Wat zijn RGB-kleuren?
Rood, groen en blauw licht kan worden gemengd in verschillende samenstellingen om alle in de natuur voorkomende kleuren te reproduceren. Zo kunnen rood en groen in combinatie de kleur geel opleveren. Televisies en computerbeeldschermen stellen kleuren op deze manier samen. De methode voor RGB-kleuren beschrijft kleuren door de hoeveelheid rood, groen of blauw aan te geven die nodig is om een bepaalde kleur te produceren.
Wat zijn CMYK-kleuren?
Inkten of toners in de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart (de zogenaamde CMYK-kleuren) kunnen in verschillende hoeveelheden worden afgedrukt om een grote hoeveelheid kleuren te verkrijgen die in de natuur terug te vinden zijn. Zo kunnen cyaan en geel in combinatie de kleur groen opleveren. Drukpersen, inkjetprinters en kleurenlaser- of -LED-printers stellen kleuren volgens deze methode samen. De methode voor CMYK-kleuren beschrijft kleuren door de hoeveelheid cyaan, magenta, geel en zwart aan te geven die nodig is om een bepaalde kleur te reproduceren.
Hoe wordt kleur bepaald in een af te drukken document?
Toepassingen bepalen documentkleuren doorgaans met RGB- of CMYK-kleurencombinaties. Vaak bieden ze de u de mogelijkheid de kleur van elk object in een document te wijzigen. Raadpleeg de Help bij de toepassing voor meer informatie.
Hoe weet de printer welke kleur moet worden afgedrukt?
Wanneer u een document afdrukt, wordt informatie over het type en de kleur van elk object naar de printer verzonden. De kleureninformatie wordt verstrekt via kleurconversietabellen, waarin de gewenste kleuren worden samengesteld uit de juiste hoeveelheden cyaan, magenta, gele en zwarte toner. De objectgegevens zorgen ervoor dat verschillende kleurenconversietabellen worden gebruikt voor verschillende soorten objecten. Het is bijvoorbeeld mogelijk een bepaald type kleurenconversietabel toe te passen op tekst en tegelijkertijd een andere kleurenconversietabel op foto's.
Kan ik het beste PostScript- of PCL-emulatieprintersoftware gebruiken? Met welke instellingen verkrijg ik de beste kleurresultaten?
Voor de hoogste kleurkwaliteit wordt het PostScript-stuurprogramma sterk aanbevolen. Met de standaardinstellingen van het PostScript-stuurprogramma verkrijgt u voor de meeste afdrukken de beste kleuren.
Waarom komt de kleur op de afdruk niet overeen met de kleur op mijn beeldscherm?
De kleurconversietabellen in de modus Automatische kleurcorrectie zijn meestal een benadering van de kleuren van een standaardcomputerbeeldscherm. Door technische verschillen tussen printers en beeldschermen zijn er veel kleuren die kunnen worden beïnvloed door verschillen in beeldschermen en lichtomstandigheden. Zie de vraag 'Hoe kan een specifieke kleur worden verkregen (bijvoorbeeld voor een bedrijfslogo)?' voor aanbevelingen over hoe de pagina's met kleurvoorbeelden u kunnen helpen problemen met niet-overeenkomende kleuren op te lossen.
Een kleur op de afgedrukte pagina is te overheersend. Kan ik de kleur iets aanpassen?
Soms lijkt het alsof een afdruk een zweem bevat (alles wat is afgedrukt lijkt bijvoorbeeld te rood). Dit kan worden veroorzaakt door omgevingsomstandigheden, de gebruikte papiersoort, lichtomstandigheden, of voorkeuren van de gebruiker. In die gevallen kunt u wellicht met de instelling Kleurbalans de kleur beter afstemmen op de voorkeuren. Kleurbalans stelt u in staat de hoeveelheid toner die wordt gebruikt in kleurvlakken, subtiel aan te passen. Met positieve (of negatieve) waarden voor cyaan, magenta, geel en zwart in het menu Kleurbalans wordt de hoeveelheid toner voor de specifieke kleur verhoogd (of verlaagd). Als u bijvoorbeeld de indruk hebt dat een afdruk te rood is, kunt u door de hoeveelheid magenta en geel te verminderen het gewenste kleureffect verkrijgen.
