalle, valitun värin väriaineen määrä lisääntyy vähän. Kun valitaan negatiivisia arvoja, väriaineen määrä vähenee. Jos esimerkiksi koko tulostettu sivu on käyttäjän mielestä liian punainen, magentaa ja keltaista vähentämällä saadaan aikaan väri, joka miellyttää mahdollisesti enemmän.
Värilliset kalvot näyttävät tummilta heijastettaessa. Voinko tehdä mitään värin parantamiseksi?
Tämä ongelma on hyvin yleinen, kun kalvoja näytetään heijastukseen perustuvilla piirtoheittimillä. Jotta värinlaatu olisi paras mahdollinen, on suositeltavaa käyttää siirtoheittimiä. Jos on käytettävä heijastukseen perustuvaa piirtoheitintä, kalvoa voidaan vaalentaa Väriaineen tummuus -asetuksella 1, 2 tai 3.
Tulosta ainoastaan suositelluille värillisille kalvoille. Lisätietoja papereista ja tulostusmateriaaleista on Ohjelmisto ja käyttöoppaat -CD-levyn Käyttöoppaassa.
Mitä on manuaalinen värinkorjaus?
Kun käytetään automaattista Värinkorjaus-asetusta, jokaiseen objektiin käytettävät värinmuuntotaulukot tuottavat halutunlaisen värin useimmissa asiakirjoissa. Joskus käyttäjä haluaa ehkä käyttää jotain muuta väritaulukkosovitusta. Tämä mukauttaminen tehdään käyttämällä Värinsäätö käsin -valikkoa ja Värinkorjaus-asetusta Käsinsäätö.
Värinkorjaus-asetusta Käsinsäätö käytetään RGB- ja CMYK-värinmuuntotaulukkomäärityksiin, jotka on tehty Värinsäätö käsin -valikossa.
Käyttäjät voivat valita minkä tahansa RGB- tai CMYK-värinmuuntotaulukon:
Värinmuuntotaulukko
Asetukset
RGB
sRGB-näyttö
Näyttö – Todellinen musta
Tarkka sRGB
Tarkka
Ei käytössä
CMYK
US CMYK
Euro CMYK
Tarkka CMYK
Ei käytössä
Huomautus: Manuaalisesta värinkorjauksesta ei ole hyötyä, jos sovellusohjelma ei määritä värejä RGB- tai CMYK-yhdistelmillä. Siitä ei ole hyötyä myöskään siinä tapauksessa, että värien säätöä hallitaan ohjelmistosovelluksen tai tietokoneen käyttöjärjestelmän avulla.
Miten saan jonkin tietyn värin (esimerkiksi yrityksen logon värin) vastaamaan tulostimen tulostamaa väriä?
Joskus käyttäjillä on tarve saada jonkin tietyn objektin tulostettava väri vastaamaan tarkasti jotain tiettyä väriä. Joskus väri on esimerkiksi saatava vastaamaan yrityksen logon väriä. Vaikka joskus käy niin, ettei tulostin voi tuottaa täsmälleen haluttua väriä, sopivia värivastaavuuksia löytyy useimmissa tapauksissa.
Väriesimerkit-valikkokohdasta voi olla hyötyä tämäntyyppisen värinsovitusongelman ratkaisemiseen. Väriesimerkit-arvot, joita on yhdeksän, vastaavat tulostimen värinmuuntotaulukoita. Kun valitaan mikä tahansa Väriesimerkit-arvo, tulostin tulostaa monisivuisen tulosteen, jossa on satoja värillisiä ruutuja. Jokaisen ruudun kohdalla on joko CMYK- tai RGB-yhdistelmä sen mukaan, mikä taulukko on valittu. Kussakin ruudussa tarkasteltavana oleva väri on saatu aikaan siten, että ruudun kohdalla oleva CMYK- tai RGB-yhdistelmä on viety valitun värinmuuntotaulukon läpi.
Käyttäjä voi verrata väriesimerkkisivuja ja etsiä ruudun, jonka väri on lähimpänä haluttua väriä. Ruudun kohdalla olevaa väriyhdistelmää voidaan sitten käyttää objektin värin muuntamiseen sovellusohjelmassa. Lisätietoja on ohjelmistosovelluksen ohjeessa. Manuaalinen värinkorjaus -asetus voi olla tarpeen, jotta valittua värinmuuntotaulukkoa voidaan käyttää objektille.
