Karton kağıt , üretilme şekline göre değişkenlik gösteren sert ve katı bir malzemedir. Kağıt liflerinin yönü (gren yönü), nem içeriği, kalınlık, doku ve diğer özellikler baskıyı önemli ölçüde etkileyebilir. Ön baskı, delik, kırışma ve bu formlarda ortak olan diğer özellikler de baskıyı etkileyebilir. Örneğin; ön baskıda, lazer yazdırmada kullanılan yüksek sıcaklıklara dayanabilmesi gereken yarı sıvı ve uçucu bileşenler uygulanır. Delik ve kırışmalar, iç içe veya birbirine geçmeye neden olabilir. Bu da kağıt sıkışmalarına ve aynı anda iki sayfanın beslenmesine yol açabilir.
Genel olarak, %100 kimyasal olarak işlenmiş odun hamurundan yapılma tek katlı yapı ve parşömen yüzey kaplaması kullanılmasını öneririz. Yüksek miktarda karton kağıt satın almadan önce baskı malzemesi örneklerini yazıcınızda test ettiğinizden emin olun.
Kağıt menüsündeki boyutu, türü, dokuyu ve ağırlığı tepsiye yüklü karton kağıt ile eşleşecek şekilde ayarlayın.
Büyük miktarlarda satın almadan önce kullanmayı düşündüğünüz karton kağıtlara örnek yazdırın.
Matbu, delik veya kırışmış stok kartları yazdırma kalitesini etkileyebilir ve sıkışmalara ya da başka kağıt besleme sorunlarına yol açabilir.
Yazıcıya zarar verebilecek kimyasallarla üretilmiş, önceden basılmış karton kağıt kullanmayın.
Mümkünse kısa grenli karton kağıt kullanın.
Karton kağıdı yüklemeden önce esnetin, havalandırın ve hizalayın.
Kırışık bir karton kağıt kullanmayın. Bu kağıt sıkışmalarına neden olabilir.
Renkli lazer yazıcılar için 50 Sheffield noktası değerinde düzgünlük idealdir.
Tek renkli lazer yazıcılar için 150-250 Sheffield noktası değerinde düzgünlük idealdir.
Yüzeyinde ofset tozu olan bir karton kağıt kullanmayın.
Karton kağıt ağırlığı, destenin yazdırma kalitesini ve besleme güvenilirliğini önemli ölçüde etkiler. Daha fazla bilgi için bkz. Temel ağırlık .
Tüm yazıcılar kalın karton kağıda yazdıramaz. Kalın karton kağıt genellikle daha kalın olur ve yazıcı kağıt yolunda dönemez. Bu da kağıt sıkışmalarına ve yanlış beslemelere neden olur. Ayrıca, lazer yazıcı kullanırken toner, kağıda bir elektrik yükü ile çekilir. Kağıt fazla kalınsa toneri kağıda düzgün şekilde çekmek için yeterli gerilim olmayabilir. Bu da yazdırma kalitesinin kötü olmasıyla sonuçlanır.
Yazıcı modelinize bağlı olarak 0,30 mm'den (0,012 inç) kalın malzemeler besleme güvenilirliği sorunları yaratabilir, 0,17 mm'den (0,007 inç) kalın malzemeler ise yazdırma kalitesini düşürebilir. Şu anda kullandığınız karton kağıtların ağırlığını öğrenmek için tedarikçinizle iletişime geçin.
Yazıcınızın desteklediği karton kağıt ağırlıkları hakkında daha fazla bilgi için bu belgede yer alan yazıcıya özel teknik özellikleri inceleyin.
Gren , kağıt liflerinin bir kağıt yaprağı üzerindeki hizalanmasını belirtir. Gren, kağıt genişliği yönünde olduğunda kısa gren, kağıt uzunluğu yönünde olduğundaysa uzun gren olarak adlandırılır.
Gren yönü karton kağıdın sertliğine katkıda bulunur ve besleme güvenilirliğini etkiler. Önerilen gren yönü, karton kağıdın ağırlığına ve yazıcının kağıdı beslerken ilk önce kısa kenarı mı yoksa uzun kenarı mı beslediğine bağlıdır. Daha hafif karton kağıtlarında olası kıvrılma sorunlarını azaltmak için uzun grenin kullanılmasını öneririz. Kıvrılma, formun yazıcıda güvenli bir şekilde hareket edebilme kabiliyetini düşürür.
Çoğu yazıcıda kağıt ilk önce kısa kenarından beslenir. Yazıcınız 11 x 17 inç veya A3 gibi büyük boyutlu kağıtları destekliyorsa bazı kağıt boyutlarını ilk önce uzun kenarından besleyebilir. Daha fazla bilgi için, yazıcınızla birlikte gelen belgelere bakın.
A Besleme yönü B Gren yönü |
|
135 g/m 2 'den ağır kartonlar için kısa gren önerilir. |
135 g/m 2 'den hafif kartonlar için uzun gren önerilir. |
![]() |
![]() |
A Besleme yönü B Gren yönü |
|
135 g/m 2 'den ağır kartonlar için uzun gren önerilir. |
135 g/m 2 'den hafif kartonlar için kısa gren önerilir. |
![]() |
![]() |
Karton kağıda yönelik önerilen gren yönü hakkında daha fazla bilgi için bkz. Yazıcıya özgü kağıt desteği .
Karton kağıt üzerindeki yüzey dokusu ve kaplamalar; toner yapışmasını (yapıştırma kalitesi), yazdırma kalitesini ve besleme güvenilirliğini önemli oranda etkileyebilir. En iyi yazdırma performansı için parşömen yüzey kaplamasını öneririz. Parlak kaplamaları ve kaygan yüzeyleri veya yatık dokulara benzer yüzeyleri (bazı yazıcılarda parlak kağıtlar kabul edilebilirken parlak karton kağıt kabul edilmez) önermeyiz. Kağıt düzgünlüğü de yazdırma kalitesini etkiler. Kağıt çok pürüzlüyse toner kağıda düzgün yapışmaz. Kağıt çok pürüzsüzse bu da besleme güvenilirliğini etkileyebilir. Renkli lazer yazıcılar için düzgünlüğün 50 ile 300 Sheffield noktası (50 Sheffield idealdir) arasında olmasını öneririz. Tek renkli lazer yazıcılar için 150-250 Sheffield noktası öneririz. 300 Sheffield'dan yüksek ortamların kullanılması yazdırma kalitesinin düşmesine neden olabilir.
Farklı yazıcılara dair Sheffield önerileri hakkında daha fazla bilgi için bkz. Yazıcıya özgü kağıt desteği .
Kurutma sürecini hızlandırmak için ofset tozu veya diğer yabancı maddelerin kullanılmasını önermiyoruz . Ofset tozları, matbaalar tarafından yazdırılan sayfaların yapışmasını önlemek için kullanılır. Toz, genellikle yazdırılan sayfa ofset baskı makinesi üzerindeki yığınlayıcıya ulaşmadan hemen önce sayfaya püskürtülür. Bu toz, iki kağıt arasında bir ara katman sağlayarak mürekkebin bir sayfadan diğer sayfaya geçmesini önler.