Mijn kleurentransparanten lijken donker wanneer ze worden geprojecteerd. Is er een manier waarop ik de kleur kan verbeteren?
Dit probleem doet zich het vaakst voor wanneer transparanten worden geprojecteerd met spiegelende overheadprojectoren. Voor de hoogst mogelijke kleurkwaliteit van projecties wordt aangeraden om overheadprojectoren met een overdrachtfunctie te gebruiken. Als alleen een spiegelende projector beschikbaar is, kunt u de kleur transparanter maken door Tonerintensiteit in te stellen op 1, 2 of 3.
Gebruik kleurentransparanten van de aanbevolen soort. Raadpleeg de Gebruikershandleiding op de cd Software en documentatie voor meer informatie over papier- en materiaalspecificaties.
Wat is aangepaste kleurcorrectie?
De kleurconversietabellen die op elk object worden toegepast volgens de instelling Automatische kleurcorrectie, leveren voor de meeste documenten de juiste kleuren op. In sommige gevallen kan echter een aangepaste kleurentabel gewenst zijn. De tabel wordt aangepast met het menu Aangepaste kleur en de instelling Aangepaste kleurcorrectie.
Aangepaste kleurcorrectie past de RGB- en CMYK-kleurconversietabellen toe zoals die zijn gedefinieerd in het menu Aangepaste kleur.
U kunt kiezen uit de verschillende kleurconversietabellen voor RGB- of CMYK-objecten:
Kleurconversietabel
Instellingen
RGB
sRGB-display
Display - zuiver zwart
sRGB-levendig
Levendig
Uit
CMGZ
VS CMYK
Euro CMYK
Levendig CMYK
Uit
Opmerking: De instelling Aangepaste kleurcorrectie heeft geen zin als de toepassing kleuren niet specificeert met RGB-of CMYK-combinaties. De instelling heeft ook geen invloed als de toepassing of het besturingssysteem de kleuren aanpast.
Hoe kan een specifieke kleur worden verkregen (bijvoorbeeld voor een bedrijfslogo)?
Het komt voor dat de kleur van een afgedrukt object zoveel mogelijk een specifieke kleur van een bestaand object moet benaderen. U hebt bijvoorbeeld de kleur van een bedrijfslogo nodig. Hoewel het kan gebeuren dat de printer niet helemaal de exacte kleur reproduceert, moet de printer in de meeste gevallen voor een zo accuraat mogelijke kleurenreproductie zorgen.
Bij het menu-item Kleurvoorbeelden vindt u nuttige informatie voor de oplossing voor dit specifieke type kleurprobleem. De negen kleurvoorbeelden komen overeen met de kleurconversietabellen in de printer. Als u een waarde bij Kleurvoorbeelden selecteert, worden meerdere pagina's met honderden gekleurde blokjes afgedrukt. Afhankelijk van de gekozen tabel wordt bij elk blokje een CMYK- of RGB-combinatie vermeld. De weergegeven kleur van elk blokje is het resultaat van de CMYK- of RGB-combinatie die via de kleurconversietabel voor de gewenste kleur wordt gebruikt.
Op de afgedrukte voorbeeldpagina's kunt u de kleur zoeken die het best overeenkomt met de gewenste kleur. De kleurencombinatie die wordt vermeld bij het vak kan dan worden gebruikt om de kleur van het object in een toepassing te wijzigen. Raadpleeg de Help bij uw software voor instructies. Aangepaste kleurcorrectie kan nodig zijn om de geselecteerde kleurconversietabel voor het specifieke object in te stellen.
