Carton

Cartonul este un material rigid şi dur care variază în funcţie de felul în care este fabricat. Orientarea fibrelor de hârtie (direcţia fibrelor), conţinutul de umiditate, grosimea, textura şi alte proprietăţi pot avea un impact semnificativ asupra imprimării. Preimprimarea, perforarea, plisarea şi alte caracteristici comune formularelor pot avea, de asemenea, un impact asupra imprimării. Spre exemplu, preimprimarea introduce compuşi volatili semilichizi care trebuie să reziste la temperaturile înalte utilizate la imprimarea laser. Perforarea şi plisarea pot genera ataşarea sau lipirea colilor, ceea ce poate avea drept rezultat blocaje de hârtie şi alimentarea imprimantei cu două coli.

În general, recomandăm carton cu un singur strat, 100 % din celuloză din lemn obţinută pe cale chimică, cu finisaj velin. Înainte de achiziţionarea unor cantităţi mari de carton, asiguraţi-vă că testaţi eşantioane din materialul de imprimare în imprimanta dvs.

Recomandări pentru carton

Caracteristicile cartonului

Greutate

Greutatea cartonului afectează semnificativ calitatea de imprimare şi fiabilitatea de alimentare a imprimantei cu carton. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi Greutatea de bază .

Nu toate imprimantele sunt capabile să imprime pe carton de copertă. Cartonul de copertă este în general mai gros şi nu încape în calea pentru hârtie a imprimantei, situaţie ce are drept rezultat blocaje de hârtie şi alimentări greşite. În plus, la utilizarea unei imprimante laser, tonerul este tras pe hârtie prin intermediul unei sarcini electrice. Dacă hârtia este prea groasă, este posibil să nu existe suficientă tensiune pentru a trage tonerul pe hârtie în mod corespunzător, rezultând o calitate slabă a imprimării.

În funcţie de modelul de imprimantă, materialul cu o grosime mai mare de 0,30 mm (0,012 in.) poate genera probleme privind fiabilitatea la alimentare, iar materialul cu o grosime mai mare de 0,17 mm (0,007 in.) poate reduce calitatea imprimării. Contactaţi furnizorul pentru a determina greutatea tipului de carton pe care îl folosiţi în prezent.

Pentru mai multe informaţii despre greutatea cartonului pe care o acceptă imprimanta, consultaţi specificaţiile individuale pentru imprimante din acest document.

Orientarea fibrei

Fibra se referă la alinierea fibrelor unei coli de hârtie. Fibra poate să fie fibră scurtă, pe lăţimea paginii, sau fibră lungă, pe lungimea paginii.

Orientarea fibrei contribuie la rigiditatea cartonului şi afectează fiabilitate la alimentarea cu hârtie. Orientarea recomandată a fibrei depinde de greutatea cartonului, fiind important şi dacă imprimanta alimentează cu marginea scurtă sau marginea lungă a colii înainte. Pentru carton mai uşor, recomandăm fibra lungă pentru a reduce eventualele probleme de ondulare. Ondularea poate reduce capacitatea formularului de a se deplasa fiabil prin imprimantă.

Majoritatea imprimantelor alimentează cu marginea scurtă a colii înainte. Dacă imprimanta acceptă dimensiuni mai mari de hârtie, spre exemplu, 11 x 17 in. sau A3, este posibil să alimenteze cu marginea lungă a colii înainte. Pentru mai multe informaţii, consultaţi documentaţia livrată împreună cu imprimanta.

Pentru materialele alimentate cu marginea scurtă înainte

Fibra scurtă este recomandată pentru cartonul mai greu de 135 g/m 2 .

Fibra lungă este recomandată pentru cartonul mai uşor de 135 g/m 2 .


Pentru materialele alimentate cu marginea lungă înainte

Fibra lungă este recomandată pentru cartonul mai greu de 135 g/m 2 .

Fibra scurtă este recomandată pentru cartonul mai uşor de 135 g/m 2 .


Pentru mai multe informaţii despre direcţia recomandată a fibrei pentru carton, consultaţi Compatibilitate cu hârtia în funcţie de imprimantă .

Straturi de acoperire

Textura suprafeţei şi straturile de acoperire ale cartonului pot afecta în mod semnificativ aderenţa tonerului (gradul de fuziune), calitatea de imprimare şi fiabilitatea la alimentarea cu hârtie. Vă recomandăm un finisaj velin pentru cea mai bună performanţă de imprimare. Nu recomandăm straturile şi suprafeţele lucioase ori pe cele care imită finisajele liniate (hârtia lucioasă, nu cartonul lucios, este acceptabilă pentru unele imprimante). Gradul de netezime a hârtiei afectează şi acesta calitatea imprimării. Dacă hârtia este prea aspră, tonerul nu fuzionează în mod corespunzător cu hârtia. Dacă hârtia este prea netedă, aceasta poate afecta fiabilitatea la alimentare. Vă recomandăm ca netezimea să fie cuprinsă între 50 şi 300 de puncte Sheffield (valoarea de 50 de puncte Sheffield este optimă) pentru imprimantele cu laser color. Pentru imprimantele laser monocromatice, recomandăm 150 – 250 de puncte Sheffield. Utilizarea de suporturi cu peste 300 de puncte Sheffield ar putea duce la degradarea calităţii imprimării.

Pentru mai multe informaţii despre recomandările individuale privind valorile Sheffield pentru imprimante, consultaţi Compatibilitate cu hârtia în funcţie de imprimantă .

Pudre offset

Compania noastră nu recomandă utilizarea de pudre offset sau alte materiale pentru a grăbi uscarea. Pudrele offset sunt utilizate în imprimerii pentru a preveni lipirea paginilor imprimate. În general, pudra este pulverizată pe pagina imprimată chiar înainte ca aceasta să ajungă la stivuitor pe tiparniţa offset. Această pudră creează un strat intermediar între două foi de hârtie, prevenind transferul de cerneală de la o coală la alta.