Tietyn värin etsintäongelman ratkaisemisessa käytettävät väriesimerkkisivut määräytyvät käytettävän Värinkorjaus-asetuksen (Autom., Ei käytössä tai Käsinsäätö) mukaan, tulostustyön tyypin (teksti, grafiikka tai kuvat) mukaan sekä sen mukaan, mitä väriyhdistelmäasetusta sovellusohjelma käyttää (RGB- tai CMYK-yhdistelmät). Kun tulostimen Värinkorjaus-asetuksena on Ei käytössä, värit tulostetaan tulostustyön tietojen mukaan. Värejä ei muunneta.
Huomautus: Väriesimerkit-sivuista ei ole hyötyä, jos sovellusohjelma ei määritä värejä RGB- tai CMYK-yhdistelmillä. Lisäksi joissakin tilanteissa sovellusohjelma tai tietokoneen käyttöjärjestelmä säätää sovelluksessa määritetyt RGB- tai CMYK-yhdistelmät värienhallinnan kautta. Näin saatu tulostusväri ei aina vastaa tarkasti väriesimerkkisivujen väriä. Seuraavan taulukon avulla voit määrittää värintäsmäykseen käytettävät väriesimerkkisivut.
Värinmääritys ja tulostettava kohde
Värinkorjaus-asetus
Käytettävät esimerkkisivut
RGB-teksti
Automaattinen
Tarkka sRGB
Manuaalinen
Värinsäätö käsin RGB-teksti -asetus
RGB-grafiikka
Automaattinen
Tarkka sRGB
Manuaalinen
Värinsäätö käsin RGB-grafiikka -asetus
RGB-kuva
Automaattinen
sRGB-näyttö
Manuaalinen
Värinsäätö käsin RGB-kuva -asetus
CMYK-teksti
Automaattinen
US CMYK tai Euro CMYK
Manuaalinen
Värinsäätö käsin CMYK-teksti -asetus
CMYK-grafiikka
Automaattinen
US CMYK
Manuaalinen
Värinsäätö käsin CMYK-grafiikka -asetus
CMYK-kuva
Automaattinen
US CMYK
Manuaalinen
Värinsäätö käsin CMYK-kuva -asetus
Mitä yksityiskohtaiset värinäytteet ovat, ja miten niitä käytetään?
Näiden sivujen käyttämiseen tarvitaan upotettu Web-palvelin. Upotettu Web-palvelin merkitsee verkkotulostimen laiteohjelmistoon tallennettuja Web-sivuja. Voit avata Web-sivut kirjoittamalla verkkotulostimen IP-osoitteen Web-selaimen osoiteriville. Valitse Määritys-valikko ja Yksityiskohtaiset värinäytteet.
Lisätietoja upotetun Web-palvelimen käyttämisestä on Ohjelmisto ja käyttöoppaat -CD-levyn Käyttöoppaassa.
Yksityiskohtaiset värinäytteet vastaavat värinäytteiden oletussivuja, joita voidaan tarkastella tulostimen ohjauspaneelin Laatu-valikosta. Näiden oletusvärinäytteiden punaisen (R), vihreän (G) ja sinisen (B) värin tarkkuus on 10 %. Jos käyttäjä löytää sivuilta arvon, joka on lähellä haluttua väriä, mutta hän haluaa tarkkailla läheisen alueen värejä tarkemmin, hän voi luoda haluamansa väriarvon ja säätää tarkkuutta yksityiskohtaisten värinäytteiden avulla. Siten hän voi tulostaa useita sivuja, joiden värillisten ruutujen väri on lähellä haluttua väriä.
Käytettävissä on yhdeksän muuntotaulukkoa, joissa kussakin on seuraavat kolme vaihtoehtoa:
Tulosta – oletussivujen tulostaminen
Yksityiskohtainen – voit määrittää yksittäisiä punaisen, vihreän ja sinisen arvoja sekä värin tarkkuuden
Nollaa – voit poistaa nykyiset tiedot ja antaa uudet arvot
Sama voidaan toistaa syaanin (C), magentan (M), keltaisen (Y) ja mustan (K) värinmuuntotaulukon yhteydessä. CMYK-väri koostuu näistä arvoista. Oletustarkkuus on 10 % (musta) tai 20 % (syaani, magenta ja keltainen).