Welke pagina's met kleurvoorbeelden de gebruiker gebruikt om een bepaald kleurovereenkomstprobleem op te lossen hangt af van de instelling bij Kleurcorrectie (Auto, Uit of Aangepast), het type object dat wordt afgedrukt (tekst, afbeeldingen of beelden), en hoe de kleur van het object is gespecificeerd in de toepassing (RGB- of CMYK-combinaties). Als de functie Kleurcorrectie van de printer is ingesteld op Uit, is de kleur gebaseerd op de informatie van de afdruktaak. Er vindt geen kleurconversie plaats.
Opmerking: De pagina's met kleurvoorbeelden zijn nutteloos als de toepassing geen kleuren specificeert met RGB- of CMYK-combinaties. Bovendien worden in bepaalde gevallen de RGB- of de CMYK-combinaties die worden gespecificeerd in de toepassing, aangepast via kleurbeheer in de toepassing of het besturingssysteem. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat de afgedrukte kleur niet helemaal overeenkomt met de kleur op de pagina's met kleurvoorbeelden. De volgende tabel geeft aan welke pagina's met kleurvoorbeelden gebruikt moeten worden voor kleurafstemming:
Kleurspecificatie en object dat moet worden afgedrukt
Instelling voor Kleurcorrectie
Te gebruiken voorbeeldpagina's
RGB-tekst
Automatisch
sRGB-levendig
Handmatig
Instelling RGB-tekst van Aangepaste kleur
RGB-afbeelding
Automatisch
sRGB-levendig
Handmatig
Instelling RGB-afbeelding van Aangepaste kleur
RGB-afbeelding
Automatisch
sRGB-display
Handmatig
Instelling RGB-afbeelding van Aangepaste kleur
CMYK-tekst
Automatisch
US CMYK of Euro CMYK
Handmatig
Instelling CMYK-tekst van Aangepaste kleur
CMYK-afbeelding
Automatisch
VS CMYK
Handmatig
Instelling CMYK-afbeelding van Aangepaste kleur
CMYK-afbeelding
Automatisch
VS CMYK
Handmatig
Instelling CMYK-afbeelding van Aangepaste kleur
Wat zijn gedetailleerde kleurvoorbeelden en hoe krijg ik toegang tot deze voorbeelden?
Voor deze pagina's hebt u de Embedded Web Server nodig. De Embedded Web Server is een serie interne pagina's die zijn opgeslagen in de netwerkprinterfirmware. Voor toegang tot deze pagina's gaat u naar het IP-adres van de netwerkprinter. Klik op Menu Configuratie en vervolgens op de optie voor gedetailleerde kleurvoorbeelden.
Raadpleeg de Gebruikershandleiding op de cd Software en documentatie voor meer informatie over de Embedded Web Server.
De pagina's met gedetailleerde kleurvoorbeelden komen overeen met de standaardpagina's van kleurvoorbeelden die toegankelijk zijn via het menu Kwaliteit op het bedieningspaneel van de printer. De beschikbare standaardkleurvoorbeelden hebben een margewaarde van 10% voor rood, groen en blauw. Als u een waarde op de pagina vindt die op de goede kleur lijkt, maar toch meer omliggende kleuren wil bekijken, kunt u de gedetailleerde kleurvoorbeelden gebruiken om de gewenste kleurwaarden en een specifiekere marge te selecteren. Zo kunt meerdere pagina's met gekleurde blokjes afdrukken die specifieke kleuren weergeven.
Er zijn negen conversietabellen beschikbaar met de volgende drie opties:
Afdrukken: hiermee worden de standaardpagina's afgedrukt.
Gedetailleerd: hiermee kunt u afzonderlijke rode, groene en blauwe waarden en een specifieke kleurmarge invoeren.
Herstellen: hiermee kunt u de huidige gegevens wissen en nieuwe waarden invoeren.
Het proces kan ook worden uitgevoerd voor kleurconversietabellen met Cyaan (C), Magenta (M), Geel (Y) en Zwart (K). Deze waarden worden samen CMYK-kleuren genoemd. De standaardmarge is 10% voor zwart en 20 procent voor cyaan, magenta en geel.